fbpixel

Search icon
Search
FACE & BODY

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρετινόλη

Είναι το απόλυτο αντιγηραντικό συστατικό


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρετινόλη

Ίσως είναι το πιο πολυσυζητημένο συστατικό, το οποίο θα ακούσετε να κυριαρχεί σε κουβέντες γυναικών, όταν μιλούν για ομορφιά και αντιγήρανση. Σίγουρα είναι και το πλέον αποτελεσματικό, αφού η δράση του έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα επιδραστική, αλλά και ιδανική για όσες θέλουν να πουν «αντίο» στις ανεπιθύμητες ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Κρατήστε το όνομα της ρετινόλης, γιατί αναμένεται να μας απασχολεί για πολύ ακόμη, όσον αφορά στις ρουτίνες περιποίησης. 

Περί τίνος πρόκειται όμως; Ποια είναι τα ακριβή της οφέλη; Πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιφέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα; 

Όλα τα παραπάνω απαντώνται παρακάτω, οπότε συνεχίστε να διαβάζετε και κρατήστε σημειώσεις!

Τι είναι η ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, που χρησιμοποιείται για την αντιγήρανση και βρίσκεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Μπορεί να διεγείρει τον μεταβολισμό των κυττάρων του δέρματος και να ενθαρρύνει την παραγωγή κολλαγόνου. Ακόμη, μπορεί να απορροφηθεί από την επιδερμίδα και όταν συνδυαστεί με ορισμένα ένζυμα, μετατρέπεται σε τρετινοΐνη (την όξινη μορφή της βιταμίνης Α, επίσης γνωστή και ως ρετινοϊκό οξύ). 

retinol2.jpg

Η χρήση ενός καλά διαμορφωμένου και σταθερού προϊόντος με ρετινόλη θα μειώσει εμφανώς τις καφέ κηλίδες, τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και τους μεγάλους πόρους. Η μαγεία της έγκειται στην ικανότητά της να επανεμφανίζει την απαλή υφή του δέρματος προσφέροντας ομαλότερη και ομοιόμορφη εμφάνιση.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη ρετινόλη, τα retinoids και το Retin-A

Πρόκειται για τρία συστατικά που συχνά συγχέονται μεταξύ τους μπερδεύοντάς μας σχετικά με τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους. Τόσο το Retin-A όσο και η ρετινόλη θεωρούνται τύποι ρετινοειδών (retinoids), που είναι μια κατηγορία φαρμάκων. Και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση του ταχύτερου κύκλου των κυττάρων του δέρματος. Όμως, η ρετινόλη δε χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί με συνταγή γιατρού, γι' αυτό και είναι πολύ πιο εύκολο να τη βρείτε σε πολλά skincare products, ενώ το Retin-A απαιτεί συνταγογράφηση, αφού είναι πιο ισχυρό κι ελαφρώς πιο αποτελεσματικό στη μείωση των ρυτίδων και στην καταπολέμηση της ακμής. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, για να μάθετε τι από τα δύο είναι καλύτερο για την επιδερμίδα σας. 

The Pros

Τα πλεονεκτήματα τόσο της ρετινόλης όσο και του Retin-A είναι ότι θα δείτε μείωση στις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και αύξηση στην παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Το Retin-A μπορεί να είναι χρήσιμο, μάλιστα, για όσους έχουν ακνεϊκή επιδερμίδα, αφού μπορεί να περιορίσει και τελικά να εξουδετερώσει τα ενοχλητικά σπυράκια, τα ανεπιθύμητα breakouts και τα σημάδια από παλαιότερη ακμή. 

The Cons

Τα μειονεκτήματα είναι ότι η υπερβολική χρήση της ρετινόλης μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό του δέρματος. Μερικοί άνθρωποι, μάλιστα, με δερματικές παθήσεις όπως η ροδόχρους ακμή, μπορεί να μην είναι σε θέση να την ανεχθούν. Επίσης, καθιστούν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου, οδηγώντας σε ταχύτερα και ευκολότερα ηλιακά εγκαύματα, οπότε προσέξτε πότε την εφαρμόζετε. 

Πότε να ξεκινήσετε να τη χρησιμοποιείτε 

Δεν υπάρχουν ακριβείς οδηγίες σχετικά με το πόσο νωρίς μπορείτε να ξεκινήσετε ένα ρετινοειδές προϊόν, αλλά εάν είστε αρκετά μεγάλες σε ηλικία για να σκέφτεστε τις ρυτίδες, πρέπει να κάνετε κάτι για να τις αποτρέψετε από το να εμφανιστούν. Σύμφωνα με τη δερματολόγο Rachel Nazarian οι περισσότερες γυναίκες επωφελούνται από την έναρξη μιας θεραπείας με ρετινοειδή περίπου από τα 20 τους. 

retinol.jpg

Από την άλλη, η Renée Rouleau, αισθητικός πολλών celebrities του εξωτερικού συστήνει τη ρετινόλη για όσους βρίσκονται στα τέλη της δεκαετίας των 20. Επίσης, εξηγεί ότι εάν κάποιος έχει ευαίσθητο, εύκολα ερεθισμένο δέρμα, η ρετινόλη είναι ένα καλό συστατικό για να αποφευχθεί η εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης. Με συστηματική χρήση, το θαυματουργό αυτό συστατικό λειτουργεί για να περιορίσει τις δυσχρωμίες και να χαρίσει λεία όψη.

Επομένως, υπολογίστε ότι στην αρχή των 20 και λίγο μετά από αυτή την ηλικιακή δεκαετία, είναι οι ιδανικές περίοδοι, για να ξεκινήσει μια γυναίκα να χρησιμοποιεί τη ρετινόλη. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι εάν έχετε ξεπεράσει αυτό το ηλικιακό όριο, δε μπορείτε να την εφαρμόσετε πια. Έπειτα, έχουν τεράστια σημασία και οι μέρες της εβδομάδας, που θα την τοποθετήσετε στο πρόσωπό σας. Τι εννοούμε;

Χρησιμοποιήστε τη για δύο νύχτες, μετά από αυτές αφήστε μια νύχτα χωρίς την εφαρμογή της, εναλλάσσοντας με έναν ορό για peeling κι ένα θρεπτικό serum. Πιο συγκεκριμένα, μια ρουτίνα περιποίησης, που έχει στη βάση της τη ρετινόλη, πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι: 

  • Δευτέρα και Τρίτη: Ρετινόλη
  • Τετάρτη: Ορός για peeling
  • Πέμπτη και Παρασκευή: Ρετινόλη 
  • Σάββατο: Ενυδατικό serum
  • Επαναλάβετε 

The best products

 Chemistry lesson

Chemistry lesson

Retinol 1% in Squalane, The Ordinary

 The powerful

The powerful

REDERMIC R retinol cream Anti-Aging Retinol Cream, La Roche-Posay

 The minimal

The minimal

Night Switch Retinol 1%, LIXIRSKIN

 Spring mood

Spring mood

Collagen & Retinol Serum, PIXI

 For your eyes

For your eyes

Youth Dose Eye Treatment, Kiehl's

 For the night

For the night

LiftActiv Retinol HA Night, Vichy