fbpixel

Search icon
Search
Πάσχα στη Θεσσαλονίκη: Οι εκκλησίες της πόλης με την πιο κατανυκτική ατμόσφαιρα
CITY VIBES

Πάσχα στη Θεσσαλονίκη: Οι εκκλησίες της πόλης με την πιο κατανυκτική ατμόσφαιρα

Τα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε


Το Πάσχα είναι μία από τις πιο σημαντικές και ιερές γιορτές στην Ελλάδα. Θρησκευόμενοι ή μη, θα ενθουσιαστείτε από το συναίσθημα και τις παραδόσεις που ορίζουν την Ελληνορθόδοξη Μεγάλη Εβδομάδα στη χώρα μας και πόσο μάλλον στη Θεσσαλονίκη. Η ατμόσφαιρα έχει ξεκινήσει ήδη να είναι κατανυκτική από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα. Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της εβδομάδας, οι επισκέψεις των περισσότερων στην εκκλησία θα είναι όλο και πιο συχνές.  Αυτό που σας προτείνουμε εμείς για φέτος είναι να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να βιώσετε μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή εμπειρία την Μεγάλη Παρασκευή και την ημέρα της Ανάστασης.  

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και δείτε τις πιο εμβληματικές εκκλησίες της πόλης αλλά και αυτές που ίσως δεν γνωρίζετε, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να βιώσετε το Πάσχα μ' ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. 

Οι εκκλησίες

shutterstock-1509960899.jpg
Αγία Σοφίας

Η Θεσσαλονίκη αποτελείται από πολλές και ιστορικές εκκλησίες. Μία από τις πιο γνωστές είναι αυτή της Αγίας Σοφίας στο κέντρο, στην ομώνυμη οδό. Είναι ένας από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς της πόλης. Χτίστηκε κατά τα μέσα του 7ου αιώνα στη θέση μιας μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που καταστράφηκε, πιθανόν από σεισμό, στις αρχές του ίδιου αιώνα. Υπήρξε ο μητροπολιτικός ναός της Θεσσαλονίκης από το 1246, όταν περιήλθε στα χέρια της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας, μέχρι το 1523/24 οπότε και μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς μετά από ενέργειες του Ιμπραήμ Πάργαλη πασά. Η εκκλησία είναι χτισμένη στο αρχιτεκτονικό τύπο, βασιλικής με τρούλο. Μαζί με το Ναό της Αγίας Θεοδοσίας, τη Μονή του Ουάλεντος στην Κωνσταντινούπολη και την κατεστραμμένη Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νίκαια, η Αγία Σοφία αντιπροσωπεύει ένα από τα κύρια αρχιτεκτονικά παραδείγματα αυτού του τύπου αρχιτεκτονικής, αρκετά διάσημης τη βυζαντινή περίοδο. Τα ψηφιδωτά της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και θα σας μαγέψουν. 

Παραμένοντας στο κέντρο της πόλης δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην Μητρόπολή της, η οποία ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο και φέρει το όνομα του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Ανεγέρθηκε το 1891-1914 και το βασικό αρχιτεκτονικό σχέδιο έκανε ο Ερνέστος Τσίλερ, αντιγράφοντας τα σχέδια που είχε κάνει για της εκκλησία της Παναγία Φανερωμένης του Αιγίου, αλλά ολοκληρώθηκε με αλλαγές του αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη. Είναι η πρώτη εκκλησία της Τουρκοκρατίας με τρούλο στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του αρχιτεκτονικού εκλεκτικισμού με στοιχεία από τη βυζαντινή παράδοση της πόλης. Οι τοιχογραφίες του Νίκου Κεσσανλή, που έγιναν κατά την ανέγερση του ναού, καταστράφηκαν κατά την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς του 1978. Οι νέες τοιχογραφίες φιλοτεχνήθηκαν τη δεκαετία του ’80 από τον αγιογραφικό οίκο των Παχωμαίων του Αγίου Όρους.

shutterstock-730003591.jpg
Άγιος Δημήτριος

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο Πολιούχος της Θεσσαλονίκης είναι ο Άγιος Δημήτριος. Η Εκκλησία του βρίσκεται στον ομώνυμο δρόμο στο κέντρο της πόλης. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού λουτρού στο χώρο όπου, μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος το 303 μ.Χ. Αναστηλώθηκε στη σημερινή της μορφή το 1948 με τρόπο ώστε παρά τις καταστροφές να διατηρήσει αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία και έργα τέχνης. Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου διασώζει πολλά κιονόκρανα από τη βασιλική του 5ου αιώνα, ενώ τμήμα από την πολύχρωμη ορθομαρμάρωση του 5ου αιώνα -κάλυψη των τοίχων με μαρμάρινες πλάκες- σώζεται στο κεντρικό του. Από τα πολλά ψηφιδωτά αφιερώματα των πιστών στον Άγιο, διασώθηκαν από την πυρκαγιά του 1917 ελάχιστα που χρονολογούνται από τον 5ο ως τον 9ο αιώνα.

Μεγάλη Παρασκευή 

Μία από τις πιο σημαντικές ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι η Μεγάλη Παρασκευή. Από το πρωί γυναίκες όλων των ηλικιών στολίζουν τον επιτάφιο με λουλούδια. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πιστοί συγκεντρώνονται στην εκκλησία και με το τέλος της λειτουργίας ξεκινάει η περιφορά του. Η εκκλησία του Αγίου Μηνά στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, -προηγείται χρονικά όλων των άλλων ναών- ξεκινάει στις 5 το απόγευμα. Ο Επιτάφιος βγαίνει με μεγάλη πομπή εκκλησιαστικών και στρατιωτικών τμημάτων, παρουσία των αρχών της πόλης. Πρόκειται για μία διαφορετική περιφορά, υπό το φως της ημέρας που αξίζει να βιώσετε έστω και μία φορά στη ζωή σας. 

agiosnikolaosorphanos8ok.png
Άγιος Νικόλαος Ορφανός

Για όλους εσάς που επιθυμείτε να νιώσετε την απόλυτη κατάνυξη, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ναό του Άγιου Νικόλαου του Ορφανού, ο οποίος βρίσκεται στο τέρμα της οδού Αποστόλου Παύλου και Ηροδότου στην άνω Πόλη. Αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Στην επιφάνεια των τοίχων του υπάρχουν τοιχογραφίες με τα θαύματα και τα Πάθη, οι οποίες είναι και χαρακτηριστικό του ναού. Με το που θα βρεθείτε θα νιώσετε ότι έχετε κάνει ένα ταξίδι στο παρελθόν σε μία άλλη βυζαντινή εποχή. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου γίνεται στα στενά δρομάκια της Άνω Πόλης που πλημμυρίζουν από κόσμο σε ένα κλίμα κατάνυξης και αποτελεί μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες που θα έχετε να θυμάστε για πολύ καιρό. 

Μεγάλο Σάββατο

Αν επιθυμείτε να αισθανθείτε τη μοναστηριακή κατάνυξη τις άγιες μέρες, η Ιερά Μονή Βλατάδων, επίσης στη γραφική γειτονιά της Άνω Πόλης σας περιμένει για να σας χαρίσει τη μεγαλοπρέπεια της αλλά και την υπέροχη θέα της πόλης. Ακόμα ένας ναός που χαρακτηρίζεται από σημαντικές τοιχογραφίες.  Η Μονή Βλατάδων είναι βυζαντινό κτίσμα του 14ου αιώνα. Μόνο το καθολικό σώζεται από την αρχική Μονή, ενώ τα υπόλοιπα κτήρια είναι του 1968. Η εκπληκτική τοποθεσία της με όλη την πόλη στο «πιάτο» κάνει τη βραδιά της Ανάστασης ακόμα πιο ιδιαίτερη και σημαντική.

406-vlatadon-resized.jpg
Μονή Βλατάδων

Σε περίπτωση που θέλετε να βγείτε εκτός πόλης, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το χωριό Βασιλικά, το οποίο δεν βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση, και το μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας που χρονολογείται από το 888. Ο εορτασμός της Ανάστασης του Χριστού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία.