fbpixel

Search icon
Search
Νέα καθημερινότητα με ένα κατοικίδιο; Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε
MAGAZINE

Νέα καθημερινότητα με ένα κατοικίδιο; Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Δύο ειδικοί μας μιλούν για τα στάδια της διαμόρφωσης αυτής της γεμάτης οφέλη εμπειρίας


Προέκταση της οικογένειας, τα κατοικίδια γίνονται ο λόγος που μια σειρά από θετικά συναισθήματα κατακλύζουν τη ζωή των κηδεμόνων τους. Ένας νέος κύκλος αγάπης «ανοίγει» για όσους τα έχουν ως συντροφιά. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χαρίζουν μια ζεστή αγκαλιά στα ζώα, κι αυτό λέει πολλά. Στο πλευρό μας, δύο ειδικοί -και πάνω απ’ όλα pet lovers-, η dogsitter Ζωή Αποστολίδου και ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος, για να εμβαθύνουμε μαζί στα στάδια της διαμόρφωσης αυτής της γεμάτης οφέλη εμπειρίας.

Μάτια που σε κοιτούν με λατρεία, στοργικότητα και αναζητούν εσένα μόνο. Γιατί αυτή την υπέροχη ψυχούλα τους την αγάπησες, την τάισες, τη ζέστανες και τη φρόντισες. Μπορεί και να την έσωσες, κι αυτό είναι σίγουρα προς τιμήν σου. Κι αν σε νιώθει σαν ήρωα, είναι επειδή απέδειξες ότι είσαι. Τέτοια ανιδιοτέλεια στην αγάπη σπάνια θα βρεις και το ξέρεις. Ίσως γιατί και οι άνθρωποι σήμερα δε δένονται εύκολα, δεν προσφέρουν δίχως αντάλλαγμα, κι εσύ αναζητάς ένα «παράθυρο» να δώσεις όσα μοναδικά κρύβεις μέσα σου. Για κάθε ζωάκι στο οποίο θα χαρίσεις την αγκαλιά σου, η συντροφιά του θα γίνει αντίδοτο στο άγχος, θα συμπληρώσει με ένα χάδι κάθε ραγισμένο συναισθηματικό παζλ σου, θα σε πλημμυρίσει με αγάπη. Κι αν αποφασίσεις να κρατήσεις κάποιο κάτω από τις φτερούγες σου, γίνεσαι «γονιός» με ό,τι οφέλη και υποχρεώσεις αυτό συνεπάγεται... Ναι, δεν κατανοούν όλοι αυτό το δέσιμο μέχρι να το νιώσουν...

Στις μέρες μας, η ιδιαίτερη αφοσίωση και η απίστευτη τρυφερότητα που επιδεικνύουν άνευ όρων τα κατοικίδια ζώα έχουν οδηγήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην επιλογή της απόκτησής τους, επενδύοντας σε μια σχέση αμφίδρομη. Κατά τη διάρκεια αλλά και λίγο μετά την πανδημία, είδαμε την κοινότητα των pet owners να αυξάνεται και να πληθύνεται. Μάλιστα, όπως υπολόγισε το Forbes, αυτό συνέβη κατά 78% -ποσοστό που μαρτυρά πως διόλου τυχαία είναι μια μαζική δημιουργία τέτοιων σχέσεων θετικής συντροφικότητας-, με την Gen Z, τη νεότερη γενιά, να κρατάει τα ηνία, ξεφεύγοντας κιόλας από τις συνήθεις επιλογές του σκύλου ή της γάτας. Ο κατάλογος των λόγων, πλούσιος. Μεταξύ των διαπιστωμένων οφελών τού να μεγαλώνει κάποιος με κατοικίδια, τα οποία έχουν οδηγήσει πολλούς στο να πάρουν την απόφαση υιοθέτησης, είναι: υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης, λιγότερες καρδιακές προσβολές και εξάλειψη αισθήματος μοναξιάς, καλύτερη αρτηριακή πίεση και ψυχολογική ευεξία, χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και επίπεδα στρες, σπανιότερες επισκέψεις σε γιατρούς, αυξημένη αυτοεκτίμηση, ποιοτικότερος ύπνος και πιο ενισχυμένη σωματική δραστηριότητα. Ακόμη πιο σημαντικό, φυσικά, είναι πως τα ζώα γίνονται παρέα και παρέχουν ασφάλεια σε ηλικιωμένους και παιδιά και άτομα με κινητικές και μαθησιακές δυσκολίες. Η φιλία τους, η παρουσία τους, αξίες ανεκτίμητες.

Κι όσο, λοιπόν, το παγκόσμιο pet community μεγαλώνει, τόσο η ανάγκη για ισχυρότερη γνώση των σωστών πρακτικών φροντίδας, περιποίησης και προστασίας από τους ιδιοκτήτες αυξάνεται. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, βήμα βήμα, πλάι στους ειδικούς, πώς θα είναι -για όσους το επιλέξουμε- αυτή η διαδρομή αγάπης!

Πριν αποκτήσετε ένα pet 

shutterstock-1424153078.jpg

Κάποιοι άνθρωποι, όπως ο αγαπημένος κτηνίατρος του Instagram Λάζαρος Καρανάσιος (@kalaazar), δε θα μπορούσαν να σκεφτούν τη ζωή τους χωρίς τα υπέροχα πλάσματα της φύσης. Από το πρότυπο ιατρείο του μικρών ζώων στη Γλυφάδα, ο ίδιος μοιράζεται μαζί μας την πεποίθηση πως «η απόκτηση ενός κατοικιδίου πρέπει να είναι προϊόν ώριμης σκέψης. Ξέρετε, συμβιώνουμε με τον μικρό μας φίλο και αλλάζει η ζωή μας προς το καλύτερο σαφέστατα, αλλά παράλληλα έρχονται να προστεθούν νέες ευθύνες - επισκέψεις στον κτηνίατρο, καθημερινές βόλτες για τους σκύλους, επιμελής καθαριότητα στους χώρους όπου ζει. Πρέπει ν’ αναλογιστούμε πόσες ώρες απουσιάζουμε από το σπίτι, πόσες μπορούμε να αφιερώσουμε στην εκπαίδευση ή το παιχνίδι μαζί του, αν ταξιδεύουμε συχνά, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, ώστε να οδηγηθούμε και στην καταλληλότερη επιλογή. Στο debade “σκύλος vs γάτα”, η δεύτερη έρχεται να είναι πάντα πιο ανεξάρτητη και αυτόνομη. Αν, λοιπόν, λείπουμε αρκετά από το σπίτι, σίγουρα θεωρείται εξαιρετική επιλογή. Όσον αφορά στους σκύλους, σαφώς και οι ράτσες έχουν τα χαρακτηριστικά τους σύμφωνα με τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε ανάλογα με τις υποχρεώσεις μας, αλλά θεωρώ πολύ πιο υπεύθυνο να υιοθετήσουμε ένα αδέσποτο -πάντα βρίσκοντας το μέγεθος που θα ταίριαζε στο περιβάλλον διαβίωσής μας- και να του χαρίσουμε ένα σπίτι, μεγαλώνοντάς το από μωρό, εντάσσοντάς το στις δικές μας συνήθειες. Σίγουρα η ευγνωμοσύνη του θα μας ανταμείψει σε όλη την κοινή μας ζωή».

Ο πρώτος καιρός 

217610276-193214309430571-4768845924645946745-n.jpg
Λάζαρος Καρανάσιος

Στις αρχές, όταν το κατοικίδιο είναι μωρό, δηλαδή 2-3 μηνών, όπως μας λέει ο Λάζαρος Καρανάσιος, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο θα πρέπει να είναι συχνές, κάθε μήνα, για επαναλαμβανόμενους εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις. «Στη συνέχεια, οι εμβολιασμοί οι ετήσιοι είναι 3 για τον σκύλο και 2 για τη γάτα. Καλό θα ήταν μια φορά τον χρόνο να πραγματοποιούμε κι ένα προληπτικό ετήσιο check up, όπου θα αντλούμε πληροφορίες από τον ιδιοκτήτη και το κατοικίδιο για την υγεία του τελευταίου μέσω ενός πλήρους ιστορικού, κλινικής εξέτασης αλλά και αιματολογικών ελέγχων. Γενικά, σε αυτό το πρώτο διάστημα της συμβίωσης με τη νέα τους οικογένεια, τα κουτάβια, ενώ από τη μία είναι αξιολάτρευτα, από την άλλη είναι κάπως “φασαριόζικα”. Θέλουν να παίζουν πολύ και προκαλούν άθελά τους αρκετές ζημιές, γι’ αυτό και απαιτείται από τον κηδεμόνα να αφιερώσει αρκετό χρόνο στην εκπαίδευσή τους. Πρέπει σιγά σιγά να καταλάβουν τα “μη” και τα “όχι”, λαμβάνοντας αντίστοιχα μια λιχουδιά επιβράβευσης σε κάθε “μπράβο”. Από τα πρώτα στάδια, θα ήταν καλό να συμβουλευτούμε έναν ειδικό εκπαιδευτή αλλά και τον κτηνίατρο, ώστε να θέσουμε σωστές και υγιείς βάσεις, όπως τη θέση, την ποσότητα αλλά και την ώρα φαγητού, τα σημεία και παιχνίδια εκτόνωσης ή το πού θα κοιμάται ο τετράποδός μας φίλος», μας εξηγεί.

Ως προς τα παραπάνω, η θεσσαλονικιά εθελόντρια στη φιλοξενία σκύλων Ζωή Αποστολίδου, που θα γνωρίσουμε στη συνέχεια, συμφωνεί και επαυξάνει: «Το κάθε σκυλάκι είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, κάτι που οφείλεται στη φυλή αλλά και τον μοναδικό χαρακτήρα του. Το μυστικό είναι, μέσω της εκπαίδευσης, να βρεθεί η “χρυσή τομή” ανάμεσα στις ανάγκες ενός σκύλου και στον τρόπο ζωής της νέας οικογένειας, ώστε η συμβίωση να είναι ισορροπημένη, αρμονική και ευχάριστη! Από την πρώτη μέρα που θα έρθει ο νέος μας σκύλος στο σπίτι είναι σημαντικό να μάθει τη ρουτίνα μας. Η εκμάθηση του crate, οι σταθερές ώρες βόλτας και φαγητού, καθώς και η εκτόνωση και κοινωνικοποίηση με άλλα σκυλιά, είναι μερικές μόνο από τις βασικές συνήθειες που θα τον βοηθήσουν να προσαρμοστεί ομαλά στη νέα του ζωή μαζί μας».

Η συμβίωση

2adea853-12d3-4b29-8df5-4b331b08f0e8.jpg
Ζωή Αποστολίδου

Η Ζωή Αποστολίδου (@zoeapostolidou) μεγάλωσε σε μια οικογένεια με ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα, με πολλά κατοικίδια. Στην πορεία, ανακάλυψε ότι μέσω του dogsitting μπορεί να προσφέρει την αγάπη και τη φροντίδα της σε σκυλάκια, όταν οι «γονείς» τους αναγκάζονται να λείψουν, κι από το 2016 ασχολείται στη Θεσσαλονίκη με τη φιλοξενία σκύλων: «Το ξεκίνησα, αφού χρειάστηκε να αφήσω τα δικά μου σκυλάκια για ένα μεγάλο διάστημα λόγω ταξιδιού. Θυμάμαι την αγωνία που είχα. Ήθελα να είμαι σίγουρη ότι όποιος τα αναλάμβανε θα τα φρόντιζε όπως εγώ. Τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν την ενέργεια των ανθρώπων. Χρειάζεται να τους μεταδίδεις ηρεμία, σιγουριά και αγάπη, όπως σημαντικό είναι να έχουν μια σταθερή ρουτίνα και να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Έτσι, νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι το ιδανικό θα ήταν ένας χώρος με πρόσβαση σε περιφραγμένο κήπο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ζουν σε περιβάλλον σπιτιού αλλά και να κάνουν παρέα με άλλα κοινωνικά και ισορροπημένα σκυλιά. Αυτό προσπάθησα να καταφέρω: να παρέχω δηλαδή έναν εξωτερικό χώρο εκτόνωσης και παιχνιδιού κατά τη διάρκεια της ημέρας και μια ζεστή φωλιά για το βράδυ. Έτσι, όλα τα σκυλάκια περνάνε όμορφες διακοπές και οι κηδεμόνες τους τα χαίρονται μέσα από καθημερινά video chats!»

Η πρώτη φορά που θα αποχωριστεί κάποιος το κατοικίδιό του για μερικές ημέρες -ή ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα-, όπως μας λέει η Ζωή, είναι λογικό να προκαλέσει άγχος τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και στο ίδιο. Όπως μας επισημαίνει, όμως, υπάρχουν μερικά σημαντικά βήματα που θα κάνουν την εμπειρία της φιλοξενίας πρακτικά σωστότερη και πιο εύκολη. Πρώτον, η γνωριμία με τον χώρο φιλοξενίας, δηλαδή το σκυλάκι να είναι ελεύθερο να εξερευνήσει το νέο περιβάλλον. Ακόμη, για το διάστημα που θα παραμείνει στη φιλοξενία, κάποιο αγαπημένο του αντικείμενο θα το βοηθήσει να νιώσει πιο οικεία. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να διασφαλιστεί πως έχει κάνει πλήρη κτηνιατρικό έλεγχο και πως όλα είναι όπως πρέπει με την υγεία του, αλλά και να δοθεί η σωστή ενημέρωση στον dogsitter για το αν υπάρχουν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, φοβίες ή κάποιο ιατρικό ιστορικό.

Σε αυτήν την πορεία συμβίωσης, πρέπει παράλληλα να είστε προετοιμασμένοι πως θα συμβούν και διάφορα δυσάρεστα και πως θα δείτε τα μικρά σας να γερνούν, να θέλουν αυτήν την παραπάνω βοήθεια και φροντίδα. Όμως, δεν πρέπει να σας απογοητεύει η πορεία της ζωής. Αυτά που λάβατε από τα ζωάκια σας είναι ανεκτίμητα, ενώ για όσα δώσατε θα σας ευγνωμονούν για πάντα. «Όλα τα ζώα με απασχολούν, αλλά στεναχωριέμαι αφάνταστα όταν έχω άρρωστα μηνών στην ηλικία ζώα, γιατί είναι όντως σαν παιδάκια, και συγκινούμαι πολύ με τους υπερήλικες ασθενείς μου, γιατί μου θυμίζουν παππούδες και γιαγιάδες. Έχω κι εγώ τρία υπέροχα, αξιολάτρευτα, αδιανόητα όμορφα για τα δικά μου μάτια, σκυλιά, τους Scooby, Hamlet και Batman, που μου “αλλάζουν τα φώτα” καθημερινά με τις σκανταλιές τους, αλλά δίχως αυτά δεν μπορώ ούτε στιγμή. Ας βάλουμε τα κατοικίδια στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας και σίγουρα αυτόματα θα γίνουμε λίγο πιο ευαίσθητοι και ευσυνείδητοι πολίτες», καταλήγει ο Λάζαρος Καρανάσιος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2023