Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου μέχρι την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, κάνοντας τους Θεσσαλονικείς -και όχι μόνο- να ανυπομονούν για το μεγάλο κινηματογραφικό event.
Μάλιστα, αξίζει αρχικά να αναφέρουμε πως ένα από σημαντικότερα και πιο αγαπημένα τμήματα του Φεστιβάλ, το «Ματιές στα Βαλκάνια» συμπληρώνει φέτος 28 χρόνια ζωής, προβάλλοντας τις σημαντικότερες ταινίες της κινηματογραφικής μας γειτονιάς, τα Βαλκάνια. Το φεστιβάλ, λοιπόν, παρουσιάζει και φέτος τις πλέον ενδιαφέρουσες βαλκανικές ταινίες, οι οποίες είναι οι εξής:
1. The Cemil Show
Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας, ένας ταλαίπωρος αστυνομικός που δουλεύει σε εμπορικό κέντρο, κάνει οντισιόν για τον ρόλο του κακού στο remake μιας b-movie από τη δεκαετία του '60, την εποχή όπου γυρίζονταν στην Τουρκία απομιμήσεις διάσημων χολιγουντιανών ταινιών καρέ προς καρέ. Ο ίδιος δεν έχει την παραμικρή ελπίδα για τον ρόλο, παρόλα αυτά, συνεχίζει να τον κυνηγάει με μανία. Μέχρι που ο ρόλος έρχεται σε αυτόν.
2. Anatolian Leopard
Στον παλαιότερο ζωολογικό κήπο της Τουρκίας, ένας μοναχικός υπάλληλος και ντροπαλή φύλακας σχηματίζουν έναν απίθανο δεσμό. Αποκρύπτουν τον θάνατο του παλαιότερου ενοίκου, μιας λεοπάρδαλης της Ανατολίας, για να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση του κήπου, σκηνοθετώντας την απόδρασή του. Κάπως έτσι, θέτουν σε κίνηση μία σειρά από παραλογισμούς και ευτράπελα, ενώ η κατάσταση σύντομα βγαίνει εκτός ελέγχου. Στη μουντή και ήσυχη πρωτεύουσα της Τουρκίας, το φάντασμα της λεοπάρδαλης επιμένει να κάνει την παρουσία του αισθητή, λειτουργώντας ως πολυεπίπεδος και ισχυρός συμβολισμός.
3. Intregalde
Οδηγώντας σε ορεινούς χωματόδρομους, η Maria, ο Dan και η Ilinca φτάνουν σε απομονωμένα χωριά και προσφέρουν βοήθεια στους ντόπιους. Καθοδόν συναντούν έναν μοναχικό γέρο και συμφωνούν να τον μεταφέρουν στο πριονιστήριο όπου υποτίθεται ότι εργάζεται. Όταν όμως το αυτοκίνητό τους κολλήσει σε ένα χαντάκι στο δάσος, το πριονιστήριο αποδειχθεί πως είναι εγκαταλειμμένο, και αναγκαστούν να περάσουν τη νύχτα με τον περίεργο γέροντα, οι ιδέες τους περί ενσυναίσθησης και αλληλεγγύης αρχίζουν να κλονίζονται.
Μεγάλο αφιέρωμα στο μοντάζ
Η κεντρική θεματική του φεστιβάλ έχει τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του», η οποία εστιάζει στα μυστικά μιας από τις πιο
περίτεχνες κι ευρηματικές πτυχές του σινεμά, που έχει τον τρόπο να μας εντυπωσιάζει και να απογειώνει οποιοδήποτε story.
Στο πλαίσιο αυτό, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη εννέα κορυφαίοι μοντέρ της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να παραδώσουν masterclasses, εργαστήρια, να παρουσιάσουν προβολές, αλλά και για να συμμετάσχουν σε μια ειδική δίγλωσση έκδοση.
Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, προσκεκλημένοι του φεστιβάλ είναι: ο υποψήφιος για Όσκαρ και σταθερός συνεργάτης του Γιώργου Λάνθιμου Γιώργος Μαυροψαρίδης («Η Ευνοούμενη»), ο πιο πρόσφατα διεκδικητής Όσκαρ Γιώργος Λαμπρινός («Ο Πατέρας»), οι πολύπειροι Γιάννης Χαλκιαδάκης και Λάμπης Χαραλαμπίδης («Ευτυχία»), ο Πάνος Βουτσαράς, ο τρεις φορές οσκαρικά υποψήφιος Γουόλτερ Μερτς, ο Ραούλ Μόρα («La Casa de Papel»), το δανέζικο δίδυμο Άνε Έστερουντ και Γιάνους Μπιλέσκοφ-Γιάνσεν («Άσπρο Πάτο»), η Κλερ Άθερτον για 30 χρόνια συνεργάτιδα της Σαντάλ Άκερμαν και ο Ρόλαντ Βάις, ο οποίος έχει ενώσει τις δυνάμεις του μεταξύ άλλων με τους Μάρτιν Σκορσέζε και Ανγκ Λι.
Ακόμα, έξι άνθρωποι της θεωρίας και της κινηματογραφικής πράξης πρόκειται να μιλήσουν για την τέχνη του μοντάζ. Αυτοί θα είναι οι εξής: Στέλλα Θεοδωράκη, Σύλλας Τζουμέρκας, Xρήστος Μήτσης, Γιάννης Σμοΐλης, Ελισάβετ Χρονοπούλου και Θοδωρής Δημητρόπουλος.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η ενέργεια "Meet the Future" θα τιμήσει νέους μοντέρ παρουσιάζοντας τις δουλειές τους. Φέτος συμμετέχουν: Θοδωρής Αρμάος, Νίκος Βαβούρης, Χρήστος Γιαννακόπουλος, Στάμος Δημητρόπουλος, Γιώργος Ζαφείρης, Μυρτώ Καρρά και Λίβια Νερουτσοπούλου.
Οι fashionable αφίσες
Μόλις χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αφίσες αφίσες του φεστιβάλ, τις οποίες υπογράφει ο Έλληνας ζωγράφος και multimedia καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Κακανιάς, που συνεργάζεται με γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο, αλλά και με τα μεγαλύτερα ονόματα από τον χώρο της μόδας, όπως οι οίκοι Dior, Christian Louboutin και Yves Saint Laurent.
«Οι αφίσες του Φεστιβάλ είναι φέτος εκτός από στατικά πόστερ και κινούμενες κι έτσι θα απολαύσουμε την κυρία Τεπενδρή να τα δίνει όλα!», ανέφερε το team του φεστιβάλ. Μάλιστα, Κωνσταντίνος Κακανιάς μίλησε για τις αφίσες: «Είμαι ενθουσιασμένος που συμμετέχω με αυτόν τον τρόπο στο 62ο
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πιστεύω ολόψυχα στη δύναμη του
σινεμά, το οποίο ομορφαίνει τη ζωή μας εδώ και 120 χρόνια. Μου έχει
λείψει τόσο πολύ ο κινηματογράφος, οι σκοτεινές αίθουσες με τις
γιγάντιες φιγούρες, η κίνηση με το φως. Ειλικρινά, είναι τόσο
συναρπαστικό… Όσο για την “κυρία Τεπενδρή”, σε αυτή να δείτε πόσο έχει
λείψει το σινεμά! Είναι ξετρελαμένη που επιστρέφει στη
Θεσσαλονίκη (μια πόλη που έχει μέσα στην καρδιά της, εξάλλου έχει και
μια μακρινή θεία που κατάγεται από εκεί) για να δει ταινίες από κοντά,
έπειτα από ενάμιση χρόνο αναγκαστικής αποχής. Σε ευχαριστούμε για όλα,
Φεστιβάλ!».
Stay tuned!