Ένας ξηρός καρπός που μας γεμίζει με ενέργεια και συνοδεύει τις πιο cozy φθινοπωρινές και χειμερινές στιγμές μας, παρέα με ένα αγαπημένο ζεστό ρόφημα. Το κάστανο αποτελεί ένα κορυφαίο superfood, άρτια συνδεδεμένο με την εποχή που διανύουμε. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, παραμένει μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, με την πλούσια περιεκτικότητά του σε γαλλικό οξύ και ελλαγικό οξύ. Η γλυκιά του γεύση πρωταγωνιστεί σε ποικίλα πιάτα, χαρίζοντάς μας ξεχωριστές απολαύσεις. Εμείς συγκεντρώσαμε τρεις εύκολες συνταγές, στις οποίες κυριαρχεί και προσφέρει έναν εκλεπτυσμένο χαρακτήρα.
Take some notes!
Μηλόπιτα σε φύλλο με κάστανα & καρύδια
Υλικά
- 4 έτοιμα φύλλα ζύμης για πίτσα
- 50 γραμ. παγωμένο βούτυρο πλάκα
- 2 μήλα
- 6 κάστανα βρασμένα και κομμένα σε κομμάτια
- 3/4 φλ. ζάχαρη
- ½ φλ. σταφίδες
- 1 φλ. καρύδια
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. βούτυρο
- ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού
- 1 φλ. λίγο βούτυρο για το τελείωμα
- λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε πρώτα το μισό βούτυρο (το υπόλοιπο το κρατάμε για το τέλος) και ροδίζουμε τα ψίχουλα για λίγα λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα με ένα μαχαίρι σε κομμάτια ή σε λεπτές φέτες, και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα καρύδια, την κανέλα και το αλάτι, και ανακατεύουμε. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί κι απλώνουμε δυο φύλλα. Τα πασπαλίζουμε με τα βουτυρωμένα ψίχουλα (κρατάμε δυο κουταλιές για το τέλος). Ισομοιράζουμε τη γέμιση, αφήνοντας κενό 2 με 3 εκατοστά, γύρω γύρω. Αλείφουμε με νερό το κενό σημείο, περιμετρικά των φύλλων. Σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα. Τσιμπάμε τις άκρες, ώστε να κολλήσει το πάνω φύλλο με το κάτω. Γυρνάμε τις ενώσεις προς τα κάτω. Χαράζουμε ελαφρώς την επιφάνεια. Αλείφουμε ολόγυρα με λίγο λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με τα βουτυρωμένα ψίχουλα και τη ζάχαρη.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC με 200ºC για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μηλόπιτα χωρίς αυγά με κάστανα και καρύδια.
Σούπα κάστανο βελουτέ
Υλικά:
- 2 φέτες μπέικον
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμυδιού ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοκομμένο
- 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
- 1 πράσο τρυφερό ψιλοκομμένο
- 6 φλ. ζωμό κότας
- 600 γραμ. κάστανα προβρασμένα ή ψημένα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος χαμηλών λιπαρών
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
- γιαούρτι
- σχοινόπρασο
- λάδι τρούφας
Εκτέλεση
Βάζουμε το μπέικον σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το ψήνουμε χωρίς λιπαρή ουσία για 3′ από κάθε πλευρά. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, πράσο, σέλερι, καρότο για 6-7′ ανακατεύοντας να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα κάστανα, τον ζωμό, τη μια φέτα μπέικον και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25′ να μαλακώσουν τα κάστανα και να λιώσουν. Με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σούπα κάστανο για να γίνει βελούδινη. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Τρίβουμε φρέσκο μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε την κρέμα. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Αν θέλετε η σούπα κάστανο να γίνει πιο αραιή, προσθέστε λίγο ζωμό επιπλέον. Αν θέλετε πιο λεία υφή περάστε την βελουτέ σε λεπτή σήτα σουρωτήρι. Μπορείτε να φτιάξετε τη καστανόσουπα 1 ημέρα πριν και να τη διατηρήσετε στο ψυγείο. Θα την ζεστάνετε λίγο πριν σερβίρετε. Σερβίρετε τη σούπα κάστανο σε ζεστά πιάτα. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, λίγο γιαούρτι και σταγόνες από λάδι τρούφας.
Ψαρονέφρι με πουρέ κάστανο
Υλικά
- 1 kg ψαρονέφρι (2 ή 3 μπαστούνια)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/3 φλ. μαυροδάφνη
- 1/4 φλ. βαλσαμικό ξύδι με μέλι
- 1/4 φλ. κονιάκ
- 1 φλ. ζωμό κότας ή κρέατος
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
- Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα και βερύκοκα)
Για τον πουρέ κάστανου
- 1 kg κάστανα καθαρισμένα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και προβρασμένα κάστανα)
- 1 φλ. ζωμό κρέατος
- 1 φλ. γάλα
- 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
- 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε πρώτα τα νεύρα από το κρέας. Με σπάγκο ψησίματος δένουμε κάθε ψαρονέφρι ανά 4 εκ., ανάλογα με το μέγεθός του. Αφού τα δέσουμε όλα, κόβουμε σε μενταγιόν (κομμάτια). Έτσι κάθε κομμάτι θα παραμείνει δεμένο και θα κρατήσει το σχήμα του (μενταγιόν) κατά το μαγείρεμα. Σε βαθύ τηγάνι που σκεπάζεται, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο κρέας. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα μενταγιόν για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα. Σβήνουμε με το κρασί, το βαλσαμικό, και το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά για 2 λεπτά, και προσθέτουμε το ζωμό, και το θυμάρι. Γυρίζουμε το κρέας με τσιμπίδα, και αφήνουμε λίγα λεπτά να γλασάρει, και να πυκνώσει η σάλτσα. Είναι έτοιμη, όταν εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες.
Για τον πουρέ κάστανο
Βράζουμε χαραγμένα τα κάστανα, για 10-15 λεπτά να ανοίξουν. Τα ξεφλουδίζουμε, και κρατάμε 1 κιλό καθαρή σάρκα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουμε τα κάστανα, και τα ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά. Προσθέτουμε το ζωμό και το γάλα. Τα σκεπάζουμε, και τα σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά και να μαλακώσουν. Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε. Τα περνάμε από το μύλο του πουρέ. Γαρνίρουμε τον πουρέ σε φωλιά και από πάνω τοποθετούμε τα μενταγιόν. Περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα και τα φρούτα Φτιάξτε τον πουρέ κάστανου, διατηρήστε τον ζεστό και τελευταία στιγμή, περάστε τον στον μύλο λαχανικών, αλλιώς αλέστε τον.
Καλή όρεξη!
Συνταγές: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου