fbpixel

Search icon
Search
Meat Detox: Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν αποφύγετε το κρέας
WELLNESS

Meat Detox: Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν αποφύγετε το κρέας

Όλα τα οφέλη που χρειάζεται να γνωρίζετε


Η αποχή από το κρέας δεν σηματοδοτεί αποκλειστικά την αρχή ενός vegetarian τρόπου ζωής, καθώς η κατανάλωσή του σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να είναι περιορισμένη και να μην αποτελεί καθημερινό στοιχείο της διατροφής μας. Γενικότερα, στο diet πλάνο μας οφείλουμε να διατηρούμε μια ισορροπία ως προς τα γεύματά μας, προκειμένου να εισπράττουμε εξίσου και πρωτεΐνη, βιταμίνες, ασβέστιο… και πάνω από όλα για να προστατεύουμε την υγεία του οργανισμού μας από δυσχερείς επιπτώσεις, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε οι τροφές που επιλέγουμε έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία μας.

Η διαδικασία μείωσης της κατανάλωσης κρεάτων μπορεί για πολλούς από εσάς να φαντάζει απαιτητική και δύσκολη. Η αλήθεια είναι πως η δύναμη της συνήθειας είναι έντονη και κάθε διαφορετικό βήμα φαντάζει ακατόρθωτο, αλλά οι επιλογές είναι πολλές. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών, οι οποίες μπορούν να μας δώσουν την αντίστοιχη ενέργεια με το κρέας και μόλις τις ανακαλύψετε δε θα νιώσετε τη διαφορά. Σίγουρα, είναι απαραίτητη και η ανάλογη θέληση, ώστε να γίνει η αποτοξίνωση σωστά και χωρίς παρασπονδίες.

Τι πρόγραμμα μπορούμε να ακολουθήσουμε;

we-are-what-we-eat-woman-s-using-smartphone-against-dishes-made-plastic-eco-concept-ketchup-sushi-fried-chicken-burger-environmental-disaster-fashion-beauty-food-loosing-organic-world-155003-37800.jpg

Για να σας διευκολύνουμε σε αυτό το ξεκίνημα, αναζητήσαμε γευστικές ιδέες για πλούσια γεύματα, τα οποία θα σας κρατούν χορτάτους, ώστε να μην αποζητάτε το κρέας. Ανακαλύψτε παρακάτω ένα ενδεικτικό μενού και βάσει αυτού διαμορφώστε το ανάλογα με τα γούστα σας!

Πρωινό: Επιλέξτε ομελέτα με λαχανικά, γιαούρτι με φρούτα και ξηρούς καρπούς, φρυγανιές με μέλι και φυστικοβούτυρο, δημητριακά με βρώμη και φρούτα, σπιτικά σάντουιτς με ένα ποτήρι γάλα.

Μεσημεριανό: Εντάξτε στη ρουτίνα σας πολλά όσπρια, όπως φακές, γίγαντες, είδη ψαριού, μακαρονοσαλάτα με τόνο, μπιφτέκι λαχανικών και συνοδεύστε τα με σαλάτα, με νερό ή χυμό, τυρί και ελιές.

Ενδιάμεσα γεύματα/snacks: Μπάρες δημητριακών, θρεπτικά smoothies με τα αγαπημένα σας φρούτα, κρακεράκια ολικής άλεσης με τυρί cottage.

Βραδινό: Τονοσαλάτα με καλαμπόκι, ελιές, σος γιαουρτιού, ντάκο, αγγούρια και ντοματίνια ή αβγά σε οποιαδήποτε μορφή σας αρέσουν με μια πράσινη σαλάτα.

Ποια τα οφέλη που αποκομίζουμε;

Σαφώς, όλη αυτή η αποχή δεν γίνεται αδίκως, καθώς αποσκοπεί σε θετικές αλλαγές, οι οποίες έχουν επίδραση τόσο στην εξωτερική εμφάνιση όσο και στην τόνωση του ανοσοποιητικού μας, αλλά και στην αποφυγή ασθενειών. 

Χάνετε το περιττό βάρος

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Academy of Nutrition and Dietetics το 2013, εστίασε στην μελέτη ως προς το περιττό βάρος. Από αυτήν επιβεβαιώθηκε πως οι άνθρωποι που είναι vegetarian εμφανίζουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας, συγκριτικά με τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά και συνεχόμενα ανά τα χρόνια κρέας.

10805074d8309cb24b711203e1bf5fd2.jpg

Μικρότερες πιθανότητες εκδήλωσης ασθενειών

Η υγεία μας οφείλει να ναι προτεραιότητα μας, γι' αυτό όσο κι αν αγαπάμε ορισμένες τροφές πρέπει να προσέχουμε και να θέτουμε τα όριά μας. Αρχικά, με τον περιορισμό του κρέατος αποφεύγεται η περίπτωση της πάθησης καρδιαγγειακής νόσου, καθώς το κρέας αυξάνει το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα μας. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή μας πίεση, τον κίνδυνο για διαβήτη, ενώ οι πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου μειώνονται αισθητά. 

Θα ξυπνάτε με περισσότερη όρεξη και χαρά

Όταν αποβάλλουμε το κρέας από την καθημερινότητά μας, τότε στρεφόμαστε προς τα φρούτα και τα λαχανικά. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία και μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες 80.000 ανθρώπων, φάνηκε πως η ψυχολογία τους επηρεάστηκε θετικά με την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών. 

Καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Όσα περισσότερα λαχανικά και όσπρια, τόσο και αυξάνονται οι φυτικές ίνες, οι οποίες επιδρούν στο έντερο, βελτιώνοντας σε σημαντικό βαθμό και κάνοντας ακόμα ευκολότερη τη διαδικασία της πέψης.