fbpixel

Search icon
Search
Καθαρά Δευτέρα: Πώς να φάτε ελαφριά χωρίς να χάσετε τη γεύση
HEALTH

Καθαρά Δευτέρα: Πώς να φάτε ελαφριά χωρίς να χάσετε τη γεύση

Ευχαριστηθείτε την αργία χωρίς τύψεις


Η Καθαρά Δευτέρα είναι μια μέρα που κυριαρχούν τα θαλασσινά και οι vegan επιλογές καθώς σηματοδοτεί την εκκίνηση της σαρακοστιανής νηστείας. Οι επιλογές είναι πολλές και πεντανόστιμες. Αν θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας, ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό για να φάτε ισορροπημένα, χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι θα χάσετε τη νοστιμιά.

Λαγάνα

Αν ένα άρτυμα θυμίζει Καθαρά Δευτέρα είναι η πατροπαράδοτη λαγάνα. Καλώς ή κακώς πιο υγιεινή εναλλακτική δεν υπάρχει (π.χ. με αλεύρι ολικής) αλλά περιέχει σουσάμι το οποίο προσφέρει ιχνοστοιχεία, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αρκεστείτε σε ένα μικρό κομμάτι χωρίς υπερβολές.

4f47d27a-02e6-495e-9d06-656a2bc23682.jpeg

Ταραμάς

Χαρακτηριστική αλοιφή της νηστείας αλλά και της Καθαράς Δευτέρας είναι ο ταραμάς. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα θρεπτικό τρόφιμο, αφού βασίζεται στο superfood αυγοτάραχο. Προσοχή ωστόσο στην ποσότητα αφού επίσης αποτελείται από αρκετό λάδι και παραδοσιακά ψωμί. Καταναλώστε μέχρι 2-3 κουταλιές μαζί με τη λαγάνα.

ae3e0139-b1b5-4a0d-a606-6a8896b5ae28.jpeg

Οι σαλάτες

Οι σαλάτες δεν λείπουν ποτέ από ένα τραπέζι και αυτό αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να επιλέξουμε παραπάνω από μια! Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων όντας συγχρόνως μία επιλογή πολύ χαμηλή σε θερμίδες. Προσοχή όμως, διαλέξτε απλές σαλάτες με λίγα επιπλέον υλικά τα οποία μπορεί να αυξήσουν το θερμιδικό περιεχόμενο χωρίς να το καταλάβετε! Για παράδειγμα αποφύγετε επιλογές που περιέχουν επιπρόσθετα κάποιο ξηρό καρπό, φρούτο και κρουτόν. Εναλλακτικά μπορείτε να ζητήστε τη σαλάτα με κάποιο από τα υλικά στο πλάι και να αποφασίσετε εσείς πόσο θα βάλετε. Διαλέξτε εποχικά λαχανικά τα οποία είναι συνήθως πιο νόστιμα.

39da11ea-7037-400b-bd4b-663b199256be.jpeg

Θαλασσινά

Τα θαλασσινά όχι μόνο είναι πεντανόστιμα αλλά αποτελούν και μια εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών, ειδικά σε περιόδους όπως η νηστεία όπου απαγορεύονται οι ζωικές πηγές πρωτεΐνης. Εξυπακούεται ότι είναι καλό να αποφύγουμε τα τηγανητά καλαμαράκια αλλά τι μπορούμε να φάμε αντ’ αυτού; Για καλή μας τύχη υπάρχουν πολλές επιλογές χαμηλές σε θερμίδες και πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και γεύση. 

Διαλέξτε μεταξύ πιάτων όπως αχνιστά μύδια, ψητές γαρίδες, ξιδάτο χταποδάκι, σουπιές με σπανάκι ή ακόμα και ωμά στρείδια και γιατί όχι και ένα σεβίτσε γαρίδας!

Φασόλια

Τα φασόλια αποτελούν ένα από τα ελληνικά superfoods. Εκτός από φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φιλικό οξύ, βιταμίνη Β6 κ.α. Αποτελούν ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα σε περίπτωση νηστείας ή γενικότερα μιας vegan διατροφής. Απολαύστε τα μια λίγο στυμμένο λεμόνι για να βελτιώσετε την απορρόφηση του σιδήρου.

6d202625-2026-4761-bb8a-521a0b940938.jpeg

Γλυκό έχουμε;

Το κλασικό γλυκό της ημέρας είναι ο χαλβάς. Πεντανόστιμος και θρεπτικός κουβαλάει συγχρόνως και πολλές θερμίδες. Ο σιμιγδαλένιος σε σύγκριση με τον μακεδονικό (του «μπακάλη») περιέχει λιγότερες θερμίδες οπότε προτιμήστε τον εφόσον υπάρχει ως επιλογή. Ιδανικά επιλέξτε ένα σορμπέ φρούτου για να κλείσετε το γεύμα σας, μιας και είναι συνήθως η ελαφρότερη επιλογή ενός καταλόγου εστιατορίου.

Το πιο σημαντικό

Η αργία είναι εφάμιλλη μίας μέρας που αποπνέει ξεκούραση και ψυχαγωγία. Στο κομμάτι της ψυχαγωγίας, για τους περισσότερους, εντάσσεται και το φαγητό. Γι’ αυτό λοιπόν, αν θέλετε να φάτε αυτό το «απαγορευμένο» το οποίο αποφεύγετε στην καθημερινότητα σας, ευχαριστηθείτε το χωρίς τύψεις! Μία μέρα που θα «χαλάσουμε» τη διατροφή μας, δεν θα χαλάσει συνολικά την προσπάθεια για μία πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Καλή όρεξη!


niki-4-dzhjc.jpg



Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.