Κατά γενική ομολογία, η φετινή τελετή των Oscars δεν είχε πολλά πράγματα. Δεν είχε αρκετή λάμψη, δεν είχε σωστή ροή, αλλά είχε σίγουρα αρκετές, άβολες στιγμές. Δεν αποτελεί -άλλωστε- μυστικό, ότι σε ολόκληρο τον πλανήτη τις τελευταίες ώρες αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης, το χαστούκι του Will Smith στον Chris Rock. Αφορμή, στάθηκε ένα πολύ άσχημο κι ατυχές σχόλιο του ηθοποιού, για την Jada Pinkett Smith, η οποία δίνει τη δική της μάχη με την αλωπεκία. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα που μπήκε στη ζωή της μερικά χρόνια πριν, με την ίδια να έχει μοιραστεί και δημόσια την ιστορία της. Το σχετικό video έγινε αμέσως viral κι όλοι έσπευσαν να καταδικάσουν την κίνηση του Will Smith μέσα από τα social media. Μήπως όμως, θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε λίγο όλο αυτό;
Τα όρια υπάρχουν για να μην τα ξεπερνάμε!
Το κακόγουστο αστείο και η αντίδραση
Ξεκινώντας από τα βασικά, όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν κάποια όρια. Όταν τίθεται θέμα προβλήματος υγείας, κανείς δεν μπορεί να αστειευτεί και να πει πολλά λόγια. Ο κάθε άνθρωπος, ειδικά όταν βρίσκεται σε μία πιο ευάλωτη θέση, αντιμετωπίζει διαφορετικά το πρόβλημά του και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει κάτι περισσότερο. Συνεπώς, το κακόγουστο αστείο του Chris Rock, στο πλαίσιο μίας βραδιάς βραβείων, ήταν από μόνο του ατυχές κι άστοχο. Κατά την παρουσίαση του βραβείου για το Καλύτερο Πρωτότυπο Ντοκιμαντέρ, ο Rock έκανε ένα σχόλιο για το ξυρισμένο κεφάλι της Jada Pinkett Smith κι είπε χαρακτηριστικά: «Jada, ανυπομονώ για το GI Jane 2». Για όσους ενδεχομένως δε γνωρίζουν, πρόκειται για μία αμερικανική ταινία του 1997, στην οποία πρωταγωνιστεί η Demi Moore κι υποδύεται μία γυναίκα που εκπαιδεύεται στις ειδικές δυνάμεις κι έχει ξυρίσει τα μαλλιά της, όπως οι άντρες πεζοναύτες.
Πριν καν ολοκληρώσει το... αστείο του ο ηθοποιός, ο Will Smith ανέβηκε στη σκηνή και τον χτύπησε στο πρόσωπο, επιστρέφοντας στη θέση του εκνευρισμένος, ενώ τόσο ο Rock τον κοιτούσε «παγωμένος», όπως κι όλοι όσοι παρευρίσκονταν στην αίθουσα. Ήταν - σίγουρα - η πιο άβολη στιγμή της βραδιάς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μία γυναίκα, που παλεύει με ένα αυτοάνοσο κι είδε τα μαλλιά της να εξαφανίζονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Μαζί, είδε και τη ζωή της να αλλάζει. Η Jada Pinkett Smith έχει μιλήσει δημόσια για τη δική της περιπέτεια, θέλοντας να βοηθήσει ενδεχόμενως κι άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση με αυτήν, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να πει ότι δε γνώριζε.
«Πολλοί με ρωτούν γιατί φοράω τουρμπάνια. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω μιλήσει γι’ αυτό. Δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνω. Μια μέρα ήμουν στο ντουζ και βρέθηκα με μια τούφα μαλλιών στα χέρια μου κι ήμουν σε φάση "Θεέ μου, θα μείνω φαλακρή;". Ήταν μια από εκείνες τις φορές στη ζωή μου που κυριολεκτικά έτρεμα από φόβο. Γι’ αυτό έκοψα τα μαλλιά μου και συνεχίζω να τα κόβω». Αυτά ήταν μερικά από όσα είπε το 2018, όταν αποφάσισε να μιλήσει για πρώτη φορά ανοικτά για το αυτοάνοσο νόσημά της κι έκτοτε, έχει αναφερθεί αρκετές φορές σε αυτό. Την ίδια στιγμή, κυρίως μέσα από τα social media, πολλοί άνθρωποι που παλεύουν με το ίδιο πρόβλημα, την έχουν ευχαριστήσει στη διάρκεια των τελευταίων ετών για τη στάση της και τη δύναμη που τους δίνει.
Μία κόντρα που κρατάει χρόνια
Είναι δεδομένο πως η βία, δε γίνεται να γεννάει βία κι ότι τίποτα, δε λύνεται με αυτόν τον τρόπο. Τι γίνεται όμως όταν τα όρια ξεπερνιούνται περισσότερες από μία φορές; Αυτή, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Chris Rock προκάλεσε με αυτόν τον τρόπο, τον Will Smith. Αντιθέτως, πρόκειται για μία κόντρα που ξεκίνησε το 2016! Τότε, η Jada Pinkett Smith είχε πάρει την απόφαση να μη βρεθεί στα Oscars, θέλοντας να μποϊκοτάρει το θεσμό λόγω του «Oscars So White», με τον Chris από τη μεριά του, να την κοροϊδεύει στον μονόλογό του, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μποϊκοτάρει κάτι στο οποίο δεν ήταν καλεσμένη. «Η Jada θύμωσε, είπε ότι δε θα έρθει. Μποϊκοτάρει τα Oscar. Είναι σαν να μποϊκοτάρω τα εσώρουχα της Rihanna. Δε με κάλεσαν», είχε πει ο ηθοποιός και προφανώς, τα λόγια του δεν άρεσαν και τότε καθόλου στο ζευγάρι.
Τότε, ήταν ένα αστείο που αφορούσε και πάλι μεν το ίδιο πρόσωπο και συνολικά, την ίδια οικογένεια, ωστόσο δεν ήταν προσβλητικό. Τώρα όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά... Πρόκειται για ένα κακόγουστο σχόλιο, που εκτός από την ίδια την Jada Pinkett Smith, προσβάλλει κι όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτοάνοσα νοσήματα και καλούνται να ζήσουν με αυτά. Που παλεύουν καθημερινά και βρίσκονται τώρα σε μία δύσκολη θέση, παρακολουθώντας έναν άντρα να κοροϊδεύει μία γυναίκα, για τα μαλλιά της, στο πλαίσιο μίας βραδιάς βραβείων μπροστά σε εκατομμύρια άλλους. Ποιος και γιατί θα πρέπει να το δεχτεί όλο αυτό;
Η «συγνώμη» του Will Smith και η επόμενη μέρα
Η βραδιά συνεχίστηκε μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό, αν κι ήταν ξεκάθαρο πως υπήρχε τεράστια αμηχανία στην αίθουσα, με τον Will Smith να λαμβάνει το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου και να ζητάει αμέσως, συγνώμη από την Ακαδημία κι όλους τους προσκεκλημένους που παρακολούθησαν το σκηνικό, όντας και πάλι εμφανώς φορτισμένος. Αργότερα, ακολούθησε κι ένα μακροσκελές μήνυμα στα social media, με τον ηθοποιό να παραδέχεται πως η συμπεριφορά του ήταν απαράδεκτη κι αδικαιολόγητη αναφέροντας πως δεν υπάρχει χώρος για βία.
«Η βία σε όλες τις μορφές της είναι δηλητηριώδης και καταστροφική. Η συμπεριφορά μου στα βραβεία Oscar ήταν απαράδεκτη κι αδικαιολόγητη. Τα αστεία σε βάρος μου είναι μέρος της δουλειάς, αλλά ένα αστείο για την ιατρική κατάσταση της Jada ήταν υπερβολικό να το αντέξω και αντέδρασα συναισθηματικά. Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγνώμη σε εσένα, Chris. Ξεπέρασα τα όρια κι έκανα λάθος. Ντρέπομαι κι οι πράξεις μου δεν ήταν αντιπροσωπευτικές του άντρα που θέλω να είμαι. Δεν υπάρχει χώρος για βία σε έναν κόσμο αγάπης και καλοσύνης. Θα ήθελα επίσης να ζητήσω συγνώμη από την Ακαδημία, τους παραγωγούς της τελετής απονομής, όλους τους παρευρισκόμενους και σε όσους παρακολουθούσαν απ’ όλο τον κόσμο. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από την οικογένεια Williams και την οικογένειά μου από την ταινία King Richard. Μετανιώνω βαθύτατα που η συμπεριφορά μου έχει κηλιδώσει αυτό που ήταν ένα κατά τα άλλα υπέροχο ταξίδι για όλους μας», σημείωσε ο Will Smith.
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν πρόκειται για μία ειλικρινή συγνώμη ή αν απλά, η δήλωση αυτή έγινε για να βάλει ένα τέλος σε όλα όσα λέγονται και γράφονται μετά από το φινάλε της τελετής. Όμως, αν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι από όλο αυτό, είναι ότι όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο. Ότι κανείς δεν μπορεί να σχολιάζει με κανέναν τρόπο, θέματα υγείας. Κανείς δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να φέρνει σε δύσκολη θέση και να πληγώνει άλλους ανθρώπους. Η αντίδραση του Will Smith ήταν σίγουρα άσχημη κι εννοείται πως δεν μπορεί να αποτελεί παράδειγμα. Όμως, εξίσου απαράδεκτο ήταν και το σχόλιο του Chris Rock. Η αλήθεια είναι, πως τα social media δίνουν τη δυνατότητα σε όλους να σχολιάζουν τα πάντα και να παίρνουν θέση με χαρακτηριστική ευκολία, χωρίς να γνωρίζουν περισσότερες λεπτομέρειες. Χωρίς να μπαίνουν οι ίδιοι στην αντίστοιχη θέση. Αν θέλουμε να καταδικάσουμε -ωστόσο- κάτι, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση με απόλυτη ειλικρίνεια. Και πάνω απ' όλα, θα πρέπει επιτέλους, να μάθουμε όλοι μας να σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές, πριν να μιλήσουμε...