Τα δερματικά προβλήματα είναι ένα θέμα που ταλανίζει τις περισσότερες γυναίκες. Άλλες από την πλευρά της ξηρότητας, άλλες από αυτή της λιπαρότητας, άλλες με θέματα ακμής και πολλές με διαφορετικού είδους προσανατολισμούς. Έτσι, γνωρίζοντας πως -κατά κύριο λόγο- οι αρμόδιοι είναι οι δερματολόγοι εστιάσαμε στις δικές τους προσεγγίσεις και τις λύσεις που δίνουν στις πιο συχνές ερωτήσεις. Έχοντας αντιμετωπίσει εκατοντάδες περιστατικά σίγουρα αντιλαμβάνονται το θέμα από μια διαφορετική πλευρά.
Διατροφή και ακμή
Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, η ακμή οφείλεται αποκλειστικά στις ορμόνες και σε γενετικούς λόγους. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια μικρή, ομάδα ανθρώπων που μπορεί να είναι ευαίσθητη στα γαλακτοκομικά και στα επεξεργασμένα σάκχαρα. Έτσι, μια σύσταση για απομάκρυνση από διατροφικές συνήθειες μπορεί πολλές φορές να βασίζεται σε μια κοινή προκατάληψη. Όμως, αν στην περίπτωση σας αντιλαμβάνεστε πως το δέρμα σας έχει ξεσπάσματα λόγω τροφίμων τότε οφείλετε να ενημερώσετε τον ειδικό που επισκέπτεστε. Πιθανότατα θα έχετε κάποιο όφελος από τη μετάβαση σε μια εναλλακτική λύση.
SPF στην ενυδατική κρέμα
Όλοι μιλούν για τη σημασία του αντηλιακού στην καθημερινότητα. Είναι ένα από τα συστατικά στα οποία ειδικοί και μη ορκίζονται. Παρόλα αυτά όταν υπάρχει SPF στην ενυδατική κρέμα δεν είναι λίγοι αυτοί που δε μπορούν να γνωρίζουν αν θα πρέπει να εφαρμόζουν επιπλέον προϊόν. Αρχικά μια ενυδατική για να θεωρείται πως προστατεύει από τον ήλιο θα πρέπει να παρέχει τουλάχιστον SPF 30. Το επόμενο θέμα είναι πως οι φόρμουλες στην ενυδατική κρέμα είναι λιγότερο πιθανό να είναι ανθεκτικές στο τρίψιμο και στο νερό και μπορεί να εφαρμοστούν πολύ πιο αραιά από το αντηλιακό. Αυτός είναι ο λόγος που ενδέχεται να μην προσφέρουν το ίδιο επίπεδο προστασίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν SPF ενδέχεται να μην περιέχουν καμία προστασία UVA και, ως εκ τούτου, δεν θα προστατεύουν από τη γήρανση της UV.
Συμπληρώματα κολλαγόνου
Μια από τις μεγαλύτερες άπατες της βιομηχανίας είναι τα συμπληρώματα κολλαγόνου. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι λειτουργούν πραγματικά. Για να το κατανοήσετε πλήρως απλώς σκεφτείτε πως το κολλαγόνο είναι πρωτεΐνη και έτσι μόλις το καταναλώνετε, αυτό διασπάται σε αμινοξέα. Η βάση πίσω από αυτή την έννοια είναι ξεκάθαρο πως οδηγεί στο συμπέρασμα πως αυτό το πόσιμο προϊόν δεν αλλάζει κάτι στο δέρμα σας.
Ακμή και ηλικία
Πολλές γυναίκες ή και άντρες αναρωτιούνται αν η ακμή θα φύγει ποτέ από το πρόσωπο τους, καθώς ακόμη και στη δεκαετία των 30 την παρατηρούν. Τα καλά νέα είναι ότι η σωστή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας κατά της ακμής θα φέρει το δέρμα σε ένα εξαιρετικά καλό στάδιο και με τα ρετινοειδή που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή το δέρμα θα λαμβάνει και όλες τις αντιγηραντικές ιδιότητες που χρειάζεται.
Τα ενέσιμα στη ζωή σας
Υπάρχει άραγε κάποια κατάλληλη ηλικία για την εφαρμογή των ενέσιμων θεραπειών; Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι πολύ νέοι ή πολύ μεγάλοι για ενέσιμα και συνήθως αυτό αρχίζει στην ηλικία των 30. Η πραγματική απάντηση, όμως, δεν αφορά την ηλικία αλλά έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με το δέρμα του εκάστοτε ασθενή. Γενετική, διατροφή, ύπνος ήλιος, άγχος και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν το δικό τους ρόλο και τελικά σας οδηγούν στο κρεβάτι του πλαστικού νωρίτερα ή αργότερα. Σε όλα αυτά μεγάλη σημασία έχει και η δική σας επιθυμία για αλλαγή.
Η σωστή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας
Υπάρχει μια βασική έλλειψη κατανόησης σχετικά με το τι χρειάζεστε πραγματικά σε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος και τι όχι. Πολλές φορές οι γυναίκες ενδιαφέρονται για τα trending συστατικά όπως η νιασιναμίδη και τρανεξαμικό οξύ αλλά αγνοούν πως δεν χρειάζεται -αυτά- να είναι στη ρουτίνα του καθένα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε αντιθέτως είναι να χρησιμοποιείτε όσο λιγότερα συστατικά χρειάζεστε και να αναζητήσετε αυτά που θα σας κάνουν μια πραγματική αλλαγή. Για παράδειγμα η βιταμίνη Α είναι αντιγηραντική, καλή για την ακμή και τη μελάγχρωση – οπότε γιατί να χρησιμοποιήσετε νιασιναμίδη και τρανεξαμικό οξύ και ρετινόλη όταν έχετε ένα συστατικό που θα κάνει πραγματικά καλή δουλειά σε κάθε σας ανησυχία;