Το σώμα μας προδίδει συνεχώς τις «ανησυχίες» του και μας προειδοποιεί για συχνά λάθη που τυγχάνει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μας. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αντιμετωπίζει έντονους και τακτικούς πόνους, ειδικά στη μέση και τον αυχένα, ταλαιπωρώντας τον κορμό, προκαλώντας ενδεχομένως και διαχρονικά μυϊκά προβλήματα. Στην καθημερινότητά μας πολλές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε ορισμένα λάθη μας, πόσο μάλλον λόγω συνήθειας, με αποτέλεσμα να μην τα διορθώνουμε. Κάποια από αυτά προκαλούνται από την στάση του σώματός μας σε περιπτώσεις, όπως στην καρέκλα του γραφείου, την ώρα που χρησιμοποιούμε το κινητό και σε άλλες καθημερινές ενασχολήσεις της ρουτίνας μας.
Ακριβώς επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες σωματικές παθήσεις, σαν την σκολίωση, είναι σημαντικό να αναφερθούν οι πρέπον στάσεις του σώματος, ώστε να αποφευχθούν στη συνέχεια θέματα υγείας. Όπως έχει οριστεί, η σωστή στάση του σώματος πέρα από το να έχουμε τους ώμους πίσω, θεωρείται και όταν όλα τα μέρη του σώματος βρίσκονται σε μια νοητή ευθεία, δηλαδή τα αυτιά πάνω από τους ώμους, τους ώμους πάνω από τους γοφούς και τους γοφούς πάνω από τους αστραγάλους. Θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και το «καμπούριασμα» είτε όσο καθόμαστε είτε όσο είμαστε όρθιοι, καθώς είναι η κύρια αιτία πόνων στον αυχένα και ιδιαιτεροτήτων στην σπονδυλική στήλη.
Παρατηρώντας τις πιο συχνές λανθασμένες σωματικές στάσεις, συγκεντρώσαμε τις τρεις πιο σύνηθες για όλους τους ανθρώπους, οι οποίες αναφέρονται σαφώς στην καθιστική στάση, στην όρθια στάση, στην στάση που έχουμε την ώρα που απασχολούμαστε με το κινητό και την ξαπλωτή.
Καθιστική στάση
Ένα υπέρτατο ποσοστό απασχολείται σχεδόν καθημερινά με την χρήση του υπολογιστή, αλλά φυσικά και χωρίς αυτό, πολλοί κάθονται για ώρες σε καρέκλα είτε λόγω δουλειάς είτε άλλων λόγων. Δυστυχώς, τις ώρες που καθόμαστε το σώμα μας δεν διατηρεί την κατάλληλη στάση, καθώς οι ώμοι καμπουριάζουν προς τα εμπρός, οι θωρακικοί μύες στο στήθος σφίγγουν, ο λαιμός και το κεφάλι εκτείνονται προς την οθόνη του υπολογιστή, και η σπονδυλική στήλη δεν είναι πλέον κάθετα ευθυγραμμισμένη. Αυτή η στάση μπορεί α οδηγήσει εκτός από καμπούριασμα και σε μια ακόμη πάθηση, την λεγόμενη κύφωση. Γι' αυτό το λόγο προσέξτε και φροντίστε το σώμα σας παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Το σώμα μας όσο καθόμαστε θα πρέπει να διατηρεί την πλάτη ευθυγραμμισμένη και ακουμπισμένη στην πλάτη της καρέκλας, οι ώμοι ανοιχτοί και προς τα πίσω και φυσικά τα πόδια να ακουμπάνε στο έδαφος.
Όρθια στάση
Βεβαίως, πιο δύσκολο να ελέγξετε τη στάση σας όσο περπατάτε ή στέκεστε όρθιοι για αρκετή ώρα, αλλά ιδιαίτερα σημαντική, αφού μπορεί να προκαλέσει λόρδωση, η οποία προκαλείται με όταν τεντώνονται οι ώμοι υπερβολικά προς τα έξω. Για να οριστεί πως θα οφείλαμε να περπατάμε «κανονικά»-πρώτα πατάει η φτέρνα και στη συνέχεια τα δάχτυλα, ενώ το πηγούνι είναι παράλληλο με το έδαφος και φυσικά αποτρέπουμε την στήριξη του βάρους σε ένα μόνο πόδι και προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ισάξια το βάρος.
Χρήση κινητού
Οι οθόνες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην υγεία μας και έχουν αντίκτυπο και στη μέση και τον αυχένα μας. Το κινητό έχει γίνει η προέκταση του χεριού και επομένως οι πιο συχνές εικόνες που βλέπουμε έξω είναι κατεβασμένα κεφάλια, με τον αυχένα να γέρνει έντονα προς τα κάτω. Αυτή η στάση, ειδικά εξαιτίας του γεγονότος πως συμβαίνει αρκετές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, οδηγεί σε επίπονους πόνους και πιασίματα. Προσπαθήστε αν όχι να ανεξαρτητοποιηθείτε από την τόσο συχνή χρήση του κινητού, να το φέρνετε στο ύψος του προσώπου (με απόσταση από τα μάτια), ώστε να μην ταλαιπωρείτε το σώμα σας.
Ξαπλωτή στάση
Ο ύπνος επηρεάζεται από την λανθασμένη στάση του σώματος, γι αυτό πριν κοιμηθείτε προσπαθήστε να χαλαρώστε τους μυς. Χρησιμοποιείστε δύο μαξιλάρια για να τοποθετήσετε το κεφάλι, προκειμένου να διατηρείται ελαφρώς ανασηκωμένο, βοηθώντας τον αυχένα να ξεκουραστεί. Φυσικά, σε φυσιολογικά πλαίσια και όχι υπερβολική ανύψωση, γιατί τότε θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τα άκρως αντίθετα αποτελέσματα.