Οτιδήποτε κι αν συμβαίνει στη ζωή μας, είτε σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε τη τάση να υπεραναλύουμε τα γεγονότα. Πολλές φορές, εστιάζουμε αδίκως σε ανούσια πράγματα, μεγαλοποιούμε τις συνθήκες και ταλανίζουμε τον εαυτό μας με το να δημιουργούμε υποθετικά σενάρια. Αυτό μπορεί να γίνεται κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας, αλλά η πιο δύσκολη στιγμή έρχεται τη νύχτα.
Ξαπλώνουμε στο κρεβάτι μας και δεν είναι λίγες οι φορές που δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Αντιθέτως, δίνουμε όλη μας την ενέργεια στο να θυμηθούμε διάφορες καταστάσεις που συνέβησαν, κάνοντας ερωτήσεις του τύπου «Τι θα γινόταν αν...», «Γιατί έγινε αυτό;», «Πώς μπορεί να διορθωθεί;». Ξεκινάει ο κατακλυσμός σκέψεων, οι οποίες μετά από ένα σημείο αγγίζουν τα όρια της υπερβολής.
Το overthinking δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Επηρεάζει ακράδαντα την ψυχολογία αλλά και τη συμπεριφορά μας. Μπορεί να δημιουργήσει αδικαιολόγητες εντάσεις, να καθορίσει την παραγωγικότητά μας, να σχηματίσει μια αρνητική εικόνα και να μας εμποδίζει από το να παραμένουμε χαλαροί, περνώντας ποιοτικό χρόνο.
Επομένως, οφείλουμε να δώσουμε προσοχή στα σημάδια του και να αναζητήσουμε τρόπους, ώστε να μάθουμε να το διαχειριζόμαστε. Βέβαια, πολλοί δεν γνωρίζουν πως το overthinking διαχωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες. Η κάθε μία απευθύνεται σ' ένα δικό της χαρακτηριστικό. Έτσι, λοιπόν, πρωτίστως θα πρέπει να αντιληφθείτε ποιο σας αντιπροσωπεύει και δευτερευόντως να εστιάσετε στους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του.
Συνεχίστε να διαβάζετε & ανακαλύψτε παρακάτω τις 5 κατηγορίες του και αδειάστε το κεφάλι σας από το περιττό «βάρος»!
The Future One
Αυτό το είδος είναι και από τα συχνά, καθώς σχεδόν όλοι συνηθίζουμε να ανησυχούμε για το μέλλον και το πώς αυτό θα εξελιχθεί. Μας επιβαρύνουμε με αγχώδεις σκέψεις και μας πολιορκούν τα «εάν», δίνοντας μια μάχη με τον ίδιο μας τον εαυτό. Φυσικά, συνεχώς καταλήγουν σε αρνητισμό πως δεν θα καταφέρουμε αυτά που θέλουμε, τη στιγμή που δεν επιβεβαιώνονται από κάποιο στοιχείο, αλλά γεννιέται αποκλειστικά από τις δικές μας προβλέψεις.
The Past One
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, λειτουργούν και όσοι μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν. Όσο χρονικό διάστημα κι αν έχει περάσει, εάν τους έχει στιγματίσει μια εικόνα, μια λέξη, ένα γεγονός δεν το ξεχνούν ποτέ και εξακολουθούν να το αναπαράγουν μέσα τους. Μάλιστα, σε αυτήν την κατηγορία καλλιεργούνται και συναισθήματα, όπως είναι αυτό της ντροπής, του θυμού, της απογοήτευσης.
The Social One
Η ανάλυση για το τι λένε οι άλλοι βασανίζει πλήθος κόσμου. Αυτή αναφέρεται στην άποψη των τρίτων για τον χαρακτήρα μας, αλλά και τις επιλογές μας. Διαρκώς σκέφτονται πως θα τους κρίνουν για το τι κάνουν, ότι δεν είναι αγαπητοί προς τα έξω και βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Εννοείται, πως μπορεί να βγούμε σωστοί, ωστόσο μπορεί και όχι. Ακόμη και αν έχετε πάρει τα ανάλογα feedback δεν δύναται να εστιάζουμε αποκλειστικά σε αυτά, έως ότου μάθουμε την πλήρη αλήθεια. Επιπλέον, ο κόσμος θα έχει πάντα να πει κάτι. Επομένως, ζήστε όπως εσείς το επιθυμείτε.
The Mental One
Το overthinking γενικά εστιάζει σε αρνητικά συναισθήματα. Συμβαίνει, όμως, ακόμη και όταν μπορεί να υπερισχύουν τα θετικά. Δηλαδή, το άτομο δίνει περισσότερη προσοχή σε οτιδήποτε «κακό» έχει ειπωθεί γι αυτόν, πιστεύοντας τα χειρότερα. Χαρακτηριστικό είναι τις στιγμές που στην παρέα, στη δουλειά ή κάποιος άλλος του διατυπώνει μια άποψη, η οποία εμπεριέχει και τα ανάλογα θετικά στοιχεία, αλλά αυτός θα επικεντρωθεί μόνο στα αρνητικά και θα τα ανατροφοδοτήσει.
The Extreme One
Αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύει κυριολεκτικά το «όλα ή τίποτα». Θεωρείται από τις πιο δύσκολες, καθώς σχετίζεται με την υπερβολή. Οι σκέψεις μπορούν να επικεντρωθούν στα πάντα, αλλά με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σκεπτόμενοι τις δύο πλήρως αντίθετες πλευρές. Απουσιάζει η λογική και οι ενδιάμεσες πιθανές καταστάσεις.