fbpixel

Search icon
Search
Ποια είναι η νέα τάση στη διατροφή που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις;
TASTE

Ποια είναι η νέα τάση στη διατροφή που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις;

Το flexitarianism αποτελεί το πιο hot food trend αυτή τη στιγμή


Η τάση του Flexitarianism ή «απλή χορτοφαγία» είναι μια ολοένα και πιο δημοφιλής φυτική διατροφή που στηρίζεται στο γεγονός ότι μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα και βελτιώνει την υγεία του οργανισμού. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο και ταυτόχρονα απέχοντας μερικά βήματα από την έννοια του Vegetarianism αποτελεί μια άμεση κι ευέλικτη διατροφή για όλους εσάς που επιθυμείτε να ελαττώσετε το κρέας χωρίς όμως να το βγάλετε τελείως από τη διατροφή σας. Το συγκεκριμένο food trend θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη καθώς όπως έχει γίνει γνωστό, η κατανάλωση κρέατος αποτελεί μια από τις κυρίαρχες μορφές μόλυνσης του πλανήτη. Όσο για τα οφέλη της στην υγεία... αυτά θα τα ανακαλύψετε παρακάτω.

flexitarian.jpg

Τι πρεσβεύει η Flexitarian διατροφή;

Η κατανάλωση φυτικών τροφών μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση και καρκίνο. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είτε για ιατρικούς λόγους, είτε λόγω μειωμένης επιθυμίας αδυνατούν να βγάλουν το κρέας οριστικά από τη ζωή τους. Έτσι, συνδέοντας τις λέξεις "flexible" και "vegetarian" δημιουργήθηκε ένα νέο είδος στάσης ζωής το οποίο ονομάζεται Flexitarianism. Η συγκεκριμένη διατροφή επικεντρώνεται σε τρόφιμα όπως φασόλια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς και άλλες πηγές πρωτεϊνών που αντικαθιστούν την μερική αποχή από το κρέας. 

Flexitarianism και υγεία του οργανισμού

Από τότε που ο Dawn Jackson Blatner παρουσίασε στο ευρύτερο κοινό τη διατροφή του flexitarianism δεν είναι λίγοι αυτοί που ορκίζονται στα πλεονεκτήματά της. Η επιλογή μιας ημι-χορτοφαγικής διατροφής έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερη χοληστερίνη και αναμφίβολα μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ αλλά και για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως αποδείχθηκε από μια έρευνα που έγινε σε περισσότερα από 44.000 άτομα στο University of Oxford. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως η πλειοψηφία από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτεί ο οργανισμός σας βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά. 

flexitarian-1.jpg

Υπάρχει κάποιο είδος κρέατος το οποίο προτιμάται;

Όταν οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτό το lifestyle επιλέγουν να καταναλώσουν κρέας, υπάρχουν μερικές επιλογές οι οποίες ενδείκνυνται. Αυτές περιλαμβάνουν το άπαχο κρέας όπως το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα βιολογικής εκτροφής. Φυσικά, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά καθώς και οποιοδήποτε κομμάτι περιέχει περιττό λίπος και είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα του World Health Organisation, η κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος κάθε μέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η έννοια του re-portion

Σε αυτή τη διατροφή επικρατεί η έννοια του re-portion σύμφωνα με την οποία το κρέας ακόμη και όταν καταναλώνεται θα πρέπει να θεωρείται side dish και όχι κυρίως πιάτο. Έτσι, η κλασική αμερικάνικη προσέγγιση η οποία το θέλει στο κέντρο του πιάτου αποτελεί παρελθόν με τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης να καταλαμβάνουν το κυρίως μέρος και τη ζωική πρωτεΐνη να επικρατεί στο ένα τέταρτο.  

flexitarian-5.jpg

Υπάρχουν εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης

Μια κοινή ανησυχία για τις χορτοφαγικές, για τις vegan καθώς και για τις ημι-χορτοφαγικές δίαιτες είναι ότι μπορεί να μην έχουν επαρκή πρωτεΐνη. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι μια καλά σχεδιασμένη δίαιτα μπορεί να σας προσφέρει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε ακόμη και από φυτικά τρόφιμα ή σε ορισμένες περιπτώσεις από εξωγενώς εμπλουτισμένα τρόφιμα. 

  • Edamame: Τα υπέροχα μικρά φασολάκια που σερβίρονται σε όλα τα sushi spots αποτελούν μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών. Και αυτό σημαίνει ότι παρέχουν στο σώμα όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται.
  • Φακές: Από 240 ml μαγειρεμένης σούπας φακής μπορείτε να πάρετε έως και 18 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ποσοστό που αποτελεί το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. 
  • Σπόροι κάνναβης: Αποτελώντας εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και σεληνίου και επιπλέον, περιέχοντας ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέα θα γίνει και η δική σας επιλογή.  
  • Σπιρουλίνα: Ένα superfood από άλλον πλανήτη. Μια τροφή που αναμφίβολα ο οργανισμός σας θα λατρέψει και η οποία θα σας γεμίσει με όλη την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου, θειαμίνης, χαλκού καθώς και πρωτεΐνης. 

Τέλος, μην ξεχνάτε πως σε κάθε περίπτωση πριν αλλάξετε τις συνήθειές σας θα πρέπει να εμπιστευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό για περαιτέρω συμβουλές.