fbpixel

Search icon
Search
Πώς να μην κάνετε «άλλη μια δίαιτα» και να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή
MAGAZINE

Πώς να μην κάνετε «άλλη μια δίαιτα» και να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή

Η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Αναστασία Μαμάτσιου μάς εξηγεί ότι στην προσπάθειά μας να πετύχουμε ένα «ωραίο σώμα» ακολουθούμε ακραίες δίαιτες ή διατροφικά πλάνα διάσημων, που, όμως, βλάπτουν σοβαρά την υγεία και τον μεταβολισμό μας


Η υγεία είναι η κατάσταση της σωματικής, φυσικής, ψυχολογικής και πνευματικής ευεξίας ενός ατόμου. Δεν αναφέρεται ως λέξη, λοιπόν, μόνο στην απουσία κάποιας ασθένειας ή αναπηρίας, αλλά έχει να κάνει με το ευ ζην μας. Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και εργασιακούς. Πολλοί πιστεύουμε πως ένα σώμα για να είναι υγιές πρέπει να είναι αδύνατο και αψεγάδιαστο, όμως είναι αυτό αλήθεια; Πίσω από ένα αδύνατο σώμα μπορεί να κρύβεται ένας «τραυματισμένος μεταβολισμός», μία διαταραχή θρέψης κ.ά.

Γιατί οι γρήγορες δίαιτες αποτυγχάνουν;

farhad-ibrahimzade-qggc-1a6xgc-unsplash.jpg

Το βάρος που χάνεται δεν είναι λίπος: Αυτού του είδους τα διατροφικά πλάνα δεν αποδίδουν την απαραίτητη γλυκόζη στον οργανισμό, κι έτσι αυτός καταβολίζει πρωτεΐνες για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται. Παρατηρείται, δηλαδή, απώλεια μυϊκού ιστού, ο οποίος είναι μεταβολικά ενεργότερος από το λίπος. Το αποτέλεσμα; Επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και έτσι το χαμένο βάρος επανέρχεται.

Τραυματίζουν τον μεταβολισμό: Οι δραματικοί περιορισμοί θερμίδων και οι μεγάλες, απότομες αλλαγές του βάρους μας οδηγούν σε διαταραχές του μεταβολισμού. Ένας «τραυματισμένος μεταβολισμός» είναι η απόρροια των πολλών αυξομειώσεων βάρους.

Δεν μπορούν να τηρηθούν για πάντα: Μια ακραία δίαιτα δεν μπορούμε να την υιοθετήσουμε ως φυσιολογικό τρόπο διατροφής, αφού αποκλείει ολόκληρες ομάδες τροφίμων και εξαντλεί τα θρεπτικά αλλά και τα ψυχικά μας αποθέματα.

Είναι επικίνδυνες: Η απώλεια βάρους που πετυχαίνουν δε διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και κρύβουν κινδύνους, όπως η αβιταμίνωση, η υπόταση, η κόπωση, η αναιμία, η μείωση της ελαστικότητας του δέρματος, οι διατροφικές ανισορροπίες και οι ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Δεν εκπαιδεύουν διατροφικά: Σκοπός της διατροφής είναι να γνωρίζουμε τι, πόσο, πότε και γιατί τρώμε κάτι. Ακολουθώντας μια στερητική δίαιτα όχι μόνον δεν εκπαιδευόμαστε, αλλά τιμωρούμε τον εαυτό μας. Η αυστηρότητα και η κακοποιητική συμπεριφορά δε βοηθούν στην προσπάθεια απώλειας βάρους.

Η ισορροπία ως τρόπος ζωής

taylor-kiser-evoiiaivrzu-unsplash.jpg

Με την υιοθέτηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής μπορούμε να πετύχουμε τα μακροχρόνια αποτελέσματα που επιθυμούμε χωρίς στερήσεις και περιορισμούς.

Ακολουθώντας μία ισορροπημένη διατροφή με πληθώρα θρεπτικών συστατικών, ποικιλία, μέτρο και χωρίς απαγορευμένες τροφές, αποκτάμε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και έχουμε καλύτερη ρύθμιση του βάρους μας. Επίσης, βελτιώνεται η διάθεσή μας, η συγκέντρωση και η ψυχική μας υγεία, έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου και φυσικά συμβάλλουμε στην πρόληψη πολλών ασθενειών. Επίσης, νιώθουμε καλύτερα με το σώμα μας το οποίο δε φαίνεται μόνο υγιές, αλλά είναι. Τέλος, η ισορροπημένη διατροφή δε θα μας ξαναβάλει εύκολα στη διαδικασία της δίαιτας και της διαρκούς μάχης με τα κιλά.

Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τις σωστές διατροφικές αλλαγές που θα γίνουν τρόπος ζωής και σύμμαχός μας στην προσπάθεια διατήρησης μιας καλής ποιοτικά διατροφής, χωρίς να ξεχνάμε την καθημερινή φυσική δραστηριότητα και τη φροντίδα του εαυτού μας, μέσα και έξω.

osnthyksoomo-mvmmks-1.jpg

Ευχαριστούμε την Αναστασία Μαμάτσιου, Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, απόφοιτη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Από το 2014 ασκεί το επάγγελμα, διατηρώντας διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το 2020 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Διαιτολογία στο ΔΙΠΑΕ.

Info: Ερμού 18Α, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313089389, email: amamatsiou@gmail.com, site: www.nutriwellness.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ MAIOY 2023