fbpixel

Search icon
Search
Hyperpigmentation: Τι είναι, πώς εμφανίζεται στο δέρμα και οι τρόποι να το καταπολεμήσετε
FACE & BODY

Hyperpigmentation: Τι είναι, πώς εμφανίζεται στο δέρμα και οι τρόποι να το καταπολεμήσετε

Μάθετε τα πάντα για αυτό το, όχι τόσο γνωστό, skin problem


Το hyperpigmentation, ή αλλιώς υπερμελάγχρωση, είναι κάτι με το οποίο παλεύουν μόνο όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, αλλά μπορεί να επηρεάσει όλους τους τύπους και τις ηλικίες, καθιστώντας την ένα από τα πιο διαδεδομένα beauty issues που θα αντιμετωπίσουν οι γυναίκες στη ζωή τους. Συνήθως έχει τη μορφή μαύρων κηλίδων και μπορούν να είναι αρκετά ενοχλητικές και επίμονες. Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν τις αιτίες, τους τρόπους πρόληψης και τις καινοτόμες θεραπείες στα οποία μπορείτε να επενδύσετε. 

Διαβάστε παρακάτω τον απόλυτο οδηγό μας για τo hyperpigmentation!

Τι είναι το hyperpigmentation;

Η υπερμελάγχρωση είναι ένα skin condition που μπορεί να επηρεάσει όλους τους τύπους δέρματος και όλες τις ηλικίες. Γνωστή και ως σκούρες κηλίδες, ηλιακές κηλίδες, κηλίδες συκωτιού ή κηλίδες ηλικίας, εμφανίζεται όταν τα κύτταρα των μελανοκυττάρων παράγουν υπερβολική ποσότητα μελανίνης- αυτή η πλεονάζουσα χρωστική ουσία εισέρχεται στη συνέχεια στα υγιή κύτταρα του δέρματος, προκαλώντας το σκούρο χρώμα της φυσικής χρωστικής ουσίας.

Το αποτέλεσμα είναι να αποχρωματίζεται το δέρμα. Για πολλούς, εμφανίζεται ως σκούρα καφέ σημάδια και ενώ μερικοί άνθρωποι την εμφανίζουν σε μεγαλύτερες περιοχές, τείνει να εμφανίζεται ως μικρές, τοπικές κηλίδες ή σημεία, όπως οι μεγάλες φακίδες, κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια.

shutterstock-2313102425.jpg

Οι αιτίες της υπερμελάγχρωσης

Για να ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την υπερμελάγχρωση, πρέπει να καταλάβετε τι την προκαλεί, ιδανικά ζητώντας τη συμβουλή ενός δερματολόγου. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και στις υπεριώδεις ακτίνες UV είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Η υπερμελάγχρωση μπορεί επίσης να προκληθεί από παρενέργειες φαρμάκων, φλεγμονή του δέρματος από ουλές ακμής, χρήση λανθασμένων προϊόντων ή ορμονικές διακυμάνσεις που οδηγούν σε μέλασμα.

Το μέλασμα είναι όταν εμφανίζονται πλατιές καφέ ή γκριζωπές κηλίδες μελάγχρωσης στα μάγουλα ή τα άνω χείλη. Συχνά οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, γι' αυτό και οι έγκυες γυναίκες ή όσες παίρνουν αντισυλληπτικά είναι επιρρεπείς σε αυτό. Μόλις διαπιστώσετε τον τύπο και την αιτία της υπερμελάγχρωσης, τότε μπορείτε να βρείτε τι πρέπει να κάνετε - είτε στο σπίτι είτε αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια.

Μπορεί να προληφθεί η υπερμελάγχρωση;

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα θέματα skincare, η πρόληψη είναι το κλειδί. Η έκθεση στον ήλιο είναι μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες της υπερμελάγχρωσης, καθώς το ηλιακό φως ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης, γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα. Επιλέξτε ένα ευρέος φάσματος UVA/UVB - προσωπικά, χρησιμοποιώ SPF50 καθημερινά, αλλά θα πρότεινα SPF30 ή υψηλότερο, ακόμη και σε συννεφιασμένο καιρό. Θα πρέπει να είναι πάντα το τελευταίο βήμα της περιποίησης της επιδερμίδας σας πριν από την εφαρμογή του μακιγιάζ σας. Αν πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο, πρέπει να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

shutterstock-1994497076.jpg

Αλλάξτε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας

Αρχικά, προσπαθήστε να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος. Αν οι σκούρες κηλίδες σας είναι ορμονικές, πρέπει να ασχοληθείτε με τις ορμόνες σας- αν οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο, μείνετε στη σκιά και φορέστε πάντα καπέλο. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένα συστατικά περιποίησης της επιδερμίδας που θα βοηθήσουν στην εξασθένιση της μελάγχρωσης και στην πρόληψη νέων σκούρων κηλίδων.

Η νιασιναμίδη - γνωστή και ως βιταμίνη Β3 - μπορεί να βοηθήσει καθώς μειώνει τη μεταφορά της μελανίνης στα κύτταρα του δέρματος και βοηθά στη φλεγμονή. Επίσης η βιταμίνη C, ως αντιοξειδωτικό, λειτουργεί για την προστασία του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν υπερμελάγχρωση και δρα προληπτικά αναστέλλοντας την υπερβολική παραγωγή μελανίνης. Επιπλέον, είναι εξαιρετική για το glow του δέρματος.

Τα AHAs ή τα οξέα απολέπισης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απολέπιση των υπερμελαγχρωματικών κυττάρων του δέρματος, επιτρέποντας σε νέα κύτταρα να βγουν στην επιφάνεια. Αναζητήστε οξέα όπως το γλυκολικό, το γαλακτικό, το μανδελικό ή ένζυμα φρούτων όπως η παπάγια, αλλά βεβαιωθείτε ότι το δέρμα σας μπορεί να τα ανεχτεί, εισάγοντας τα σταδιακά στη θεραπευτική σας αγωγή. Αν δεν σας αρέσουν τα χημικά απολεπιστικά, δοκιμάστε ένα φυσικό απολεπιστικό, όπως η μικροδερμοαπόξεση.

Τέλος, τα ρετινοειδή μπορεί να είναι χρήσιμα, καθώς διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του δέρματος. Η ρετινόλη είναι ένα ισχυρό συστατικό, οπότε αν είστε νέοι σε αυτό, εισαγάγετε το σιγά-σιγά. Αν και ορισμένες μάρκες προτείνουν ότι μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε την ημέρα, θα σας συνιστούσα να τη χρησιμοποιείτε μόνο τη νύχτα για να αποφύγετε φλεγμονές και ερεθισμούς.