fbpixel

Search icon
Search
Open House Thessaloniki 2022: Οι πρώτες μας ξεναγήσεις στον αγαπημένο αρχιτεκτονικό θεσμό
CITY VIBES

Open House Thessaloniki 2022: Οι πρώτες μας ξεναγήσεις στον αγαπημένο αρχιτεκτονικό θεσμό

Η πόλη έχει μεταμορφωθεί σε μουσείο και το γιορτάζουμε δημιουργικά


Αυτό το Σαββατοκύριακο η καρδιά της Θεσσαλονίκης έχει αποκτήσει ακόμη πιο έντονους ρυθμούς, κάνοντας μας να ανυπομονούμε κάθε στιγμή για την επόμενή μας εξερεύνηση. Για αυτό το διήμερο του Νοεμβρίου, κάθε γωνιά της έχει μεταμορφωθεί σε μουσείο και μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τα αρχιτεκτονικά της μυστικά. Ο διαχρονικός θεσμός του Open House Thessaloniki έχει επιστρέψει δυναμικά και εμείς δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να τον ακολουθήσουμε. Σήμερα ξεκινήσαμε τις πρώτες μας ξεναγήσεις σε σημεία της πόλης με διαφορετική μεταξύ τους αισθητική κουλτούρα. Το καθένα από αυτά τα κτίρια, μας αφηγήθηκε τη δική του διαδρομή στο χρόνο, μεταφέροντάς μας τη γοητευτική του ιστορία. 

Ελάτε μαζί μας για να πάρετε μια πρώτη γεύση από όσα ξεχωρίσαμε...

The Basket Gallery

20221126-115342-01.jpg

Φτάνω στον πρώτο που προορισμό για σήμερα στην οδό Καραολή και Δημητρίου των Κυπρίων, αριθμός 36. Δεν είχα ξαναεπισκεφθεί μέχρι σήμερα το "The Basket Gallery" και απορώ γιατί... Η κατασκευαστική του ιστορία έχει ενδιαφέρον, καθώς άλλαξε αρκετές φορές χαρακτήρα στο πέρασμα των χρόνων. Από διαμέρισμα Αρμένιων μεσοαστικών οικογενειών, σε γραφείο και κομμωτήριο. Ένα διαμέρισμα, φτιαγμένο στη δεκαετία του '30 από τον Αρμένιο αρχιτέκτονα Vartan Ter. Zakarian. Από την είσοδό του, παρατηρώ ότι το λευκό χρώμα και η συμμετρία πρωταγωνιστούν. Το 2016 αναγνωρίστηκε και επίσημα ως προστατευόμενο κτίριο. 

20221126-114802-01-2.jpg

Στο ισόγειό του, φιλοξενείται πλέον η γκαλερί, μια μη κερδοσκοπική ένωση με ενδιαφέρον τόσο για τις σύγχρονες όσο και για τις παραδοσιακές μορφές υφαντικής και καλαθοπλεκτικής, μια κληρονομιά χιλιετιών, καθώς και για τις αντίστοιχες ερμηνείες και χρήσεις τους σήμερα. Oι συλλογές των accessories ξεχωρίζουν για την κομψότητα και τη θηλυκή φινέτσα, που αποπνέουν.

20221126-115233-1.jpg

Είναι όλα τους ιδιαίτερα κομψοτεχνήματα. Το mini black dress με ταξιδεύει στη δεκαετία του '60 και η eclectic collection από καπέλα με γοητεύουν, χάρη στην έντονη θεατρικότητά τους, αλλά και το χάρισμά τους να αναδεικνύουν την ομορφιά των γυναικών, που προέρχονται από κάθε γωνιά του κόσμου.

20221126-115802-1.jpg

Info: The Basket Gallery, Καραολή και Δημητρίου Των Κυπρίων 36. 

Project Space

5-EznD7.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Επόμενος προορισμός μου είναι ένα exclusive ατελιέ ζωγραφικής, που έχει κληρονομήσει την αίγλη του αρχιτεκτονικού του παρελθόντος. To "Project Space" είναι ένας καινούργιος δημιουργικός χώρος που ανήκει στη Θεσσαλονικιά εικαστικό, Μελίνα Γεωργούδα και ανακαινίστηκε φέτος. Ένα φωτεινό δωμάτιο με χαλαρή διάθεση και γλυκά αρώματα κεριών μας καλωσορίζουν. Το χαρακτηριστικό της εσωτερικής του διαμόρφωσης, που παρατηρώ, είναι η έντονη αντίθεση, που επικρατεί στο concept κάθε χώρου του.

Στο κεντρικό του σημείο, κυριαρχούν μεταλλικά πλέγματα και ένας τεράστιος καθρέφτης, που μοιάζει να πολλαπλασιάζει τα έργα της, που κοσμούν κάθε λευκό τοίχο. Η φιλοσοφία του black and white και του μινιμαλισμού ολοκληρώνει την τελική εικόνα με έναν αρμονικό τρόπο. Προχωρώντας στο εργαστήριό της, η αισθητική του αλλάζει, αποκτά χρώμα και industrial προσέγγιση. Όπως παρατηρώ στα έργα της, αλλά και στο inspiration board, είναι φανερές οι καλλιτεχνικές της επιρροές από τις σπουδές της στο σχέδιο μόδας, ένας τομέας, που τον κυνήγησε ακαδημαϊκά στη Νέα Υόρκη και την Ιταλία. 

-N2JK1.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Έχω τη χαρά να συνομιλήσω με την Μελίνα και να μοιραστεί μαζί μου όλα όσα ετοιμάζει στο creative καταφύγιό της. «Με το νέο έτος, θέλω το ατελιέ μου να γίνει ένας χώρος, που θα φιλοξενεί καλλιτεχνικά projects, αλλά και ευζωίας εγχειρήματα. Ένας χώρος συνάντησης ανθρώπων, που έχουν διάθεση για δημιουργία και φρέσκιες ιδέες. Αγαπώ πολύ αυτό το κτίριο, μου αρέσει η αισθητική του και τα γύψινα, για τα οποία διακρίνεται. Θέλαμε να παίξουμε με το ξύλο και το τσιμέντο και να είναι πρώτα από όλα καθαρό.»

3-vVwSi.jpg
Μελίνα Γεωργούδα, photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου
Info: Παύλου Μελα 12

Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης ΦΑΑΘ

-RLDMJ.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Συνεχίζω σε μια εγκατάσταση με έντονη θρησκευτική ατμόσφαιρα και διαχρονική διάθεση για φιλανθρωπία. Στο γραφικό πλακόστρωτο της Αγίας Σοφίας, δεσπόζει το κτίριο της Φιλόπτωχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης, που χτίστηκε το μακρινό 1871 και συνέβαλε ενεργά στη φροντίδα και προστασία των ανθρώπων την πόλης, ειδικά στο διάστημα της κατοχής. 

faath-2.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη, είτε στην Ελλάδα, είτε σε τριτοκοσμικές χώρες. Ειδικά στους φοιτητές, προσφέρει στέγαση και υποτροφίες. Σε κάθε χώρο της κυριαρχούν ιερά κειμήλια και εικόνες, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό με τους προέδρους της αδελφότητας, αλλά και αγαπημένες στιγμές μέσα στις δεκαετίες. Κάθε χώρος του, από το αναγνωστήριο έως το μουσείο, πρωταγωνιστεί ένας αρχοντικός χαρακτήρας. 

fath-3.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Το στοιχείο, που κάνει εντύπωση είναι το πορτραίτο μιας γυναίκας, της Αικατερίνης Γεωργιάδου, η οποία ήταν επέτης για χρόνια, όμως κατάφερε με τα χρήματα που συγκέντρωσε να κάνει μια πολύ σημαντική δωρεά στην αδελφότητα. 

image00006-1.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Από τα παράθυρά του απολαμβάνω την πανοραμική θέα στην Αγία Σοφία, αλλά και το ιστορικό «κόκκινο κτίριο».

image00001.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Κατεβαίνω προς το υπόγειο και την αίθουσα τέχνης, η οποία αυτήν την περίοδο φιλοξενεί τα έργα του γιατρού και ζωγράφου, Κωνσταντίνου Σταματάκη, ο οποίος είναι και μέλος της αδελφότητας. Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Συναισθησία", μια αίσθηση, δηλαδή, που αναδύεται μέσα από την άλλη, όπως μου εξηγεί ο ίδιος. Μοιράζεται μαζί μου όλα αυτά που αγαπά στην τέχνη που ακολουθεί. Τα έργα που περιλαμβάνει είναι 53, είναι ελαιογραφίες, ακρυλικά, ψηφιδωτό, μολύβι και μικτή ζωγραφική. Διακρίνω αρκετές ιμπρεσιονιστικές επιρροές, καθώς ο ίδιος θέλει να δώσει χρώμα και φαντασία στην επικοινωνία του μηνύματος κάθε έργου.

Info: Η έκθεση "Συναισθησία" διαρκεί από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου. 

Info: Αγίας Σοφίας 38. 

The Slender apartment

20221126-175211-1.jpg

O ιδανικός τρόπος να «κλείσω" την εμπειρία της πρώτης ημέρας των tours. Η ώρα είναι 17:20 και προχωρώ προς την αγαπημένη μου Νέα Παραλία. Το "Slender Apartment" με περιμένει. Είναι ένα ξεχωριστό διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία του 1973. Το ίδιο ανακαινίστηκε το 2020. Βρίσκεται στον όγδοο όροφο και έχει την πιο μαγευτική θέα της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό διαμένει μια τετραμελής οικογένεια, που αγαπά τον μινιμαλισμό, το λευκό χρώμα και την πρακτικότητα.

20221126-174935-1.jpg

Massive ξύλο καρυδιάς κυριαρχεί στα κεντρικά του έπιπλα και παντού υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι, παραδίδοντας μαθήματα έξυπνου καμουφλάζ. Δύο στοιχεία μου κάνουν φοβερή εντύπωση. Ο smart μηχανισμός κλιματισμού, που βρίσκεται στις οροφές του living room και της κρεβατοκάμαρας, αλλά και η τζαμαρία που χωρίζει την κουζίνα με το γραφείο. Μάλιστα, έχουν κατασκευάσει με τέτοιο τρόπο τις λεπτομέρειες της κουζίνας, ώστε να μην ενοχλεί τη θέα προς τη θάλασσα από το γραφείο.

20221126-174333-1-1.jpg

Info: Μεγ. Αλεξάνδρου 13 & Λύτρα. 

Second day's highlight

Αγορά Μοδιάνο

-0Bz9Y.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου


Πρωινό Κυριακής και είναι η δεύτερη και τελευταία ημέρα των ξεναγήσεων. Επιτέλους φτάνει αυτή η στιγμή της πρώτης μου γνωριμίας με την ιστορική αγορά της πόλης. Η Μοδιάνο ήταν πάντα ταυτισμένη με ένα από τα πιο σημαντικά και εκλεπτυσμένα τοπόσημά της. Ένας εκλεπτυσμένος προορισμός, που έκανε πράξη το 1922 το μεγάλο όραμα του Eli Modiano, Εβραίου εύπορου της Θεσσαλονίκης. Ήξερε άριστα να προβλέπει, να συγκρίνει, να μελετά σιωπηλά και να πραγματοποιεί με τον πιο ηχηρό και γιορτινό τρόπο. Για αρκετές δεκαετίες, χωρούσε 144 επιχειρήσεις με τα πιο εκλεκτά προϊόντα. 

2-N21Pt.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου


Ξεκινώ την περιήγηση από τη βόρεια πλευρά της αγοράς. Κάθε γωνιά, παρόλο που βρίσκεται υπό κατασκευή ακόμη, αποπνέει αρχοντιά και επιβλητικότητα. Το λευκό χρώμα πρωταγωνιστεί. Οι πινακίδες των καταστημάτων είναι έτοιμες. Πρόκειται να φιλοξενήσει 75 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι δέκα θα αφορούν στην εστίαση, με 2 από αυτές, που θα εγκατασταθούν στην υπερυψωμένη πλατεία του πρώτου ορόφου. Κυρίαρχο υλικό, πρωτόγνωρο για την τότε εποχή, είναι το οπλισμένο σκηρόδεμα.

image00005.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου
Παρατηρώ ότι δεν ήταν αρκετά εύκολη η κατασκευαστική παρέμβαση, ειδικά όσον αφορά τα υαλοστάσια, τα κουφώματα και τα πατώματα του 1950. Η συμμετρία βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα, εξίσου, αποτελεί η κλίση 1,5 ύψους προς τη θάλασσα.

image00009.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου

Σημαντικός άξονας της φιλοσοφίας των καταστημάτων που θα εγκατασταθούν αποτελεί η βιωσιμότητα, μέσα από τη λειτουργία οργανωμένων συστημάτων ανακύκλωσης.

image00006-2.jpg
photo credits: Χριστίνα Δημητριάδου
 Στις αρχές Δεκεμβρίου, το 70 με 80% των επιχειρήσεων αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.

Ένας σημαντικός θεσμός φτάνει ξανά στο τέλος του και εμείς ανυπομονούμε ήδη για την επόμενη χρονιά!

Info: Βασ. Ηρακλείου 30. 

Κεντρική φωτογραφία: Χριστίνα Δημητριάδου