fbpixel

Search icon
Search
Healthy and fit: Ποιες είναι οι καλύτερες & οι χειρότερες τροφές για το πεπτικό μας σύστημα;
HEALTH

Healthy and fit: Ποιες είναι οι καλύτερες & οι χειρότερες τροφές για το πεπτικό μας σύστημα;

Τι χρειάζεται να αποφύγετε και τι να καταναλώσετε;


Η εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την συνολική μας υγεία, κάτι το οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Αξίζει να επισημανθεί πως εκτός όλων των υπολοίπων διασπά τις τροφές που καταναλώνουμε και απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά από αυτές. Παρόλα αυτά, εσείς γνωρίζετε τι οφείλετε να αποφεύγετε και τι να επιλέγετε σε ημερήσια βάση;

Ποιες είναι οι τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για να προασπίσετε την υγεία του πεπτικού συστήματος;

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που υπάρχουν στον γαστρεντερικό σωλήνα και αντιμετωπίζει το στρες. Επιπρόσθετα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουν από τις μεταδοτικές λοιμώξεις. Ορισμένες καλές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το κεφίρ και η μαύρη σοκολάτα.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια περιέχουν διαλυτές ίνες (στις μεμβράνες του φρούτου), οι οποίες “ζυμώνονται” με τα εντερικά βακτήρια. Με αυτόν τον τρόπο, προασπίζεται η υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος.

shutterstock-1937263210.jpg

Άπαχο κρέας

Αξίζει να γνωρίζετε, πως τα λιπαρά που περιέχει το κρέας, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στη διαδικασία της πέψης. Για αυτόν τον λόγο, καλύτερα να επιλέγετε πηγές πρωτεΐνης, με όσο το δυνατόν λιγότερα λίπη, ώστε να προστατεύσετε το πεπτικό σύστημα.

Φυτικές ίνες

Για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου μπορείτε να επιλέξετε και τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης, σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μας κρατούν χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες από αυτές είναι το μήλο, η βρόμη και οι ξηροί καρποί.

shutterstock-141520798.jpg

Κατανάλωση νερού και τακτική άσκηση

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές πως είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων νερού σε καθημερινή βάση. Με αυτόν τον τρόπο, ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας, αλλά και την επιδερμίδα μας ωφελώντας τον σε όλα τα επίπεδα. Αξίζει να γνωρίζετε, πως το νερό συμβάλλει στην διάσπαση των λιπαρών που βρίσκονται στον γαστρεντερικό σωλήνα, ενώ η εκγύμναση του σώματος ελαττώνει τη δυσκοιλιότητα και μας βοηθά να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος σταθερό και αμετάβλητο.

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για το πεπτικό σύστημα;

Κακές συνήθειες

Το αλκοόλ, το κάπνισμα, η ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, η καθιστική ζωή και η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης είναι ζημιογόνες συνήθειες, τόσο για την υγεία, όσο και για την κατάσταση του γαστρεντερικού συστήματος.

Άγχος και στρες

Το υπερβολικό άγχος και το στρες αναγκάζουν το γαστρεντερικό σύστημα να λειτουργεί με έντονους ρυθμούς, δημιουργώντας προβλήματα στις διαδικασίες που πραγματοποιούνται. Για αυτό, καλό είναι να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τέτοιου είδους συναισθήματα, ώστε να προστατεύσουμε την ψυχική και σωματική μας υγεία.

shutterstock-1926359981.jpg

Ζάχαρη

Ως γνωστόν, η ζάχαρη δεν μπορεί να μας ωφελήσει σε τίποτα, καθώς δεν περιέχει κανένα απολύτως θρεπτικό συστατικό που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Παράλληλα, προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στο έντερο και οδηγεί σε υπερανάπτυξη ζυμομυκήτων.

Γλουτένη

Αρκετοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη για αυτό καλό θα είναι να την αποφεύγουν. Άλλωστε, έχει παρατηρηθεί πως το συγκεκριμένο συστατικό, αν καταναλωθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών, προκαλώντας φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και διαταραχές στο πεπτικό σύστημα.

shutterstock-1020163204.jpg

Επεξεργασμένες τροφές

Οι επεξεργασμένες τροφές προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, αν καταναλώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αλλά και καρδιαγγειακές νόσους. Ταυτόχρονα, κράμπες, έντονοι κοιλιακοί πόνοι και φούσκωμα είναι συνηθισμένα “συμπτώματα” μετά την κατανάλωση τους.

Yφίστανται ορισμένες τροφές, τις οποίες χρειάζεται να επιλέγουμε όσο συχνότερα γίνεται, ώστε να προστατεύσουμε και να προασπίσουμε την υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Παρόλα αυτά, εάν θέλετε να λάβετε εξειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.