fbpixel

Search icon
Search
Open House Thessaloniki 2022: Σε ποιες θρυλικές βίλες και high design κτίρια ανοίγει τις πόρτες;
CITY VIBES

Open House Thessaloniki 2022: Σε ποιες θρυλικές βίλες και high design κτίρια ανοίγει τις πόρτες;

Ο αρχιτεκτονικός θεσμός γιορτάζει φέτος 10 χρόνια παρουσίας και μας προσκαλεί σε μια σειρά από δημιουργικά events και δράσεις στις 26 και 27 Νοεμβρίου


Μια ωδή στο περίτεχνο design, που συνδυάζει το κατασκευαστικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης με τα σύγχρονα ερεθίσματα. Μια ενδιαφέρουσα γνωριμία με το δομημένο περιβάλλον της πόλης μας εμπνέει, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε ακόμη πιο βαθιά τη διαχρονική του αξία. Το Open House Thessaloniki κλείνει φέτος δέκα χρόνια και το γιορτάζει μέσα από εκλεπτυσμένες δράσεις και εκδηλώσεις στις 26 και 27 Νοεμβρίου. Πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το Σαββατοκύριακο που πλησιάζει, τα αγαπημένα Open Tours και Open walks θα μας εισάγουν για ακόμη μια χρονιά σε πολυτελή κτήρια με βαριά υπογραφή, αλλά και διαμερίσματα, που αποκαλύπτουν μια σύγχρονη minimal προσέγγιση. Η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα μουσείο, που μας καλεί να εξερευνήσουμε κάθε γωνιά του. Δωρεάν ξεναγήσεις σε χώρους με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αλλά και θεματικές διαδρομές, μας καλωσορίζουν σε πλευρές της πόλης λιγότερο γνωστές, αλλά με σημαντική αισθητική και ιστορική ταυτότητα.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί η παράλληλη δράση "Made in Thessaloniki", η οποία περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής. Η δράση έχει ως στόχο να συστήσει στο κοινό τις παραγωγικές διαδικασίες και τις τεχνικές που ακολουθούνται για τη δημιουργία ενός προϊόντος. Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από δημιουργούς-παραγωγούς διαφόρων κλάδων και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους.

2019-made.jpg
φωτογραφία: Όλγα Στρεβίνα
2019-open-school.jpg
φωτογραφία: Αλεξάνδρα Δαρδαμάνη

Η δράση "Open School", η οποία ξεκίνησε χθες και περιλαμβάνει προγραμματισμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτίρια του προγράμματος των OPEN TOURS και του MADE in Thessaloniki, οι οποίες απευθύνονται σε οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα, σχολεία, σχολές ή και άλλα οργανωμένα group. 

Τα κτίρια που ξεχωρίζουν

chani-ismail-pasa-grafeio-beetroot-01-600x400.jpg

Μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια, που θα έχουμε την ευκαιρία να μυηθούμε στην αισθητική τους κουλτούρα, είναι εγκατεστημένα σε διαφορετικές γωνίες της Θεσσαλονίκη. .Διατηρητέο μνημείο και ιστορικό χάνι στην καρδιά της πόλης, σχεδιασμένο το 1926 από τον αρχιτέκτονα Leonardo Gennari. Από το 2018 και έπειτα από την πλήρη ανακαίνιση του, αποτελεί το νέο «σπίτι» της Beetroot Studio. 

chani-ismail-pasa-grafeio-beetroot-02.jpg
Cofee shop στο κτίριο της Betroot

Η αγαπημένη έπαυλη Μόρντωχ στη Συνοικία των Εξοχών, χρονολογείται από το 1905. Σήμερα στεγάζει την έδρα της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ακόμη ένα κτίριο, προγενέστερο του 1906, ένα από διασωθέντα της πυρκαϊάς του 1917. Αποκαταστάθηκε το 1997, για να στεγάσει το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Θα είναι επισκέψιμη και η επέκταση του μουσείο, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

2016-villamordoch-out-petrosantoniadis-800x537.jpg
Βίλα Μόρντωχ
evraiko-kim-2-1.jpg
Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σχεδιάστηκε από τον Ελί Μοδιάνο και τον J. Oliphant το 1925 για να στεγάσει την Κεντρική Αγορά τροφίμων της πόλης. Η πλήρης αποκατάσταση και επανένταξη του ιστορικού μνημείου στο εμπορικό τοπίο της πόλης διήρκεσε από το 2020 μέχρι το 2022. Σε λίγες ημέρες αναμένουμε το άνοιγμα της Αγοράς Μοδιάνο, ενός από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της πόλης.

modiano-djpoz.jpg
Αγοράς Μοδιάνο

Μια σύγχρονη αστική κατοικία με αισθητική που φέρνει τα 90’s στο millenium, μας καλεί να το γνωρίσουμε. Βρίσκεται σε τυπική μεταπολεμική πολυκατοικία του 1957 και ανακαινίστηκε το 2021 από το γραφείο Giannikis SHOP.

air-white-tower-apartment-02.jpg
Φωτογραφία: Kim Powell

Οι παράλληλες δράσεις

2019-open-photo.jpg
φωτογραφία: Μαρία Καϊσίδου

Πέρα από το κεντρικό πρόγραμμα της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες δράσεις, οι οποίες στοχεύουν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας. Το project "Open Photo" αποτελεί ένα διαγωνισμό φωτογραφίας, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο instagram, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να μοιραστεί την εμπειρία του από το θεσμό. Είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, λάτρεις της αρχιτεκτονικής, της Θεσσαλονίκης και της εκδήλωσης. Οι τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν μέσα από αυτόν βραβεύονται με έπαθλα. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού είναι “Θέα στην πόλη”.

Το "Prodea Open Vote" συμπληρώνει το πρόγραμμα με τα εξίσου δελεαστικά έπαθλα. Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ξενάγηση και να λάβουν μέρος στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή Fujifilm instax mini 40. Οι εθελοντές του κτιρίου/διαδρομής που θα αναδειχθεί πρώτο από την ψηφοφορία θα λάβουν ένα αναμνηστικό δώρο κι έπαινο επιβράβευσης.

2021-vote.jpg
φωτογραφία: Κωνσταντίνος Αλειφέρης

Το "Open your map" αποτελεί έναν διαγωνισμό, που προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT 2022, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν το έντυπο του χάρτη μαζί με το έντυπο πρόγραμμα και, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις τους στα κτίρια, να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το openhousethessaloniki. Ο αγαπημένος χάρτης θα κερδίσει ένα αναμνηστικό δώρο του ΟΗΤ.

2019-open-your-map.jpg
φωτογραφία: Αθανασία Λαντούρη

Το "Open Office" μια πρωτότυπη διαδικτυακή αυτή δράση που έχει ως στόχο να αναδείξει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, συστήνοντας στο κοινό καταξιωμένους, αλλά και ανερχόμενους αρχιτέκτονες, που ξεχωρίζουν στον εργασιακό τους χώρο. Περιλαμβάνει μια σειρά συνεντεύξεις σε αρχιτέκτονες, που μας μιλούν για τη δουλειά τους και μας συστήνουν τον χώρο και τον τρόπο που εργάζονται. Τα βίντεο θα ανέβουν εντός του Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα και στο κανάλι του Open House Thessaloniki στο ΥouTube, όπου και θα παραμείνουν διαθέσιμα.

2021-office.jpg
φωτογραφία: αρχείο Urban Soul Project

Και φυσικά, όπως κάθε χρόνο, το closing party θα ολοκληρώσει την εμπειρία μας. Την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, είμαστε όλοι ευπρόσδεκτοι στην Έπαυλη Μαρόκκου. Dj set by Chris Stam της 1NC, powered by Palooza Events θα συνοδεύουν τη διασκέδασή μας. 

Ανυπομονούμε για το Σαββατοκύριακο!

Με πληροφορίες από την επίσημη σελίδα του Open House Thessaloniki. 

Info: Μπορείτε να ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ. 

Κεντρική φωτογραφία: Kim Powell