fbpixel

Search icon
Search
Η Ιλιάδα Ευαγγελία Κοθρά μιλάει για το δεύτερο βιβλίο της #Όλα_είναι_εδώ
#GREEKSDOITBETTER

Η Ιλιάδα Ευαγγελία Κοθρά μιλάει για το δεύτερο βιβλίο της #Όλα_είναι_εδώ

Στις σελίδες του συναντιούνται ο ψηφιακός και ο αληθινός, καθημερινός κόσμος


Την Ιλιάδα την γνώρισα το 2012 που δημιούργησε τη διεθνή πλατφόρμα www.living-postcards.com για να προωθήσει νέους Έλληνες δημιουργούς και επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Στο παρελθόν της συναντιούνται οι σπουδές στο μάρκετινγκ και τη διαφήμιση αλλά και το θέατρο, και η ίδια αποτελεί ένα θαυμαστό κράμα αεικίνητης γυναίκας entrepreneur και δημιουργικής, καλλιτεχνικής προσωπικότητας -αυτή η θαυμαστή ισορροπία που πάντα πίστευα ότι μπορεί να σου "σώσει την ψυχή", όταν ασχολείσαι με έναν σκληρό επαγγελματικό στίβο υψηλών στόχων και ασφυκτικών deadlines. 

Παράλληλα με την πλατφόρμα, άρχισε να γράφει για την ελληνική δημιουργικότητα σε διάφορα sites, ελληνικά και διεθνή, και να δίνει ομιλίες για το γυναικείο επιχειρείν, το personal branding και τα social media. Το διαδίκτυο είναι ένας χώρος που λατρεύει και έτσι το πρώτο της βιβλίο, "Love Status", γεννήθηκε μέσα στον digital κόσμο, μια συλλογή από τα προσωπικά της #status που αναρτήθηκαν σε ανύποπτο χρόνο και χώρο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το δεύτερο βιβλίο της, "#Όλα_είναι_εδώ", από την Ελληνοεκδοτική, με κείμενα που αντανακλούν τις προσωπικές της εμπειρίες από τη ζωή. Όπως η ίδια σημειώνει στον πρόλογό του: "Νομίζω πως αυτό το βιβλίο απέχει πολύ από το να δίνει συμβουλές. Και ποιος τις χρειάζεται, άλλωστε; Ο καθένας θα κάνει αυτό που θέλει, γιατί έτσι νιώθει. Γιατί ο καθένας έχει τη δική του πορεία. Και αυτή είναι η δική μου, αποτυπωμένη σε κάποιες σελίδες". 

Αλήθεια, πότε και πώς γεννήθηκε στο μυαλό σου η ιδέα του νέου σου βιβλίου;

Ήταν από καιρό έτοιμη. Κάποια στιγμή αποφάσισα να συλλέξω σε σελίδες -λατρεύω τις σελίδες κάθε είδους- αυτά που με προβλημάτιζαν και είχαν απήχηση μέσα από αναρτήσεις μου στο διαδίκτυο. Κάπως έτσι γεννήθηκε μια συλλογή από κείμενα που αφορούν την καθημερινότητα, τις σχέσεις, τις συνεργασίες, το #επιχειρείν.

Και τι θα βρει ο αναγνώστης μέσα στις σελίδες του;

Νομίζω τις δικές του σκέψεις. Πράγματα που λίγο-πολύ όλοι συζητούμε. Συχνά, αυτά τα απλά και δεδομένα πράγματα είναι αυτά που μας βασανίζουν και περισσότερο. Είναι αυτά που αναζητούμε συχνά λύσεις ενώ αυτές ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας. Προσωπικά έχω βασανιστεί να σκέφτομαι τα απλά παρά τα πολύπλοκα.

Ποιος ήταν ο στόχος σου όταν έγραφες το #Όλα είναι εδώ;

Νομίζω το ''μοίρασμα''. Να μπορέσω να μιλήσω για όλα αυτά, και ελπίζω να το πετύχω και μέσα από ένα βιβλίο.

Γιατί χρησιμοποίησες σύμβολα του διαδικτύου;

Γιατί όλα γεννιούνται, ανθίζουν και πεθαίνουν στο διαδίκτυο. Γιατί η ίδια μας η ζωή συχνά είναι ένα #hashtag.

ola-einai-edv.jpg

Είσαι πολυπράγμων, καθώς ασχολείσαι με πολλά αντικείμενα, από διαφορετικούς χώρους. Τι ενώνει όλα αυτά που κάνεις;

Δεν θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Από παιδί λειτουργούσα έτσι. Και το θεωρώ και λίγο ελάττωμα. Θαυμάζω απεριόριστα τους ανθρώπους που κάνουν μόνο ένα πράγμα στην ζωή τους. Εγώ πάλι θέλω να δοκιμάζω πολλά και δημιουργικά πράγματα μόνο, που ευτυχώς τα κάνω με σοβαρότητα -θέλω να πιστεύω- και στρατηγική. Το μόνο υπόγειο νήμα είναι να ζω κι όχι να επιβιώνω απλώς. Η δημιουργικότητα είναι οξυγόνο.

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησες την καμπάνια #dontacceptit κατά της βίας των γυναικών. Ποια είναι η άποψή σου για τη θέση της γυναίκας στην εποχή μας;

Ζούμε σε μια εποχή που θεωρείται ντροπή να δηλώσεις φεμινίστρια ή φεμινιστής. Σε μια εποχή που θεωρητικά τα δικαιώματα είναι ήδη μια κατάκτηση σε νομικό επίπεδο αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά να γίνουν. Η καμπάνια κατά της γυναικείας βίας με τον τίτλο #dontacceptit θέλει να αφυπνίσει τις γυναίκες να 'μη δεχτούν' καμία μορφή βίας και να μην θυματοποιούνται. Πολλές φορές η θέση μας κινδυνεύει από εμάς τις ίδιες, αν δεν μάθουμε να αντιδρούμε και αν γεννάμε παιδιά που τα μαθαίνουμε να ''δέχονται» ή να ασκούν βία.

Τι πιστεύεις ότι πετυχαίνουν διεθνή κινήματα, όπως το MeToo και η φεμινιστική απεργία;

Την αφύπνιση. Την καχυποψία πως κάτι τρέχει στο διπλανό διαμέρισμα, στο γραφείο, στον δρόμο, στην καθημερινότητα και συχνά όλο αυτό καλύπτεται. Παράλληλα όλες οι κινήσεις αυτές δυναμώνουν την κοινωνία ξεσκεπάζοντας τα ''κακώς κείμενα''.

Χωρίς τι δεν θα μπορούσες να ζήσεις; Τι δεν μπορείς να αποχωριστείς;

Τους ανθρώπους που αγαπώ. Τη θάλασσα. Τα ταξίδια. Και τα περιοδικά!

Τι θα άλλαζες στον χαρακτήρα σου, αν μπορούσες;

Πολλά. Το βασικότερο όμως θα ήταν να μάθω να με προστατεύω και να με προσέχω λίγο παραπάνω.

Πες μας ένα πράγμα που μπορεί να φτιάξει την ημέρα σου.

Η επιβράβευση ενός project από τους συνεργάτες μου, ένα μήνυμα όλο αγάπη, λεφτά ξεχασμένα κάπου στο πορτοφόλι, ένας καλός φρέντο καπουτσίνο, η μακαρονάδα μου.

Ποιο είναι το μότο σου;

«Αν όχι τώρα, τοτε πότε;»

Κατορθώνεις πάντα να το κάνεις πράξη;

Ω! Ναι... Γιατί ο χρόνος λιγοστεύει, γιατί δεν είμαι 20 ετών να του βγάζω κοροϊδευτικά τη γλώσσα οπότε, ναι. Ό,τι σκέφτομαι, το κάνω. Το υλοποιοιώ. Σε όλους τους τομείς. Είμαι άραγε η μόνη που ακούω το τικ τακ του ρολογιού που χτυπάει;

Info: Το βιβλίο «#Όλα_ είναι_εδώ» κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Φωτογραφία πορτρέτου: Aggeliki Soultatou