Μια από τις καλύτερες συνήθειες για την υγεία του οργανισμού μας είναι το περπάτημα. Θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμο, επιδρώντας σημαντικά στη λειτουργία της καρδιάς, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού. Το σώμα μας έχει ανάγκη από την τακτική κίνηση. Ειδικότερα, εάν επιλέγετε διαρκώς τα μέσα μεταφοράς και βιώνετε μια καθιστική ζωή, θα πρέπει να το εντάξετε στη ρουτίνα σας. Ταυτόχρονα, βελτιώνει και τη ψυχική μας υγεία.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν επιθυμούμε να το μετατρέψουμε στην κύρια φυσική δραστηριότητα; Πολλοί μπερδεύονται και υιοθετούν μια εσφαλμένη εικόνα για το πώς το περπάτημα μπορεί να μας γυμνάσει. Εάν στοχεύετε στην πλήρη ενεργοποίηση του μυϊκού, του νευρομυϊκού αλλά και του ενδοκρινικού συστήματος, βλέποντας άμεσα αποτελέσματα στο σώμα σας, τότε ορίζονται βασικές προϋποθέσεις. Έτσι, λοιπόν, πραγματοποιούνται μια σειρά από λάθη, τα οποία εμποδίζουν στο να αλλάξει η απόδοσή σας.
Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω τα 6 + 1 λάθη που κάνουμε στο περπάτημα και ξεκινήστε το σωστά!
Δεν ενυδατώνεστε
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της είναι απαραίτητο να πίνουμε σημαντική ποσότητα νερού. Το σώμα μας ζητά να αναπληρώσει τα χαμένα υγρά, τα οποία εμφανίζονται μέσω του ιδρώτα. Επιπλέον, μετά το τέλος της άσκησης συνιστάται και η κατανάλωση ενός φρούτου. Κατά προτίμηση της μπανάνας, η οποία είναι πλούσια σε κάλιο, ώστε να έρθουν ξανά σε ισορροπία τα υγρά και τα μέταλλα και να μην έχετε κατακράτηση υγρών στους μυς που δούλεψαν.
Δε διαθέτετε τον κατάλληλο εξοπλισμό
Τα κομμάτια που επιλέγετε να φορέσετε κατά τη διάρκεια της προπόνησης "παίζουν" ρόλο. Κυρίως, η επιλογή των παπουτσιών. Υπάρχουν είδη, τα οποία είναι ειδικά για κάθε άσκηση. Το μεγαλύτερο λάθος είναι ότι πολλές φορές προτιμάτε τα sneakers σας. Επενδύστε στα σωστά παπούτσια, λόγω το ότι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην προπόνηση. Μερικά από αυτά είναι πρόωρη κόπωση, ελαττωματικό βάδισμα, πιθανό τραυματισμό από την ποδοκνημική άρθρωση μέχρι και ενόχληση στη ράχη. Εξοπλιστείτε και κάντε μια δυναμική αρχή. Θα διαπιστώσετε απευθείας την αλλαγή.
Δεν αφιερώνετε χρόνο
Από τη στιγμή που επιλέξατε το περπάτημα ως μέθοδο άσκησης, οφείλετε να διαθέσετε περισσότερο χρόνο. Πολλοί το πραγματοποιούν γύρω στα 10-20 λεπτά. Για να υπάρξει, όμως, η ενεργοποίηση τόσο στο μυϊκό όσο και στο νευρικό σύστημα θα πρέπει να αξιοποιήσετε τουλάχιστον μισή ώρα, η οποία θα τεθεί και ως αρχικός στόχος. Με το πέρασμα των ημερών, ξεκινήστε σιγά – σιγά να τον αυξάνετε στα 60 λεπτά και συνεχίστε σε αυτούς τους ρυθμούς.
Ασχολείστε με το κινητό
Να θυμάστε πως δεν θεωρείται βόλτα, αλλά γυμναστική. Το μυαλό σας θα πρέπει να είναι επικεντρωμένο στα βήματα των πελμάτων. Να πατάτε καλά στο έδαφος, να προσέχετε την κινησιολογία σας και να έχετε σωστή στάση σώματος. Προσπαθήστε να μην καμπουριάζετε και να έχετε στην ευθεία την σπονδυλική στήλη.
Δεν προβαίνετε σε αλλαγές
Έχετε υιοθετήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή, με έναν συνεχές ίδιο ρυθμό. Αυτό κάποια στιγμή μπορεί να σας προκαλέσει μια ρουτίνα, η οποία δεν θα σας προσφέρει το ανάλογο ενδιαφέρον. Χρειάζεστε κάθε φορά νέα ερεθίσματα. Για παράδειγμα, ακολουθήστε ανηφόρες, δυσκολότερους δρόμους με επίπεδα ανάβασης ή αναζητήστε όμορφα τοπία για να σας ελκύουν να τα επισκεφθείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα παραμείνετε σταθεροί στην προσπάθειά σας.
Αμελείτε τις διατάσεις
Το περπάτημα κατατάσσεται στην κατηγορία της γυμναστικής. Είναι βασικό, λοιπόν, στο τέλος να προβαίνουμε στην αποσυμφόρηση των μυών και των αρθρώσεων και στην αποκατάσταση του καρδιακού παλμού. Ολοκληρώστε την προπόνησή σας με μερικές διατάσεις των ποδιών αλλά και του κορμού.
Δεν παρέχεται την απαραίτητη φροντίδα στα πόδια
Τα πέλματα αποτελούν το no1 «εργαλείο» για το αποτελεσματικό περπάτημα. Πολύ εύκολα μπορούν να υποστούν τραυματισμούς. Εστιάζουμε στην υγεία τους, πραγματοποιώντας βασικούς κανόνες φροντίδας, όπως αντιμετώπιση κάλων. Θέλουμε υγιή πέλματα, για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε.