Μια μεγάλη προσωπικότητα, μια γυναίκα σημαντική για τη χώρα μας, με έντονο ελληνικό ταμπεραμέντο. Με μάτια που άστραφταν φωτιές, η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε υπέρμαχος της επιστροφής των Μαρμάρων της Ακρόπολης πίσω στην Αθήνα αλλά και σημαντική ηθοποιός. Σύμβολο της γυναικείας φύσης -πιο επίκαιρη από ποτέ σήμερα- ύψωνε το ανάστημά της σε στερεοτυπικές συμπεριφορές της εποχής και πρέσβευε φεμινιστικές απόψεις, σπάνιες. Υπήρξε εξορισμένη την περίοδο της δικτατορίας και στη συνέχεια Υπουργός Πολιτισμού για οκτώ χρόνια.
Με την έκθεση, «Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», που εγκαινιάζεται σήμερα στην Τεχνόπολη, ολοκληρώνονται οι δράσεις, τις οποίες το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», αφιέρωσε στη μεγάλη Ελληνίδα, με αφορμή το «Έτος Μελίνας Μερκούρη», για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της. Το 2020 -χρονιά που ανακηρύχθηκε «Έτος Μελίνας Μερκούρη»- συνέπεσε με την έξαρση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, γι’ αυτό και αρκετές από τις εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματιστεί, μεταφέρθηκαν το 2021 και το 2022.
Το νούμερο 18 λοιπόν, ήταν ορόσημο για τη ζωή της Μελίνας και του Ντασσέν καθώς ήταν ο «αριθμός τους»: Στις 18 γνωρίστηκαν, στις 18 παντρεύτηκαν και στις 18 προγραμμάτιζαν κάθε τους πρεμιέρα. Έτσι, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο που σε αυτήν την εμβληματική ημερομηνία εγκαινιάζεται στην Αθήνα μία έκθεση για τη ζωή και το έργο της Μελίνας.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Μέσα από ένα πλούσιο υλικό, που σε μεγάλο μέρος του παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η συναρπαστική ζωή, η σπουδαία καριέρα, η θυελλώδης και πολύμορφη προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη. Η Μελίνα παραμένει ένας μύθος, καθώς συνδύασε τη λάμψη της καλλιτεχνικής της πορείας με το πάθος του αγώνα. Έναν αγώνα σθεναρό και έντονο απέναντι στη δικτατορία, δυναμικό και συναισθηματικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το «σπίτι» της για πολλά χρόνια, τιμά τη μνήμη της Μελίνας, τη μαγευτική προσωπικότητά της, την προσφορά της στην Ελλάδα και στον Πολιτισμό, τους γεμάτους πάθος αγώνες της. Τη θυμόμαστε και την αγαπάμε πάντα».
Στην έκθεση που αξίζει να παρακολουθήσετε σε περίπτωση που βρεθείτε στην Αθήνα, παρουσιάζονται οι διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της Μελίνας μέσα από μια πολύ ιδιαίτερη διαδρομή. Πρόκειται για ένα πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη. Πολλά από αυτά τα αντικείμενα αυτά μάλιστα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι οι 37 φωτογραφίες της με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες -με τον Σαλβαντόρ Νταλί, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, τη βασίλισσα Ελισάβετ, την Ίντιρα Γκάντι, την Κατρίν Ντενέβ, τον Φελίπε Γκονζάλες-, αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι στη Νέα Υόρκη.
Μέσα από αυτά, το νεότερο κοινό θα γνωρίσει -ενώ οι παλιοί θα θυμηθούν- την πραγματική Μελίνα, αυτή της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή», της «Φαίδρας» και του «Τοπ Καπί», τη γυναίκα - σύμβολο που πάλεψε για τα πιστεύω της, που έθεσε την Ελλάδα προτεραιότητά της, που μάγεψε με τη βαριά φωνή και την καθηλωτική παρουσία της και που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε καινοτόμους θεσμούς στην Ευρώπη.
Η αγαπημένη της φράση, «Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς», έχει γίνει πραγματικότητα, η Μελίνα δεν θα ξεχαστεί ποτέ...
Info: Η γενική εποπτεία της έκθεσης είναι της Μανουέλλας Παυλίδου, ενώ η μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Δρ Νίκου Καλτσά.
Η έκθεση φιλοξενείται στους Νέους Φούρνους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου 2022. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Επιπλέον, προγραμματίζεται ημερίδα με θέμα τις πρωτοβουλίες και τον ακτιβισμό της Μελίνας Μερκούρη κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.