fbpixel

Search icon
Search
Ακμή & Διατροφή: Ποιες τροφές θεωρούνται «απαγορευμένες» και ποιες να προτιμάτε
HEALTH

Ακμή & Διατροφή: Ποιες τροφές θεωρούνται «απαγορευμένες» και ποιες να προτιμάτε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε


Έχετε προσέξει ποτέ ότι, μετά από μερικές ημέρες γεμάτες σοκολάτες άλλα γλυκά και υδατάνθρακες το δέρμα σας... διαμαρτύρεται; Δεν είστε οι μόνοι. Η ακμή δεν είναι μόνο θέμα εφηβείας ή ορμονών. Είναι μια δερματική κατάσταση που επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας και μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες: από το άγχος και τον ύπνο μέχρι το περιβάλλον και, φυσικά, τη διατροφή. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η τροφή που επιλέγετε καθημερινά μπορεί να επιδεινώσει ή να ανακουφίσει την ακμή.

Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές καλό είναι να περιορίσετε - και ποιες να βάλετε πιο συχνά στο τραπέζι σας.

Τι είναι καλό να περιορίσετε

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Αν και τα γαλακτοκομικά έχουν διατροφική αξία, φαίνεται πως το αγελαδινό γάλα μπορεί να πυροδοτεί ή να επιδεινώνει την ακμή. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στις φυσικές ορμόνες που περιέχει ή στον τρόπο επεξεργασίας του. Αν παρατηρείτε έξαρση στο δέρμα σας, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το γάλα με φυτικές εναλλακτικές, όπως το αμυγδαλόγαλα ή το γάλα βρώμης.

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Ζυμαρικά από λευκό αλεύρι, λευκό ψωμί, αναψυκτικά, μπισκότα και άλλα γλυκά σνακ προκαλούν απότομες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης. Αυτό ενισχύει την παραγωγή σμήγματος και τη φλεγμονή, κάνοντας το δέρμα πιο επιρρεπές σε σπυράκια.

Σοκολάτα

Η σχέση της σοκολάτας με την ακμή είναι συζητήσιμη, αλλά πολλοί αναφέρουν ότι παρατηρούν εξάρσεις μετά την κατανάλωσή της. Αν υποψιάζεστε ότι σας επηρεάζει, μειώστε τη για ένα διάστημα και δείτε πώς ανταποκρίνεται το δέρμα σας. Αν δεν μπορείτε να την αποχωριστείτε, προτιμήστε μαύρη σοκολάτα με υψηλό ποσοστό κακάο.

Τηγανητά κι επεξεργασμένα τρόφιμα

Fast food, πατατάκια και σνακ με τρανς λιπαρά όχι μόνο επιβαρύνουν τη γενική υγεία, αλλά δημιουργούν φλεγμονές που αντανακλώνται στην επιδερμίδα. Είναι τροφές που καλό είναι να καταναλώνονται σπάνια και με μέτρο.


Τι να προτιμάτε

Φρούτα και λαχανικά

Πλούσια σε βιταμίνες A, C, E και αντιοξειδωτικά, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής. Προσθέστε πολύχρωμα λαχανικά και εποχικά φρούτα στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.

Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Επιλέξτε ολικής άλεσης προϊόντα, βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι και όσπρια. Αυτές οι τροφές διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών.

Λιπαρά ψάρια και Ω-3 λιπαρά

Ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και άλλες παρόμοιες τροφές είναι πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, που μειώνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν την υγεία του δέρματος από μέσα προς τα έξω.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορος και ηλιόσποροι περιέχουν καλά λιπαρά και ψευδάργυρο — στοιχείο που έχει συνδεθεί με μείωση των φλεγμονών και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Νερό

Δε θα μπορούσε να λείπει! Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να αποβάλλονται οι τοξίνες και να διατηρείται η επιδερμίδα καθαρή και φωτεινή. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 1,5 – 2 λίτρα νερό την ημέρα.