fbpixel

Search icon
Search
Κρίσεις πανικού: Τα do's &  don’ts που θα σας φανούν χρήσιμα
PSYCHOLOGY

Κρίσεις πανικού: Τα do's & don’ts που θα σας φανούν χρήσιμα

Όλα όσα πρέπει να λάβετε υπόψη σας


Το λάθος που πολλοί επαναλαμβάνουμε είναι να θεωρούμε ταμπού τα θέματα υγείας, κυρίως όσων αφορούν στην ψυχολογία μας, πιστεύοντας πως αυτό θα αλλοιώσει την εικόνα που έχουν χτίσει για εμάς οι γύρω μας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την περίπτωση της κρίσης πανικού, καθώς δύσκολα κάποιοι θα παραδεχτούν ανοιχτά στα δικά τους πρόσωπα πως βασανίζονται, πόσο μάλλον να αποφασίσουν να επισκεφθούν έναν ειδικό, προκειμένου να μιλήσουν για την κατάστασή τους και να το απαλλάξουν μελλοντικά.

Είτε το βιώνετε είτε όχι, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ορισμένα βασικά βήματα, τα οποία βοηθούν να επανέλθει η ηρεμία του ατόμου, πάνω από όλα με προσοχή. Πως, όμως, ορίζεται μια κρίση πανικού, ώστε να την αντιληφθούμε; Στην ουσία, αποτελεί το αίσθημα άγχους, το οποίο εκδηλώνεται με πολύ έντονα επεισόδια φόβου που μπορούν να συμβούν σε ανυποψίαστο χρόνο και μάλιστα υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων, οι οποίοι υποφέρουν πολλές φορές έως και καθημερινά από τις συγκεκριμένες κρίσεις. Εκείνη την ώρα, το μυαλό του ατόμου δεν λειτουργεί, επικρατεί η ανησυχία και λόγω το ότι το ζει δραματικά, τον κατακλύζει ο τρόμος πως του συμβαίνει κάτι πολύ επικίνδυνο για την σωματική του ακεραιότητα. Αυτή η αίσθηση με την πάροδο του χρόνου μπορεί και να χειροτερεύσει, δίνοντας την εντύπωση πως κάθε νέα κρίση πανικού είναι χειρότερη από τις προηγούμενες.

kalokairini-katathlipsi.jpg


Στην πραγματικότητα, οι ψυχολόγοι επισημαίνουν πως δεν θεωρούνται απειλητικές για την υγεία, αλλά σίγουρα αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα που επιφέρει σωστή διαχείριση. Πολλοί την αντιμετωπίζουν με λίγο νερό ή με λίγα δευτερόλεπτα σιωπής ή με ένα τηλεφώνημα σε γονείς και φίλους. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αντιδράτε τη στιγμή της κρίσης δεν αρκεί για να σας προσφέρει την ασφάλεια και τη σιγουριά που επιθυμείτε, επειδή η «σωτηρία» της στιγμής, σας προσφέρει φαινομενικά και προσωρινά την ζητούμενη ανακούφιση.

Πώς καλείστε, λοιπόν, να την αντιμετωπίσετε όταν σας κυριεύσει; Ανακαλύψτε 7 αποτελεσματικά tips!

Αποδοχή

tropoi-asxolias-spiti.jpg

Αποδεχθείτε ότι πραγματικά αγχώνεστε και σας κυριεύει το αίσθημα του φόβου, αντί να κρύβεστε ακόμα και από τον ίδιο σας τον εαυτό. Μην προσπαθήσετε να αγνοήσετε αυτό που νιώθετε, ούτε να υποκριθείτε πως δεν συμβαίνει, αποπροσανατολίζοντας τις σκέψεις σας. Η αποδοχή της κατάστασης είναι υψίστης σημασίας για να μπορέσετε και να την αντιμετωπίσετε. Μαζί με την αποδοχή έρχεται -σταδιακά- και η λύση.

Feel comfortable

aps.jpg

Βρείτε ένα μέρος να καθίσετε με το βλέμμα να κοιτάει ευθεία, παίρνοντας βαθιές αναπνοές μέσα από την κοιλιά, δουλεύοντας και τους μυς τους σώματός σας, για να κυκλοφορήσει το αίμα και να χαλαρώσετε. Φροντίστε να κάνετε υπομονή, χωρίς να βιαστείτε να φύγετε ή να πείτε πως την ξεπεράσετε, αλλά αντιθέτως εκμεταλλευτείτε όσο χρόνο χρειάζεστε.

Σκεφτείτε πράγματα που σας ευχαριστούν

0-rx77t93q5xn-5xkh.jpg

Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο απλή σε μια τέτοια περίσταση, αλλά θεωρείται αρκετά αποτελεσματική με την πάροδο του χρόνου, αφού τη συνηθίσετε. Για παράδειγμα, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια έτοιμη λίστα θετικών σκέψεων την οποία να φέρνετε κατά νου αυτόματα.

Έκκληση βοήθειας

fashion-ybrrh.jpg

Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι μας η επίλυση όλων των προβλημάτων. Δεν ντρεπόμαστε ούτε φοβόμαστε, αντίθετα, ενημερώνουμε αν χρειαστεί για την κατάστασή μας.

Μην απογοητευτείτε

67b67723-3551-4ac3-8111-89d3559ea02a-ZnbzD.jpeg

Nα θυμάστε πως δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν από την πρώτη φορά όλα και πως είναι εντάξει να αισθάνεστε μια και παραπάνω κρίσεις, αλλά να μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε τα βήματα διαχείρισης.

Τι γίνεται, όμως, όταν κάποιος κοντινός μας βιώνει κάτι αντίστοιχο; Παρακάτω σάς έχουμε μερικά bonus tips για να τον βοηθήσετε!

1. Stay calm και φροντίστε να μην επηρεαστείτε από το γεγονός, διατηρώντας την ψυχραιμία σας.

2. Μην απομακρύνεστε! Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε στην κρίση πανικού είναι να μείνετε δίπλα του μέχρι να την ξεπεράσει.

3. Δείξτε κατανόηση και συζητήστε μαζί του, προσπαθώντας να καταλάβετε, χωρίς πίεση, από τι προκλήθηκε, ώστε να δείτε την κατάσταση ορθολογικά και να καταφέρετε να του δημιουργήσετε θετικές σκέψεις.

4. Βοηθήστε τον να ελέγξει την αναπνοή του. Πρέπει να είναι αργές και βαθιές, μετρώντας
μέχρι το τρία σε κάθε εισπνοή κι εκπνοή.