Τολμηρός και πρωτοπόρος για την εποχή του, όντας πρεσβευτής της unisex αισθητικής κουλτούρας, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις δημιουργίες του, αλλά και θερμός λάτρης των γεωμετρικών σχημάτων και μοτίβων. Ξεχώρισε από τα πρώτα του βήματα στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, χάρη στην avant-garde στιλιστική του ταυτότητα, αλλά και τα φουτουριστικά διαστημικά του σχέδια. Το βασικό του χαρακτηριστικό ήταν οι συνεχείς πειραματισμοί του, αλλά και το έντονο πάθος, με το οποίο μετέφερε στο χαρτί την δημιουργική του φαντασία. Ο αείμνηστος Γάλλος designer, με ιταλική καταγωγή, Pierre Cardin, δημιούργησε την δική του fashion αυτοκρατορία, παραμένοντας όλα αυτά τα χρόνια πιστός στις ηθικές του αξίες και διατηρώντας μια αυθεντική φιλοσοφία ζωής. Η θλιβερή είδηση του θανάτου έγινε γνωστή στις 29 Δεκεμβρίου 2020, με τον ίδιο να ξεκινά το ταξίδι του προς το φως σε ηλικία ενενήντα χρονών.
Είναι πολύ σημαντικό ένα βιβλίο να αποτυπώνει αληθινές ιστορίες, μεταφέροντάς τες ατόφιες στο αναγνωστικό κοινό. Αυτό αποτελεί και το στοιχείο - κλειδί στην περίπτωση του νέου βιογραφικού βιβλίου - φόρου τιμής προς τον Cardin. Ο επί χρόνια υπεύθυνος Τύπου και δημοσίων σχέσεών του και συγγραφέας, Jean-Pascal Hesse, θα κυκλοφορήσει στις 21 Σεπτεμβρίου το νέο του βιβλίο με τίτλο "Pierre Cardin: Mode Mythe Modernité" (Pierre Cardin: Μόδα, Μύθος, Νεωτερικότητα). Οι αφηγήσεις και οι αναφορές του αφορούν στα πρώτα επαγγελματικά μονοπάτια του δημοφιλούς σχεδιαστή, αποκαλύπτοντας σημαντικές πτυχές της ζωής του. Το εξώφυλλο αποτελείται από μια γνωστή φωτογραφία του 1962 του Βρετανού φωτογράφου, Norman Parkinson, και απεικονίζει το παγκοσμίου φήμης αγγλικό μοντέλο, Celia Hammond, να φοράει ροζ καπέλο και παλτό του ίδιου χρώματος ενώ καθρεφτίζεται.
Μια διαχρονική αγάπη
Γεννήθηκε το 1922 στη βόρεια Ιταλία, σε μια οικογένεια πλούσιων γαιοκτημόνων. Ο πατέρας του, Alessandro Cardin, ήταν έμπορος κρασιού. Τέσσερα χρόνια μετά επέστρεψαν στην ταπεινή γαλλική πόλη του St. Etienne, όπου μεγάλωσε. Οι γονείς του είχαν υψηλές προσδοκίες για το επαγγελματικό του μέλλον και επιθυμούσαν να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Όμως ο ίδιος, από την ηλικία των οχτώ χρονών άρχισε να τον ενδιαφέρει έντονα το fashion design, καθώς σχεδίαζε τα ρούχα για το παιδί του γείτονά τους. Στα δεκαεφτά του, ξεκίνησε τη σύντομη θητεία του ως μαθητευόμενος ενός μόδιστρου ονόματι Manby, όπου έμαθε την τέχνη της ραπτικής. Όταν έφτασε στο Παρίσι το 1944, έγινε μέλος του οίκου μόδας της Γαλλίδας σχεδιάστριας, Jeanne Paquin. Εκεί άρχισε να σχεδιάζει και να φτιάχνει περίτεχνες μάσκες και κοστούμια για κινηματογραφικές ταινίες και για το θέατρο, και η δουλειά του απέσπασε κορυφαίες κριτικές όταν τα σχέδιά του έγιναν πραγματικότητα στην ταινία του "Beauty and the Beast" του Jean Cocteau που προβλήθηκε το 1946.
Κεντρικό highlight στην καριέρα του αποτέλεσε η συνεργασία με τον Christian Dior, καθώς δούλεψε σκληρά στην σχεδιαστική του ομάδα για τη συλλογή "New Look" του 1947. Ο νεαρός τότε σχεδιαστής εντυπωσίασε τόσο πολύ τον Dior που εκείνος είπε: «Σχεδιαστές όπως ο Pierre Cardin είναι το μέλλον της υψηλής ραπτικής». Το 1950 αποδείχθηκε ακόμη μια χρονιά - ορόσημο για τον ίδιο, καθώς ίδρυσε τη σχολή μόδας του. Το 1954 εισήγαγε το περίφημο "bubble dress". Τα φορέματα με φούστα και τα μίνι φορέματα Cardine του σχεδιαστή ήταν, επίσης, από τις καλύτερες επιτυχίες του στη γυναικεία ραπτική, πυροδοτώντας την τάση "mod chic". Μία από τις πιο εξέχουσες συλλογές του ήταν τα σχέδια της Space Age, που έφεραν επανάσταση στη φουτουριστική μόδα. Το 1969, ο Αριστοτέλης Ωνάσης του είχε αναθέσει την σχεδίαση των στολών των αεροσυνοδών και όλων των πληρωμάτων της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το 1991 ορίστηκε πρέσβης της UNESCO Goodwill και στις 16 Οκτωβρίου 2009 πρέσβης της FAO Goodwill. Ο Cardin ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που μπήκε σε ξένες αγορές όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Αμερική. Εντυπωσιακές διαχρονικές προσωπικότητες τον τίμησαν, φορώντας τις κομψές δημιουργίες του, με κυρίαρχες τις Jackie Kennedy, η Lauren Bacall και η Jeanne Moreau.
Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα γαλλικά από τις εκδόσεις Flammarion στις 21 Σεπτεμβρίου.