Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανό, ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε από τη ζωή σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, στην οικία του στο Casa Santa Marta, σε ηλικία 88 ετών.
«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με βαθιά λύπη πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου. Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο Επίσκοπος της Ρώμης, Φραγκίσκος, επέστρεψε στο σπίτι του Κυρίου. Ολόκληρη η ζωή του ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας του. Με απέραντη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του ως αληθινού μαθητή του Κυρίου Ιησού, επαινούμε την ψυχή του Πάπα Φραγκίσκου στην απέραντη ελεήμονα αγάπη του Ενός και Τριαδικού Θεού» είπε καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ στην ανακοίνωση του.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η χθεσινή κυριακάτικη λειτουργία για το Πάσχα, στο Βατικανό, τελέστηκε χωρίς τον Ποντίφικα, για πρώτη φορά στα 13 χρόνια της θητείας του ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αιτία η καταπονημένη και εύθραυστη υγεία του.
Η είδηση του θανάτου ενός από τους πιο αγαπητούς Πάπες που έχουν περάσει ποτέ από το Βατικανό έχει σκορπίσει θλίψη και συγκίνηση σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, με πολλούς από τους πιστούς να έχουν συγκεντρωθεί ήδη στη Δυτική πλευρά της Ρώμης για να αποτίνουν φόρο τιμής.
Ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα από το έργο του όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να κερδίσει πολλές πρωτιές, βάζοντας πάνω από άλλο την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τους πιστούς. Καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του δεν σταμάτησε να εισάγει μεταρρυθμίσεις στην Καθολική Εκκλησία, κερδίζοντας ακόμα και τους πιο παραδοσιακούς.
Ήταν ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική. Από το 741 που πέθανε ο γεννημένος στη Συρία Γρηγόριος Γ΄ είχε να υπάρξει μη Ευρωπαίος επίσκοπος της Ρώμης, υπενθυμίζει το BBC. Ακόμα μία πολύ σημαντική πρωτιά για τον Φραγκίσκο, ήταν το γεγονός ότι υπήρξε ο πρώτος Ιησουίτης που εξελέγη στο θρόνο του Αγίου Πέτρου, καθώς οι Ιησουίτες αντιμετωπίζοντας από πάντα με καχυποψία από την Ρώμη.

Ο Φραγκίσκος έγινε Πάπας στα 70 του χρόνια ως καρδινάλιος Bergoglio της Αργεντινής το 2013. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Μάλιστα, ο προκάτοχος του Βενέδικτος ΙΣΤ΄, ήταν πρώτος Πάπας στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, ο οποίος αποσύρθηκε οικιοθελώς έπειτα από 600 χρόνια. Για σχεδόν μια δεκαετία, μέχρι να φύγει από τη ζωή η Βενέδικτος ΙΣΤ', το Βατικανό φιλοξενούσε δύο Πάπες.
Στις προτεραιότητές του Φραγκίσκου ήταν η υπεράσπιση των μεταναστών και των προσφύγων, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της εγκυκλίου Laudato Si' και η έκκληση για οικονομική δικαιοσύνη. Είχε επίσης προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει τη γραφειοκρατία του Βατικανού και να αντιμετωπίσει ζητήματα σεξουαλικής κακοποίησης εντός της Εκκλησίας. Τόνιζε ότι η εκκλησία δεν χρειάζεται να μιλάει συνεχώς για τις αμβλώσεις, τους ομοφυλίφιλους αλλά και τις τεχνιτής αντισύληψης, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε ώστε να υπάρξει άνοιγμα για μεγαλύτερη γυναικεία παρουσία στις διοικητικές θέσεις του Βατικανού, και ανακήρυξε δύο Ιωβηλαία – του Ελέους, το 2015, και της Ελπίδας, το 2025.

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του ήταν η προσιτότητά του. Είχε απορρίψει πολλά παραδοσιακά παπικά προνόμια, όπως το να διαμένει στο πολυτελές Αποστολικό Παλάτι, και αντ' αυτού επέλεξε να ζει σε έναν απλό ξενώνα. Το μήνυμά του για έλεος και αγάπη έβρισκε απήχηση στους ανθρώπους όλων των θρησκειών, καθιστώντας τον έναν από τους πιο θαυμαστούς παγκόσμιους θρησκευτικούς ηγέτες.
Με τον θάνατό του σήμερα, κλείνει ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία του Βατικανού. Ένα κεφάλαιο αληθινής αγάπης, συμπόνιας, βαθιάς πίστης χωρίς περιορισμούς και κριτική και εξέλιξης. Ελπίζουμε ο διάδοχός του να συνεχίσει το έργο του...