Μια ξεχωριστή συναυλία, αφιερωμένη στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:30, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
Ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Ross Daly, ο Νίκος Ξυδάκης και ο Μανώλης Μητσιάς που είχαν στηρίξει την Ίμβρο, στα πιο δύσκολα χρόνια, τραγουδώντας εκεί ή γράφοντας τραγούδια για το πολύπαθο νησί, θα βρεθούν μαζί επί σκηνής, για να στηρίξουν αυτή τη φορά τα ελληνικά σχολεία του νησιού. Τα ελληνικά σχολεία τα οποία επαναλειτούργησαν, μετά από 50 χρόνια απαγόρευσης της ελληνικής εκπαίδευσης και σήμερα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, επιτελούν το σπουδαίο έργο της διατήρησης της γλώσσας και του πολιτισμού μας, στην Ίμβρο.
Μαζί με τους σπουδαίους καλλιτέχνες, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και η Χορωδία της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη. Υπεύθυνη χορωδίας είναι η Σωτηρία Σβώλη. Η καλλιτεχνική διεύθυνση και οι ενορχηστρώσεις είναι του Γιώργου Παπαχριστούδη, ενώ η σκηνοθεσία του Νίκου Σούλη. Αφηγήτρια θα είναι η Κατερίνα Διδασκάλου.
Η συναυλία διοργανώνεται από τον Σύλλογο Ιμβρίων, υπό την αιγίδα και με την παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Oι μαθητές και τα σχολεία της Ίμβρου
Στην Ίμβρο σήμερα λειτουργούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, στα οποία, κατά το σχολικό έτος 2023-24, φοιτούσαν συνολικά 55 μαθητές.
Το Δημοτικό σχολείο και το Νηπιαγωγείο, με 21 μαθητές και μαθήτριες, στεγάζονται στο ιστορικό κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο ανακατασκευάσθηκε το 2013, αφού είχε καταστραφεί, εγκαταλειμμένο για πολλά χρόνια. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο, με 34 μαθητές και μαθήτριες, λειτουργούν στο ανακαινισμένο παλιό σχολείο του χωριού Αγρίδια.
Τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στην Ίμβρο είχαν κλείσει όταν το Τουρκικό κράτος απαγόρευσε την ελληνική εκπαίδευση, στο πλαίσιο τους διαβόητου «προγράμματος διάλυσης», το οποίο είχε θέσει σε εφαρμογή το 1964, με σκοπό τον αφελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου. Τότε υπήρχαν 3 Νηπιαγωγεία, 6 Δημοτικά και το Γυμνάσιο, ενώ οι μαθητές των μειονοτικών σχολείων ήταν 550 στην Ίμβρο και 170 στην Τένεδο.
Τα σχολεία στην Ίμβρο επαναλειτούργησαν το 2013 (πρώτα το Δημοτικό και 2 χρόνια αργότερα το Γυμνάσιο-Λύκειο), μετά από επίμονες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των Ιμβριακών σωματείων.
Οι περισσότεροι μαθητές προέρχονται από ντόπιες οικογένειες Ιμβρίων που επέστρεψαν στην Ίμβρο από την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο αποτέλεσε καταλύτη για το ξαναζωντάνεμα της ελληνικής κοινότητας του νησιού.
Στα 10 χρόνια λειτουργίας τους, τα ελληνικά σχολεία επιτέλεσαν στο ακέραιο τον ρόλο τους, παρέχοντας την ελληνική παιδεία και δίνοντας τα εφόδια στους μαθητές τους, για να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτατη εκπαίδευση.
Η επιτυχημένη λειτουργία των σχολείων στην Ίμβρο, θα πρέπει να συνεχισθεί χωρίς κωλύματα και τα σχολεία μας να ξεπεράσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν την τελευταία περίοδο.
Τα Ιμβριώπουλα που φωνάζουν «παρών», κάθε πρωί, στο χτύπημα του κουδουνιού στα σχολεία της Ίμβρου, είναι η ψυχή και η συνέχεια της Ελληνικής κοινότητας. Όσο αυτό το «παρών» ακούγεται πιο δυνατά και από πιο πολλά παιδιά, τόσο πιο μεγάλη γίνεται η αισιοδοξία για το μέλλον του Ελληνισμού στην Ίμβρο.
Ίμβρος και Τένεδος: Δυο νησιά με ιστορία που κρύβει μια «αιχμηρή πραγματικότητα» για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό
Η συνθήκη της Λωζάννης, το 1923 και αφού προηγήθηκε η Μικρασιατική καταστροφή, καθόρισε την τύχη της Ίμβρου και της Τενέδου, με την παραχώρησή τους στην Τουρκία. Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από 3 χρόνια για να καταστρατηγηθεί η συνθήκη. Δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας καταργήθηκαν και η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας περιορίστηκε.
Παρόλα αυτά, την περίοδο 1950-1960, οι ελληνικές κοινότητες της Ίμβρου και της Τενέδου γνώρισαν ιδιαίτερη πνευματική και οικονομική άνθηση.
Μέχρι να έρθει όμως το σκοτεινό 1964 όταν, με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα στην Κύπρο, το Τουρκικό κράτος έθεσε σε εφαρμογή το διαβόητο «Πρόγραμμα Διάλυσης», με σκοπό τον αφελληνισμό των νησιών. Τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν. Η εύφορη, καλλιεργήσιμη γη των Ελλήνων απαλλοτριώθηκε. Βοσκοτόπια έγιναν δάση. Περιορίστηκαν η κτηνοτροφία και η αλιεία. Άρχισε βίαιες εκκενώσεις χωριών και ο εποικισμός. Δημιουργήθηκαν οι ανοιχτές φυλακές βαρυποινιτών οι όποιοι τρομοκρατούσαν τους κατοίκους και λεηλατούσαν. Μέσα σε δέκα χρόνια ο ξεριζωμός των Ιμβρίων και Τενεδίων από τις πατρογονικές τους εστίες είχε επιτευχθεί.
Μετά το 1990, τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί για τα ταξίδια στην Ίμβρο, χαλάρωσαν. Οι Ίμβριοι άρχισαν να επισκέπτονται, μετά από πολλά χρόνια, την πατρίδα τους, είτε για διακοπές, είτε για επανεγκατάσταση.
Tο 2005 μια ομάδα Ιμβρίων νέων συγκροτεί την Συντονιστική Επιτροπή Ιμβρίων, η οποία επιτυγχάνει την διεθνοποίηση του Ιμβριακού και το 2008 την υιοθέτηση, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, του ψηφίσματος 1625, το οποίο ορίζει τον οδικό χάρτη για το μέλλον της Ίμβρου και της Τενέδου, με πρώτο σημείο το άνοιγμα των ελληνικών σχολείων. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκε και η Τουρκική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Το 2013, η επαναλειτουργία των σχολείων, 50 χρόνια μετά το κλείσιμο τους, έδωσε ώθηση στην ανάκαμψη της Ελληνικής κοινότητας, αφού είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσουν οι Ιμβριώτες να επιστρέφουν σιγά σιγά, να ξαναφτιάχνουν τα σπίτια τους και μαζί με αυτά να χτίζουν μια καινούργια ζωή στον τόπο τους.
Σήμερα στην Ίμβρο οι μόνιμοι κάτοικοι, ελληνικής καταγωγής, έχουν αυξηθεί σε 600, ενώ στα 10 χρόνια λειτουργίας των σχολείων, ο αριθμός των μαθητριών και των μαθητών αυξάνεται συνεχώς. Παράλληλα, η Τένεδος έχει εισέλθει και αυτή στο στάδιο σχεδιασμού της μελλοντικής της προοπτικής, κυρίως λόγω της τουριστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών.
Ο σύλλογος Ιμβρίων
Ο Σύλλογος Ιμβρίων ιδρύθηκε το 1945, από Ίμβριους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο Σύλλογος, ο οποίος έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, σήμερα αριθμεί περισσότερα από 5.000 μέλη. Οι δράσεις του Συλλόγου είναι πολυσχιδείς και εκτείνονται σε τομείς, όπως η χάραξη πολιτικής σε σχέση με την Ίμβρο και τους Ίμβριους, στο πλαίσιο της διπλωματίας των πολιτών σε εσωτερικό και εξωτερικό, η υποστήριξη των ελληνικών κοινοτήτων, των ομογενειακών φορέων και των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της Ίμβρου, η καταγραφή και προβολή του παραδοσιακού πολιτισμού της Ίμβρου σε Ελλάδα, Τουρκία και εξωτερικό. Όραμα του Συλλόγου, όπως και όλων των Ιμβριακών Σωματείων, είναι η ειρηνική συνύπαρξη όλων των κατοίκων του νησιού, η επιστροφή και η δημιουργική παρουσία των Ιμβρίων στην πατρίδα τους, η εξασφάλιση των όρων βιωσιμότητας των ελληνικών κοινοτήτων της Ίμβρου καθώς και η προστασία της ιδιαίτερης ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.
Όλα τα έσοδά θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων της Ίμβρου, ενώ για το σκοπό αυτό έχει ανοιχθεί Τραπεζικός Λογαριασμός Ειδικού Σκοπού του Συλλόγου Ιμβρίων.
Αριθμός Λογαριασμού σε Τράπεζα Πειραιώς: 503 811 203 5040
IBAN: GR63 0172 0380 0050 3811 2035 040
SWIFT-BIC Τράπεζα Πειραιώς: PIRBGRAA