Το «Sapin Verre» αποτελεί μια δημιουργική αναπαράσταση ενός παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου. Με ανάθεση στον designer, Arnaud Lapierre από το Δημοτικό Συμβούλιο της γαλλικής πόλης Βοrdeaux, το έργο αποκωδικοποιεί τα επίσημα χαρακτηριστικά του δέντρου -ένας κώνος που αναπαριστά το παραδοσιακό Xmas tree- τόσο χρωματικά σε ιριδίζον σμαραγδένιο πράσινο, όσο και σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό του με οκταγωνικό σχήμα και ραβδώσεις.
Στόχος του έργου αλλά και του δημιουργού του είναι να «μεταφράσει» κατά κάποιον τρόπο τη χριστουγεννιάτικη οπτική εμπειρία σε κάτι εξωπραγματικό που αξίζει να βιώσει κανείς. Πάνω απ' όλα πρόκειται για ένα καθηλωτικό έργο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει ένα σύνολο καθρεφτών που αντικατοπτρίζουν κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια της πλατείας και του καθεδρικού ναού στην Place Pey Berland της διάσημης Βοrdeaux.
Αυτή η ιριδίζουσα εγκατάσταση με τους εντυπωσιακούς καθρέφτες είναι ένα αυθεντικό έργο που διαθέτει τη δική του υπόσταση, δεν αναπαράγει απλά μια πραγματική όψη, αλλά αντίθετα υπερβαίνει τα καθημερινά φαινόμενα και δημιουργεί μια νέα αντίληψη. Οι αναφορές στο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι οι ριζοσπαστικοί γεωμετρικοί κώδικες, που προσφέρουν στο μάτι του κοινού ένα μοναδικό συμβολικό παιχνίδι αντίληψης που μας βάζει όλους στη διαδικασία να γοητευτούμε και πάλι από το όραμα του περιβάλλοντός μας, καθώς αποτυπώνει «οπτικά συναισθήματα» στην όψη του.
Είναι αλήθεια πως ένα αληθινό έργο τέχνης, ιδιαίτερα όταν εκτίθεται σε δημόσιους χώρους έχει ως στόχο να προκαλέσει νέες συναισθηματικές εμπειρίες πέρα από το πλαίσιο του. Έτσι, ο designer δημιουργεί στο κοινό συγκεκριμένους στοχασμούς και θέτει τα εξής ερωτήματα: Τι θέλουμε να προκαλέσουμε; Για ποιον σκοπό; Για ποια αίσθηση; Πώς να δημιουργήσετε μια επαφή ή εξ αποστάσεως; Πώς να αμφισβητήσει κανείς το υπάρχον και να του δώσει ένα δεύτερο «δέρμα»;
Τα εμβυθιστικά έργα όπως αυτό, επιτρέπουν σε κάποιον να αποσπαστεί για μια στιγμή από την πραγματικότητα -να βγει από το σώμα του- και να εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες αισθήσεις του, το μυαλό του και όλα αυτά, μέσα από μια νέα προοπτική. Ένα τέτοιο έργο που προσεγγίσει με σύγχρονο τρόπο ένα ορόσημο παράδοσης, έχει σκοπό να δημιουργήσει έκπληξη κι έναν διάλογο με έντονες αναφορές και κουλτούρες. Η τέχνη, το σχέδιο και η δημιουργία άλλωστε είναι προσκλήσεις για έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου.
Κατασκευασμένο στο Métallerie Bordelaise με έδρα το Latresnes, το έργο έχει ύψος 11 μέτρα και διάμετρο 5 μέτρα. Αποτελούμενο από δύο τόνους χάλυβα και recycle γυαλί, η έκδοση της Bordeaux είναι ένα εικονικό αντίγραφο του "Cone", του οικολογικού θα έλεγε κανείς δέντρου που εκτίθεται στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο είχε ύψος 5 μέτρα.
Το «βιώσιμο» και «αφαιρούμενο» έργο τέχνης δημιουργήθηκε για να «μαγεύει ξανά την πόλη κάθε χρόνο». Το καταπληκτικό με αυτό το πραγματικό αριστούργημα είναι ότι πέρα από τον οικολογικό του χαρακτήρα, μπορεί και εισάγει την τέχνη σε μια από τις πιο δημοφιλείς γιορτές του πλανήτη, ενώ κοιτάει με άλλη ματιά το πατροπαράδοτο χριστουγεννιάτικο έλατο. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, το φως και το παιχνίδι των illusions που δημιουργείται από τους καθρέφτες του, το κάνει να λάμπει μαγικά και να φωτίζει ολόκληρη την πλατεία.
Η εγκατάσταση πρόκειται να παραμείνει στην πλατεία μέχρι τις 2 Ιανουαρίου.
Photos: Viallon Benoit, Sanson Thomas, Grosse Laetitia