fbpixel

Search icon
Search
Κυριάκος Μητσοτάκης - Πασκάλ Μπρυκνέρ: Μια συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα της σύγχρονης πολιτικής ατζέντας
PEOPLE & MOMENTS

Κυριάκος Μητσοτάκης - Πασκάλ Μπρυκνέρ: Μια συζήτηση για τα φλέγοντα θέματα της σύγχρονης πολιτικής ατζέντας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με τον Γάλλο συγγραφέα και φιλόσοφο στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το iefimerida.gr


Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο Cotsen Hall μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και του γάλλου συγγραφέα και φιλοσόφου Πασκάλ Μπρυκνέρ συντονίστηκε από την Δρ. Λαμπρινή Ρόρη, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής Ανάλυσης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), και υπήρξε ένα εξαιρετικό σημείο αναφοράς για την πολιτική σκέψη και την πνευματική διάσταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα. Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πολιτιστικού και πολιτικού διαλόγου και διοργανώθηκε από το iefimerida.gr, έθιξε σημαντικά ζητήματα σχετικά με την ταυτότητα της Ευρώπης, τη θέση της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ, αλλά και τις βαθιές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Δύση σήμερα, από την άνοδο του εθνολαϊκισμού μέχρι τις προκλήσεις που θέτει η παγκοσμιοποίηση.

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα στην παγκόσμια σκηνή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πασκάλ Μπρυκνέρ συμφώνησαν πως η Ευρώπη βρίσκεται σε έναν καθοριστικό σταυροδρόμι, καθώς τα ζητήματα που συνδέονται με την πολιτισμική της ταυτότητα, την κοινωνική συνοχή και τις οικονομικές της προτεραιότητες γίνονται ολοένα και πιο περίπλοκα. Ο Μπρυκνέρ, γνωστός για τις θέσεις του που συχνά επικρίνουν την πολιτική ορθότητα και την υπερβολική γραφειοκρατία, επεσήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει και να υπερασπιστεί τις αξίες που την καθιέρωσαν ως πολιτισμικό και πολιτικό ηγέτη στον κόσμο. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι εσωτερικές προκλήσεις που απειλούν αυτή την ενότητα, όπως η οικονομική ανισότητα, η μετανάστευση και η πολιτική αποσύνθεση.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για μία πιο ευέλικτη και δυναμική Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών της. Τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν βιώσει μεγάλες οικονομικές κρίσεις, όπως η Ελλάδα, και να προχωρήσει η ΕΕ σε μια πραγματική ενσωμάτωση νέων ιδεών και πρακτικών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα.

pascal-bruckner.jpg
Πασκάλ Μπρυκνέρ

Η κρίση της Δύσης και οι σύγχρονοι κίνδυνοι και οι αμερικάνικες εκλογές

Ένα από τα κεντρικά θέματα της συζήτησης ήταν η κρίση της Δύσης και ο τρόπος με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις σύγχρονες απειλές, τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές. Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, με την συνήθη ειλικρίνεια του, ανέφερε ότι η Δύση βιώνει μια «πολιτιστική κρίση», καθώς οι παραδοσιακές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ατομικής ευθύνης αμφισβητούνται από διάφορες ιδεολογικές τάσεις και κινήματα. Αναφέρθηκε στην άνοδο του εθνολαϊκισμού, αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυτικές κοινωνίες να ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες και τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία χωρίς να χάσουν την κοινωνική τους συνοχή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με την ανάλυση του Μπρυκνέρ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα, ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο να παίξει στη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής που να περιλαμβάνει την ενίσχυση της δημοκρατίας, της οικονομικής ανθεκτικότητας και των διεθνών συνεργασιών. Υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες και να επανακαθορίσει τις σχέσεις της με μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να παραμείνει πιστή στις δημοκρατικές αξίες και το κράτος δικαίου.

Για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι σημαντικό ζήτημα ήταν αυτό της οικονομίας. «Πολλοί άνθρωποι θεώρησαν ότι η κρίση του κόστους ζωής ήταν πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουν», τόνισε. Επίσης είπε ότι το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η μετανάστευση, η οποία όπως σημείωσε παίζει ουσιαστικό ρόλο. Για την woke ατζέντα ο πρωθυπουργός ανέφερε «Πριν 35 χρόνια βλέπαμε πάνω κάτω τα ίδια ζητήματα. Ένας από τους καθηγητές μού είπε αν έχεις το δικαίωμα του λόγου έχεις το καθήκον να ακούσεις. Φοβάμαι αυτό έχει χαθεί σε αυτό που λέμε woke κουλτούρα των ΗΠΑ. Για εμένα αυτό διαφέρει από τον παραδοσιακό φιλελευθερισμό. Έχουμε την τυραννία των μειονοτήτων και αν το αμφισβητήσεις σε λένε φασίστα. Αυτή η woke κουλτούρα δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Ελλάδα και Ευρωπαϊκή πολιτική: Προκλήσεις και προοπτικές

Η συζήτηση μεταξύ των δύο επικεντρώθηκε επίσης στην ελληνική εξωτερική πολιτική και τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα, παρά τις οικονομικές κρίσεις που πέρασε τα τελευταία χρόνια, είναι σήμερα σε θέση να συμβάλλει ενεργά στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Ειδικότερα, η χώρα μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, την ενσωμάτωση της Βαλκανικής στην ΕΕ και την προώθηση μιας κοινής πολιτικής για τη διαχείριση της μετανάστευσης και των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Ο Μπρυκνέρ εξέφρασε την εκτίμηση του για την στρατηγική της Ελλάδας να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις και να προωθήσει την ιδέα μιας ισχυρής και ανεξάρτητης Ευρώπης. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την κοινωνική και πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, προκειμένου να ξεπεραστούν οι ανισότητες και να οικοδομηθεί μια Ευρώπη που θα είναι πραγματικά «για τους πολίτες της», και όχι για τις ελίτ ή τις γραφειοκρατικές δομές.

shutterstock-1538644052.jpg
Κυριάκος Μητσοτάκης

Μετανάστευση και πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «Χρειαζόμαστε έναν μεγάλο φράχτη αλλά και μια μεγάλη πόρτα» έτσι ώστε να υπάρξει μια ισορροπία. «Δική μου υποχρέωση είναι να προστατεύσω τα ελληνικά σύνορα που είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Να διασφαλίζω ότι δεν θα μπουν παράτυπα στην Ελλάδα και δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν» ανέφερε. Για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή είπε ότι «αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι απεχθές». «Ανησυχώ όταν δεν βλέπω απώτερο στόχο μιας στρατιωτικής παρέμβασης. Όλοι προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου που έχει γίνει ήδη σε κάποια επίπεδα. Πρώτη προτεραιότητα είναι η παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και στον Νότιο Λίβανο. Κυρίως στη Γάζα», κατέληξε.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση παρακάτω:

Η συζήτησή τους υπήρξε μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σύνολό της, αλλά και να αναδείξουμε τη σημασία της συνεργασίας και της πολιτικής ηγεσίας σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες. Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει πιστή στις αξίες της, αλλά ταυτόχρονα να είναι ευέλικτη και ανοικτή στις αλλαγές που επιβάλλει η νέα εποχή.