fbpixel

Search icon
Search
Vladimir Putin: Τελικά ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου;
PEOPLE & MOMENTS

Vladimir Putin: Τελικά ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο του Ρώσου Προέδρου;

Ένας άνθρωπος που θέλει να επιβάλλει τους δικούς του ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη


Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη τις τελευταίες ημέρες, αυτό είναι αναμφίβολα ο Vladimir Putin. Ο Ρώσος Πρόεδρος βρίσκεται στο επίκεντρο, καθώς για μία ακόμη φορά λειτούργησε με τον δικό του τρόπο, φτάνοντας ολόκληρη την Ευρώπη -και όχι μόνο- σε αδιέξοδο με την απόφασή του να οδηγήσει τη Ρωσία και την Ουκρανία σε κατάσταση πολέμου. Οι εξελίξεις τρέχουν, ο κόσμος αντιδρά κι οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολόκληρου του πλανήτη, επιχειρούν να αξιολογήσουν την κατάσταση, αναμένοντας τα επόμενα βήματα.

Υπάρχει -ωστόσο- ένα ερώτημα που μας απασχολεί όλους, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Γιατί τόση αγριότητα από τον Vladimir Putin; Τα δείγματα υπήρχαν χρόνια τώρα. Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι σαν όλους εμάς, είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας, αλλά αυτή τη φορά, οι κινήσεις του απειλούν εκατομμύρια ζωές και χώρες ολόκληρες. Γνωρίστε το πραγματικό πρόσωπο του ανθρώπου που απασχολεί αυτή τη στιγμή όλο τον πλανήτη...

Ένας άνθρωπος χωρίς όρια!
vladimir-putin-2020-02-20.jpg

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια κι οι πολεμικές τέχνες 

Για πολλούς, είναι ένας άνθρωπος που ζει σε φούσκα, σε έναν δικό του μικρόκοσμο. Για την ακρίβεια, έτσι τον παρουσιάζουν δυτικοί αξιωματούχοι, στην προσπάθειά τους να περιγράψουν το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και το πώς λειτουργεί το σύστημα λήψης αποφάσεων στη Μόσχα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γεννήθηκε στις  7 Οκτωβρίου του 1952 στο Λένινγκραντ κι είναι ο βενιαμίν της πενταμελούς οικογένειας του Vladimir Spiridonovich Putin και της Maria Ivanovna Putina. Πριν από τη δική του γέννηση, δύο από τα αδέρφια του έφυγαν πρόωρα από τη ζωή. Το ένα όταν ήταν βρέφος και το άλλο από διφθερίτιδα, κατά την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε μεγάλα σημάδια στην οικογένεια του Vladimir Putin, καθώς πολλοί συγγενείς του έχασαν τη ζωή τους.

Η μητέρα του δούλευε σε εργοστάσιο κι ο πατέρας του είχε επιστρατευτεί κι υπηρετούσε στο ναυτικό, στο τάγμα καταστροφής του Υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα πήρε απόσπαση σε άλλο σώμα, αλλά το 1942 τραυματίστηκε πολύ σοβαρά κι αποστρατεύτηκε. Η αλήθεια είναι πως τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν πολύ εύκολα. Μεγάλωσε σ' ένα διαμέρισμα, το οποίο μοιράζονταν τρεις οικογένειες, ενώ σε συνεντεύξεις του έχει πει πως ακόμα θυμάται τον εαυτό του μικρό να κυνηγά ποντίκια στο κλιμακοστάσιο. Ο Vladimir μπήκε από μικρή ηλικία στον κόσμο των πολεμικών τεχνών.

Αρχικά, μόλις στα 12 του έκανε τα πρώτα του βήματα στο sambo, μία πολεμική τέχνη, τα αρχικά της οποίας σημαίνουν «αυτοάμυνα χωρίς όπλα». Λίγο αργότερα, γνώρισε το judo και το αγάπησε. «Πιστεύω ότι υπάρχουν σε αυτό πολλά περισσότερα από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σπορ. Είναι μια φιλοσοφία κατά κάποιο τρόπο, μια φιλοσοφία που σου μαθαίνει να σέβεσαι...», έχει αναφέρει. Διακρίθηκε και στα δύο, αλλά μία κατασκοπική ταινία που παρακολούθησε στον κινηματογράφο ήταν αρκετή για να αλλάξει όλη τη ζωή του...

Η κατασκοπεία κι η προεδρία

putin-2-1200x800-1.jpeg

Εκτός από τις πολεμικές τέχνες, αγαπάει και τη λογοτεχνία! Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση αυτά που του αρέσουν είναι πολύ συγκεκριμένα. Σε συνέντευξη που έχει παραχωρήσει στο παρελθόν, έχει πει πως απολαμβάνει το διάβασμα. «Μου αρέσει η κλασική ρωσική λογοτεχνία, απολαμβάνω τον Chekhov και τον Gogol πάρα πολύ, αλλά διαβάζω πολύ και σύγχρονους», εξήγησε. Όπως προείπαμε, δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο χαρακτήρα. Αμέσως μετά το Πανεπιστήμιο, εντάχθηκε στους κόλπους της KGB, όπου και πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του, κυρίως προσλαμβάνοντας ανθρώπους που θα μπορούσαν να κατασκοπεύσουν τη Δύση. «Εγώ έκανα απλώς το καθήκον μου. Υπηρέτησα την πατρίδα μου, κάνοντας μια έντιμη, αξιοπρεπή δουλειά», λέει ο ίδιος, αλλά μάλλον τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όποιος τον γνωρίζει, κάνει λόγο για έναν άνθρωπο που δεν εμπιστεύεται κανέναν. Που αγαπάει τους αιφνιδιασμούς. Στις 18 Μαρτίου του 2018 ξεκίνησε η δεύτερη θητεία του ως Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την ίδια θέση κατείχε από το 2000 μέχρι το 2008, ενώ υπήρξε και Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το 2008 έως το 2012. Στη διάρκεια της δικής του θητείας, η ρωσική οικονομία επανέκαμψε μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ταλαιπωρήθηκε αρκετά, ωστόσο, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο Putin δεν γνωρίζει όρια και δεν σταματάει πουθενά. Ακόμη πιο σίγουρο, είναι το γεγονός ότι δε διστάζει να μιλήσει για ανθρώπους και πράγματα, χωρίς να κάνει δεύτερες σκέψεις. Είναι χαρακτηριστικό, ότι έχει ταχθεί κατά των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων κι επί διακυβέρνησής του έχουν ψηφιστεί μια σειρά από μέτρα που προκάλεσαν τεράστια ένταση κι αντιδράσεις, ενώ για πολλούς ακτιβιστές είναι ένας άνθρωπος συντηρητικός με πολιτικές που προωθούν την ομοφοβία.

Η... άλλη όψη

Έχει πολλές παραξενιές και δε διστάζει να τις εκφράσει και δημόσια. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουν πολλοί όμως, είναι πως είναι σχεδόν... εμμονικός με την εμφάνιση και τον εαυτό του. Ακόμη και με την εικόνα του! Είναι ενδεικτικό, πως σε πρόσφατες δηλώσεις του, ένα μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως: «Από το 2012, φαίνεται να αρχίζει να είναι μια αλλαγμένη προσωπικότητα. Κοιτάξτε το πρόσωπό του. Τι συμβαίνει με αυτό το πρόσωπο; Μας λένε ότι πρόκειται για πλαστική χειρουργική που πήγε στραβά ή για ενέσεις botox. Φοβάμαι ότι μπορεί να είναι κάτι πιο ανησυχητικό. Μπορεί κάλλιστα να είναι το πρόσωπο κάποιου που παίρνει μεγάλες δόσεις στεροειδών. Και γι' αυτό φοβάται να βρεθεί οπουδήποτε κοντά σε οποιονδήποτε που έχει μολυνθεί από τον Covid-19. Επειδή τα στεροειδή καταστρέφουν το ανοσοποιητικό, το κάνουν πολύ πιο δύσκολο. Και τότε τα στεροειδή επηρεάζουν την προσωπικότητα. Με λίγα λόγια, είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος κι ο εκφοβιστικός τρόπος που μιλά στους υπαλλήλους του κι ακόμη και το πρόσωπό του δε θυμίζουν σε τίποτα τον παλιό, Putin».

pres-russian-vladimir-putin-navy-parade-port-may-9-2014.jpg

Σαφή απάντηση για το αν συμβαίνει όντως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να δώσει κανείς, αλλά είναι σίγουρο πως τα ερωτηματικά για την στάση του, συνεχώς αυξάνονται. Άλλη μεγάλη αγάπη του, είναι τα... σκυλιά! Ακόμη και σε επίσημες συναντήσεις του με ηγέτες ξένων χωρών στη Ρωσία, αφήνει ελεύθερα στο χώρο και τα σκυλιά του και πολλοί πιστεύουν, πως το κάνει επίτηδες για να τρομάζει τους συνομιλητές του την ώρα των διαπραγματεύσεων. Άλλωστε, το γεγονός ότι δε σεβάστηκε ούτε την Angela Merkel, που ως γνωστόν έχει φοβία με τα σκυλιά και της έκανε δώρο ένα... κουτάβι, αφού την υποδέχθηκε μαζί με το labrador του, λέει σίγουρα πολλά!

Όσο για την προσωπική του ζωή; Το 2013 χώρισε με την Lyudmila Putina μετά από 30 ολόκληρα χρόνια γάμου. Μαζί, απέκτησαν δύο κόρες, την Mariya και την Katerina. Αφού παρακολούθησε μία παράσταση μπαλέτου στo αμφιθέατρο του Κρεμλίνου, το ζευγάρι πήρε θέση μπροστά στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων κι ανακοίνωσε ότι ο γάμος αυτός τελείωσε. «Ήταν μια απόφαση που πήραμε από κοινού, ελάχιστα βλεπόμασταν μεταξύ μας, ο καθένας έχει τη δική του ζωή», ανέφερε ο Putin. Δεν πέρασε πολύς καιρός και σύντομα κυκλοφόρησαν νέες φήμες, που τον ήθελαν να διατηρεί σχέση με την ολυμπιονίκη Alina Maratovna Kabaeva. Το 2019 μάλιστα, πολλά μέσα υποστήριξαν πως ο Ρώσος Πρόεδρος έγινε ξανά πατέρας, με την Alina να φέρνει στον κόσμο δίδυμα, ωστόσο μέχρι και σήμερα κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει το οτιδήποτε κι αυτό λέει πολλά για τον Vladimir Putin... Τον άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά πώς να κρύβεται και δε φοβάται τίποτα και κανέναν!