fbpixel

Search icon
Search
Μήπως λέτε πολύ συχνά «συγγνώμη»; 4 εναλλακτικές για να το αντικαταστήστε
PSYCHOLOGY

Μήπως λέτε πολύ συχνά «συγγνώμη»; 4 εναλλακτικές για να το αντικαταστήστε

Μια πραγματικότητα που ιδιαίτερα στον εργασιακό τομέα αντιμετωπίζετε


Κάτι που οι ενήλικες δεν κατανοούν είναι πως πολλές φορές μια μια ζωή ενήλικα έρχονται και οι αντίστοιχες υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι λίγες οι φορές που κάτι μπορεί να πάει στραβά ή να μπερδευτεί, ειδικά στον εργασιακό τομέα. Όμως, ενώ τα λάθη είναι αναπόφευκτα και το να τα αποδέχεστε είναι σημαντικό, οι γυναίκες ειδικότερα μπορεί να νιώθουν ένοχες και να ζητούν υπερβολικά "συγγνώμη". 

54d8db330f590-hbz-work-the-look-04.jpg

Αν λοιπόν, πιάνετε και εσείς τον εαυτό σας να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως το να ζητάτε άσκοπα συγγνώμη - για πράγματα που είναι εκτός ελέγχου σας, που δεν εμπίπτουν στη δουλειά σας ή στις αναμενόμενες δεξιότητες σας ή για πράγματα για τα οποία απλώς δεν φταίτε- σας κάνει κακό. Μπορεί να εκληφθεί ως έλλειψη εμπιστοσύνης. ή χειρότερα, θεωρείται ως μια μη αυθεντική αντίδραση. Καιροφανώς, κανένα από τα δύο δεν είναι ιδανικό για την καριέρα σας.

Αντί για "Συγγνώμη που άργησα"

Το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν καθυστερείτε σε ένα meeting στη δουλειά ή σε ένα ραντεβού με ένα φίλο σας θα είναι σίγουρα το "Συγγνώμη που άργησα". Μια εναλλακτική που θα αλλάξει σίγουρα και την αντίδραση της απέναντι πλευράς είναι το "ευχαριστώ που με περιμένατε, εκτιμώ την υπομονή σας". Αυτό αναγνωρίζει ότι σπαταλήσατε το χρόνο των άλλων ανθρώπων, αλλά εξακολουθεί να δίνει την εντύπωση ότι ξέρετε ακριβώς τι κάνετε και τι λέτε. Κάτι που σίγουρα θα λειτουργήσει υπέρ σας.

work.jpg

Αντί για "Συγγνώμη που έκανα λάθος"

Όταν πρόκειται να αναλάβετε τα λάθη σας, είναι εύκολο να ζητήσετε πολλές συγγνώμες. Αλλά όπου αυτή η φράση μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε άπειροι, τότε πρέπει να αλλάξει. Κάτι πιο κατηγορηματικό όπως "Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, θα είμαι σίγουρος ότι θα ενημερωθώ για αυτό", λέει στους ανθρώπους ότι έχετε πραγματικά έμαθε από την εμπειρία.

Αντί για "Συγγνώμη, θα το κάνω καλύτερα" 

Εάν έχετε λάβει εποικοδομητικά σχόλια για το πως να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας, είναι καλή ιδέα να ευχαριστήσετε το άτομο που σας βοήθησε αντί να λυπηθείτε τον εαυτό σας. Έτσι, αντί για «Συγγνώμη, υπόσχομαι ότι θα το κάνω καλύτερα την επόμενη φορά»  δοκιμάσετε το «Ευχαριστώ για τα σχόλια, θα το έχω υπόψιν μου για την επόμενη φορά». Το να αποπνέετε σιγουριά σε όλους όσους σας περιτριγυρίζουν είναι σίγουρα κάτι που θα βοηθήσει και τους ίδιους να σας εμπιστευτούν.

work-out-french-girls.jpg

Αντί για "Συγγνώμη που σας ενοχλώ"

Όταν νιώθετε ότι διακόπτετε κάποιον από την εργασία του, αλλά παρόλα αυτά είναι απαραίτητο, τότε δεν υπάρχει λόγος να λέτε συγγνώμη. Μην ξεχνάτε πως σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι που είναι δίπλα σας βρίσκονται εδώ για να συνεργάζεστε και για να προχωράτε μαζί παρακάτω. Για αυτό ακριβώς το λόγο την επόμενη φορά που η λέξη "συγγνώμη" θα πάει να βγει από το στόμα σας, αντικαταστήστε την με το "Είναι μια καλή στιγμή για να σας κάνω μια σύντομη ερώτηση;"

Το να δημιουργήσετε νέες συνδέσεις και να αλλάξετε τον τρόπο που μιλάτε μετά από χρόνια είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία και επομένως δεν θα πρέπει να περιμένετε ότι θα αλλάξετε μέσα σε μια ημέρα. Εκεί που καταλήγουν οι ειδικοί είναι πως θα πρέπει να είστε σίγουροι για τις ικανότητες σας και να εκτιμάτε τους ανθρώπους με τους οποίους συνδιαλέγεστε αντί να παίρνετε οτιδήποτε προσωπικά. Το να είστε ευγενικοί είναι σημαντικό αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι το να δείχνετε προς τα έξω τη δική σας εκδοχή.