Η ειδικότητα της Ορθοδοντικής αναδεικνύεται σε σημαντικό πυλώνα στη φροντίδα της στοματικής υγείας, όχι μόνο για τη δημιουργία ενός υγιούς και όμορφου χαμόγελου, αλλά και για την επίτευξη της αρμονικής λειτουργίας του προσώπου. Η Dr. Αλεξάνδρα Κ. Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ορθοδοντικής σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, συνεισφέρει σε αυτόν τον τομέα μέσω της πολύπλευρης γνώσης της. Η διαρκής επιδίωξη της επαγγελματικής αρτιότητας και η δέσμευσή της στην εξαιρετική ποιότητα φροντίδας αποτελούν τα θεμέλια της πορείας της. Μαζί μας μοιράζεται τις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης της.
Ειδικότητα της Ορθοδοντικής αποτελεί την πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη ειδικότητα της Οδοντιατρικής, που έχει ως στόχο όχι μόνο τη δημιουργία ενός τέλειου χαμόγελου, αλλά και την επίτευξη των «χρυσών αναλογιών» του προσώπου. Ένα όμορφο χαμόγελο και ένα ισορροπημένο και αρμονικό, από πλευράς αισθητικής, πρόσωπο συμβάλλουν στη σωστή εκτέλεση λειτουργιών, όπως η μάσηση, η ομιλία και η αναπνοή, καθιστώντας έτσι την Oρθοδοντική αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής φροντίδας της στοματικής και γενικής υγείας παιδιών και ενηλίκων. Οι εξελίξεις της επιστήμης στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανολογίας των υλικών έχουν συμβάλει στην αλλαγή φιλοσοφίας σε σχέση με το παρελθόν ως προς την προσέγγιση των ορθοδοντικών προβλημάτων σε επίπεδο διάγνωσης, κατασκευής των ορθοδοντικών συσκευών και ενσωμάτωσης του ειδικού ορθοδοντικού σε διεπιστημονικές ομάδες συνεργασίας με άλλες οδοντιατρικές και ιατρικές ειδικότητες για την ολιστική αντιμετώπιση περίπλοκων περιστατικών.
Ψηφιακή Ορθοδοντική
Σήμερα, όλο και περισσότερο μεταβαίνουμε σε εφαρμογές τρισδιάστατης ψηφιακής απεικόνισης όλων των ιστών του προσώπου που επηρεάζονται από την ορθοδοντική θεραπεία. Η τρισδιάστατη απεικόνιση του οστού έχει διευρύνει τις δυνατότητες διάγνωσης, γιατί μας επιτρέπει να εντοπίσουμε με ακρίβεια πού βρίσκεται και ποια είναι η βαρύτητα του κάθε ορθοδοντικού προβλήματος. Καθορίζουμε, επίσης, τα βιολογικά όρια μετακίνησης των δοντιών για ασφαλή θεραπεία και αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως βλαβών του υποκείμενου οστού, απορροφήσεων ριζών των δοντιών ή μετακίνησης αυτών εκτός του οστού. Συμπληρωματικά, είναι δυνατός ο εντοπισμός παθολογικών καταστάσεων, όπως οστικών κύστεων και υπεράριθμων δοντιών που δεν επιτρέπουν την ομαλή ανατολή των μόνιμων, η ύπαρξη και η θέση έγκλειστων δοντιών, η εκτίμηση της σκελετικής ωρίμανσης των ασθενών, ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα απεικόνισης των ανώτερων αεραγωγών από το επίπεδο της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων μέχρι και τον φάρυγγα.
Ο ψηφιακός σχεδιασμός και η προσομοίωση των μετακινήσεων των δοντιών αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινής κλινικής πράξης στην Ορθοδοντική. Με την ψηφιοποίηση έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε μετρήσεις των δοντιών και των οδοντικών τόξων και να προγραμματίζουμε τις αλλαγές που χρειάζονται και τις επιθυμητές μετακινήσεις. Επίσης, με βάση αυτά τα ψηφιακά δεδομένα είναι δυνατή η κατασκευή εξατομικευμένων ορθοδοντικών συσκευών με μεθόδους CAD-CAM (Computer Assisted Design - Computer Assisted Manufacturing), που αφορούν από τα σιδεράκια και τα σύρματα ευθειασμού των δοντιών μέχρι τις συσκευές ορθοπεδικής των γνάθων και τους διαφανείς νάρθηκες (clear aligners). Κατασκευάζονται με αυτόν τον τρόπο συσκευές ακριβείας, που εφαρμόζουν απόλυτα και εξατομικευμένα στον κάθε ασθενή.
Αισθητική αναβάθμιση του προσώπου
Όλα τα παραπάνω φυσικά στον σχεδιασμό του χαμόγελου δε γίνονται ανεξάρτητα από το πρόσωπο, καθώς οι αναλογίες του λαμβάνονται πάντα υπόψη. Η χρησιμοποίηση τρισδιάστατης ανάλυσης του χαμόγελου και του προσώπου κατά τη διαδικασία της ορθοδοντική διάγνωσης μας βοηθά να θέσουμε στόχους με βάση τις βιολογικές δυνατότητες σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις και τις προσδοκίες των ασθενών και να επιτύχουμε αρμονική και ισορροπημένη αισθητική και λειτουργία.
Γνωρίζουμε πλέον ότι η τοποθέτηση των γνάθων και των δοντιών στην ιδανική τους θέση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη στήριξη των μαλακών ιστών του προσώπου, όπως τα χείλη, οι παρειές, οι μαλακοί ιστοί στο πιγούνι και τον λαιμό, ενώ παράλληλα λειτουργεί ενάντια στην όψη γήρανσης. Αποκαθιστώντας, λοιπόν, την αρμονία μεταξύ των σκελετικών δομών των γνάθων και των μαλακών ιστών, το πρόσωπο αποκτά μια εξαιρετικά όμορφη αισθητικά, φρέσκια και νεανική συνολική εμφάνιση, στοιχεία που αποτελούν πολύτιμα εργαλεία αυτοπεποίθησης για τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.
Υγεία και ευεξία
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον στη διεθνή επιστημονική κοινότητα σχετικά με ένα σοβαρό πρόβλημα της γενικής υγείας που προσβάλλει μεγάλα ποσοστά του γενικού πληθυσμού και δυστυχώς παραμένει αδιάγνωστο, δηλαδή άτομα που πάσχουν δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για την Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου (ΑΑΥ), της οποίας ένα συχνό κι όχι τόσο αθώο σύμπτωμα είναι το ροχαλητό.
Η ΑΑΥ χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής ή μείωση της ροής του αέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου και προσβάλλει ενήλικες αλλά και παιδιά. Συνήθη συμπτώματα στους ενήλικες είναι το αίσθημα κούρασης και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχει ενοχοποιηθεί για αυξημένο κίνδυνο τροχαίων και άλλων ατυχημάτων, καθώς και νευρογνωστικών ή/και καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και αιφνίδιος θάνατος. Στα παιδιά, η ΑΑΥ μπορεί να περιορίσει τη φυσιολογική ανάπτυξη και να οδηγήσει σε νευρογνωστικές και συμπεριφορικές παρεκκλίσεις, όπως μαθησιακά προβλήματα και χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο, διαταραχές ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και νυχτερινή ενούρηση. Τα σοβαρά προβλήματα γενικής υγείας που συνοδεύουν την ΑΑΥ καθιστούν αναγκαία την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή της. Η διάγνωση γίνεται κυρίως με το πολυυπνογράφημα, ιδανικά σε ειδικά ιατρικά κέντρα ύπνου με την επίβλεψη εξειδικευμένων ιατρών, όπου η αναπνοή του ασθενούς παρακολουθείται με μηχανήματα και καταγράφονται τα επεισόδια διακοπών αναπνοής ή μειωμένης ροής αέρα στον ύπνο.
Ωστόσο, ο ρόλος του ειδικού ορθοδοντικού στις διεπιστη-μονικές ομάδες διάγνωσης και αντιμετώπισης ΑΑΥ είναι πρωταγωνιστικός, γιατί αρκετά σκελετικά προβλήματα στις γνάθους συνοδεύονται από ανατομικές ανεπάρκειες των ανώτερων αεραγωγών (μύτης και φάρυγγα), όπως στενώσεις και μειωμένο εύρος. Η εφαρμογή από τον ειδικό ορθοδοντικό επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων συμπτωματικού ελέγχου και η διάγνωση σκελετικών προβλημάτων των γνάθων μπορούν να εγείρουν την υποψία για την παρουσία αναπνευστικών διαταραχών στον ύπνο.
Έτσι, οι ασθενείς παραπέμπονται εγκαίρως για περαιτέρω έλεγχο και σε συνεργασία με άλλες ιατρικές ειδικότητες είναι δυνατή η συνολική προσέγγιση και διαχείριση των ασθενών. Επίσης, συγκεκριμένες ορθοδοντικές παρεμβάσεις μπορούν να βελτιώσουν τις ανατομικές διαστάσεις και τις λειτουργικές παραμέτρους στους ανώτερους αεραγωγούς, γεγονός που οδηγεί σε βελτιωμένη ροή αέρα εντός αυτών. Έτσι, μπορεί να μειωθεί σημαντικά η συχνότητα εμφάνισης αποφρακτικών επεισοδίων και κατ’ επέκταση η σοβαρότητα της ΑΑΥ, ενώ σε ορισμένες ήπιες περιπτώσεις μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα πλήρως.
About
Η Dr. Αλεξάνδρα Κ. Παπαδοπούλου είναι πτυχιούχος της Οδοντιατρικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει τίτλο ειδικότητας και Master of Science στη Χειρουργική Στόματος, καθώς και τίτλο ειδικότητας και Master of Science στην Ορθοδοντική. Είναι διδάκτωρ ΑΠΘ και Fellow Higher Education Academy. Διετέλεσε για επτά χρόνια επίκουρη καθηγήτρια Oρθοδοντικής στο The University of Sydney Αυστραλίας και συνεχίζει από το 2021 την ακαδημαϊκή της καριέρα στο Université de Genève Ελβετίας, όπου διευθύνει εντός του τμήματος της Ορθοδοντικής την Kλινική Διεπιστημονικής Αντιμετώπισης Ασθενών με Αποφρακτική Άπνοια Ύπνου. Εργάστηκε ως ειδικός ορθοδοντικός στο Sydney Dental Hospital και σε ιδιωτικές ορθοδοντικές κλινικές στο Σύδνεϋ, αντιμετωπίζοντας πληθώρα περίπλοκων περιστατικών, σε συνεργασία με άλλες οδοντιατρικές και ιατρικές ειδικότητες.
Διατηρεί ιδιωτικό ορθοδοντικό ιατρείο στη Θεσσαλονίκη.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024