Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ένα ακόμη ελληνικό μυαλό που διαπρέπει στο εξωτερικό, τιμήθηκε για τη συμβολή του στον κόσμο των θετικών επιστημών κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 2 Αυγούστου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, για το Rolf Nevanlinna Prize. Πρόκειται για ένα βραβείο το οποίο απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια από τη Διεθνή Μαθηματική Ένωση σε επιστήμονες κάτω των 40 ετών, οι οποίοι βοήθησαν στην ανάπτυξη της επιστήμης των μαθηματικών των υπολογιστών. Αξίζει να σημειωθεί, πως το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται παράλληλα με το Fields, που θεωρείται το Νόμπελ των Μαθηματικών! Οι λέξεις «υπερηφάνεια» και «συγκίνηση», λοιπόν, είναι λίγες για να περιγράψουν τα συναισθήματά μας για αυτή τη βράβευση, που ανεβάζει για ακόμη μία φορά την Ελλάδα και τα «παιδιά» της στο υψηλότερο βάθρο των επιστημών παγκοσμίως. Φυσικά, μια τέτοια διάκριση δεν έρχεται μέσα σε μία νύχτα. Η επιτυχία του Δασκαλάκη χτίστηκε με πολύ διάβασμα, κόπο και μακρόχρονη αφοσίωση και αυτό είναι το πιο σημαντικό και φωτεινό μήνυμα για να στείλει κανείς στη νέα γενιά της Ελλάδας.
Ιδιοφυϊα ετών... 27
Μπορεί να μην είναι και τόσο γνωστός στην Ελλάδα στο ευρύ κοινό, αλλά ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποτελεί σε εθνικό επίπεδο ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά στον χώρο των θετικών επιστημών. Η επιτυχία του ξεκίνησε πριν 10 χρόνια, όταν σε ηλικία μόλις 27 ετών (και ενώ έκανε ακόμη το μεταπτυχιακό του) κατάφερε να λύσει τον γρίφο του νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, έναν μαθηματικό γρίφο, τον οποίο εκατομμύρια μαθηματικοί από όλον τον κόσμο προσπαθούσαν μάταια να τον λύσουν επί 60 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το «θεώρημα του Νας» είναι η θεωρητική έννοια ενός παιχνιδιού που περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους παίκτες. Κάθε παίκτης υποτίθεται ότι ξέρει τις στρατηγικές που φέρνουν την ισορροπία των άλλων παικτών. Αν κάθε παίκτης έχει μια επιλεγμένη στρατηγική, τότε κανένας δεν μπορεί να κερδίσει με το να αλλάξει τη στρατηγική του, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες διατηρούν αναλλοίωτη τη δική τους.
Συνεργάστηκε, λοιπόν, με τους καθηγητές του, Χρήστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Berkley και τον καθηγητή Paul Goldberg του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και εν τέλει απέδειξε μέσω της διατριβής του με τίτλο "The complexity of Nash Equilibria", πως η εύρεση του σημείου ισορροπίας, κατά τον Νας, είναι υπολογιστικά ανέφικτη. Κοινώς, δεν υπάρχει τρόπος για να προβλεφθεί αυτή η ισορροπία. Όπως υποστήριξε και ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, η λύση του γρίφου ήρθε κάπως τυχαία, όταν βρισκόταν σπίτι του, ο υπολογιστής του είχε «κρασάρει» και περίμενε να ανοίξει. Όσο για το συναίσθημα που τον κατέκλυσε, όταν τα κατάφερε, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ένιωσε "πως ήρθε σε επαφή με μία αρμονία στο σύμπαν". Για αυτή του την απόδειξη βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008.
4 life facts που πρέπει να ξέρετε
- Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει όμως κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων, ενώ η μητέρα του από την Ιεράπετρα.
- Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με βαθμό 9,98/10 και με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ πριν τον προσλάβει η Microsoft.
- Στα 28 του έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του M.I.T.
- Εκτός από τα διδακτικά του καθήκοντα είναι κύριος ερευνητής στο Εργαστήριο Επιστήμης και των Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory-CSAIL) του ΜΙΤ. Το ερευνητικό έργο του στοχεύει στη σύνδεση των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης με τον τομέα της οικονομίας.