fbpixel

Search icon
Search
Μίμης Πλέσσας: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης
PEOPLE & MOMENTS

Μίμης Πλέσσας: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος συνθέτης

Λίγο πριν κλείσει τα 100 χρόνια ζωής


Είναι ο "πατέρας" πολλών από των σπουδαιότερων τραγουδιών της ελληνικής μουσικής σκηνής. Οι μελωδίες του έχουν ακουστεί σε κάθε άκρη της γης και μαζί τους έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές. Ένας από τους σημαντικούς σύγχρονους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας, ο Μίμης Πλέσσας, έφυγε σήμερα από τη ζωή, μια εβρομάδα πριν συμπληρώσει το 100ο έτος της ηλικίας του. 

Γεννημένος το 1924 στην Αθήνα, ο Μίμης Πλέσσας αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική, δημιουργώντας αμέτρητα τραγούδια που σημάδεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο και τη λαϊκή μουσική σκηνή. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση των σπουδών του.

plessas5-640x426.webp

Σε μικρή ηλικία έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ιδρυμα Ραδιοφωνίας. Το 1952, σε ηλικία 28 ετών, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης. Τότε ήταν που ξεκίνησε να γράφει μουσική για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες, ενώ γρήγορα συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς και τραγουδιστές της εποχής.

Σε προσωπική επιστολή του απέναντι προς τον Φίνο είχε γράψει «Ευτυχώς ο πλούτος δεν μετριέται μονάχα από το περιεχόμενο της τσέπης αλλά και της καρδιάς κι εκεί νομίζω πως είμαι κροίσος».

Κατά τη διάρκεια της σημαντικής του καριέρας διηύθυνε πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958 και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.

plessas.webp

Ο Μίμης Πλέσσας υπήρξε ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα» που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα (ραδιόφωνα και βιβλία), στη δεκαετία του 1960 – 1970. Συμμετείχε σε μία μεγάλη σειρά από διεθνείς και ελληνικές επιτροπές κρίσης καλλιτεχνικών γεγονότων.

«Η μουσική πρέπει να είναι απλή, αλλά όχι απλοϊκή. Η απλότητα κρύβει μια μεγάλη αλήθεια», είχε πει χαρακτηριστικά σε μία συνέντευξη.

Το 2010 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ ήταν διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

Το 2016 ο Μίμης Πλέσσας, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στη δισκογραφία με τον δίσκο Ραντεβού στον αέρα για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του Διάφανος Σταυρός με ερμηνευτή τον Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

plessasjpg.webp

Ήταν παντρεμένος με τη Λουκίλα Καρρέρ, με την οποία απέκτησε μια κόρη το 1998. Είχε αποκτήσει κι έναν γιο από προηγούμενο γάμο του, τον μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα.

Ο θάνατος του Μίμη Πλέσσα σηματοδοτεί και το τέλος μιας ολόκληρης χρυσής εποχής, που σημάδεψε τόσο το ελληνικό τραγούδι όσο και ολόκληρη την ελληνική τέχνη!