Οι περισσότεροι από εμάς έχουν μια love-hate σχέση με τους υδατάνθρακες. Από τη μία, αγαπάμε τα ζυμαρικά και δε μπορούμε ποτέ να πούμε «όχι» σε ένα πιάτο λαχταριστής καρμπονάρας. Από την άλλη, είμαστε συνειδητοποιημένοι σχετικά με την υγεία μας και τη φυσική μας κατάσταση και προσπαθούμε να τους αποφεύγουμε, αφού δεν έχουν ακριβώς την καλύτερη φήμη. Δεν είναι όμως όλοι «κακοί»! Στην πραγματικότητα, μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών σας και να συμβάλουν στην καθημερινή ευεξία. Όπως τόνισε η διατροφολόγος Stephanie Taibe, «οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί επειδή μας γεμίζουν με ενέργεια». Εν ολίγοις; Τους χρειαζόμαστε!
1. Ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης
Δε χρειάζεται να καταναλώνει κανείς γλουτένη, σύμφωνα με την Amy Shapiro, διαιτολόγο και ιδρύτρια της Real Nutrition NYC. «Τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν φυτικές ίνες και υποβάλλονται σε λιγότερη επεξεργασία και επομένως ακόμη και η μικρότερη ποσότητα σας γεμίζει με ενέργεια, η οποία μάλιστα διαρκεί και περισσότερο, σημειώνει η ίδια και προσθέτει «Τα whole-wheat προϊόντα περιέχουν επίσης βιταμίνες Β, οι οποίες είναι σημαντικές και εξαιρετικά πολύτιμες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και την ενίσχυση των ενεργειακών επιπέδων».
2. Όσπρια
Η Wendy Leonard, διαιτολόγος και ο ιδρύτρια της RI Nutrition Therapy, συστήνει να τρώτε μαύρα φασόλια, ρεβίθια και φακές λόγω του φολικού οξέος, του καλίου, του μαγνησίου και των φυτικών ινών που περιέχουν, που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού. «Μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο του αίματος, να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου« προσθέτει. Αν δεν είστε φαν της σούπας φάτε τους σε πεντανόστιμες σαλάτες ή φτιάξτε ένα λαχταριστό χούμους!
3. Φρούτα
Ενώ μπορεί να μην είναι η πρώτη σας σκέψη όταν ακούτε τη λέξη «υδατάνθρακες» αλλά τα φρούτα εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, λόγω της ζάχαρης που περιέχουν. Σύμφωνα με τη Shapiro, «Όταν τρώμε υδατάνθρακες, καλό είναι να μεγιστοποιήσουμε τις θρεπτικές ουσίες τους. Έτσι, τα φρούτα είναι ιδανική επιλογή αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών». Απλά προσέξτε τα είδη που καταναλώνετε. Η διακεκριμένη διαιτολόγος προτείνει για παράδειγμα να αποφεύγετε τα μη βιολογικά ροδάκινα, τις φράουλες, τα σταφύλια, τα μήλα, τα μούρα και τα κεράσια, επειδή τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα από φυτοφάρμακα.
4. Κολοκύθι
«Η κολοκύθα είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως το β-καροτένιο που βοηθά στην όραση και η βιταμίνη Α που βελτιώνει την υγεία των πνευμόνων», εξηγεί η Shapiro. Ένα extra bonus; «Έχει βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης βοηθά το δέρμα να καταπολεμά ευκολότερα και γρηγορότερα τις ρυτίδες», προσθέτει. Για να την εντάξετε πιο εύκολα στη διατροφή σας, συνοδέψτε τα ζυμαρικά σας με μια σάλτσα κολοκύθας ή κάντε chips κολοκύθας, κόβοντας λεπτές φέτες και βάζοντάς τες μαζί με μυδωρικά σε μια λαδόκολλα στον φούρνο για να ψηθούν.
5. Δημητριακά
Όταν λέμε προϊόντα ολικής αλέσεως συνήθως αναφερόμαστε στα δημητριακά, αλλά όχι αποκλειστικά. Η μέθοδος παρασκευής τροφής ολικής αλέσεως σημαίνει ότι ο καρπός του φυτού (συνήθως δημητριακό) αλέθεται ολόκληρος, χωρίς την απομάκρυνση του φλοιού, που αποκαλείται και πίτουρο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το καστανό ρύζι, η quinoa, η βρώμη και το άγριο ρύζι. «Συνιστώ πάντα τους σπόρους δημητριακών, αφού είναι πιο εύπεπτοι και έτσι ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά» εξηγεί η ίδια. Δοκιμάστε το ψωμί Εσσαίων ή το οκτάσπορο, που είναι super tasty και συνιστώνται για την απώλεια βάρους.