fbpixel

Search icon
Search
Η αποκατάσταση της Notre Dame μέσα από τα μάτια σύγχρονων αρχιτεκτόνων
DESIGN NEWS

Η αποκατάσταση της Notre Dame μέσα από τα μάτια σύγχρονων αρχιτεκτόνων

Mε ιδιαίτερα εντυπωσιακές και καινοτόμες προτάσεις


Mετά την καταστροφική πυρκαγιά του καθεδρικού ναού της Notre Dame, ο Γάλλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό ανάμεσα σε αρχιτέκτονες, για να αποκαταστήσει το μνημείο προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες.

notre-dame-roof-10.jpg

Αlexandre Fantozzi

«Η πρότασή μας για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού της Notre Dame είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα στοιχείο που υπάρχει ήδη στο μνημείο, το βιτρό. Καλύψαμε όλη την οροφή με βιτρό, συμπεριλαμβανομένου και του πύργου, με διαφάνεια προς την εσωτερική πλευρά, μέσα από το άνοιγμα των θόλων, αφήνοντας μόνο τις δομές που φέρουν αντηρίδες. Στη γοτθική αρχιτεκτονική υπάρχει η σύνδεση της γης με τον ουρανό και μέσα στον καθεδρικό ναό, ο φυσικός φωτισμός πολλαπλασιάζεται σε χρώματα, μέσα από το φίλτρο της καλυμμένης με βιτρό επιφάνειας. Τη νύχτα ο εσωτερικός φωτισμός δημιουργεί ένα μεγαλοπρεπές σκηνικό. Δεν υπάρχουν νέα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, κανένα στοιχείο παρέμβασης (επανασχεδιασμός), κανένα "εγώ", καμία καλλιτεχνική φιλοδοξία. Μόνο ένας θρησκευτικός σκοπός! Όποια και αν είναι η επιλογή αυτής της αποκατάστασης, δεν είναι παρέμβαση ή "επανασχεδιασμός". Δεν είναι ανταγωνισμός καλύτερων 3d rendering, είναι μόνο η ιδέα του έργου αποκατάστασης».

57449795-2133222180096146-8760702197872396724-n.jpg

Massimiliano και Doriana Fuksas

Οι Ιταλοί αρχιτέκτονες Massimiliano και Doriana Fuksas πρότειναν να προστεθεί μια σύγχρονη οροφή από κρυστάλλο Baccarat στον καθεδρικό ναό, η οποία θα φωτίζεται τη νύχτα. «Ένα κρύσταλλο σπειροειδές, σύμβολο της ευθραυστότητας της ιστορίας και της πνευματικότητας. Το φως ως σύμβολο της αδιαφορίας» δήλωσαν οι φημισμένοι αρχιτέκτονες.

notre-dame-alternative-spire-sq1-852x852-iFQZr.jpg

Mathieu Lehanneur

Ο Γάλλος designer Mathieu Lehanneur προτείνει την αντικατάσταση του κατεστραμμένου μέρους του μνημείου όχι με αντίγραφο αυτού που χτίστηκε πριν 150 χρόνια, αλλά όπως την έβλεπαν οι Γάλλοι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. «Με προκλητικό τρόπο, πρότεινα να ανοικοδομήσω τον ναό όπως ήταν, όχι ακολουθώντας τον συντηρητισμό, αλλά όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα!» είπε ο Lehanneur. «Μου αρέσει η ιδέα μιας παγωμένης στιγμής στην ιστορία που μπορεί να παραμείνει για αιώνες. Το έργο είναι μια μνημειώδης μόνιμη φλόγα που καλύπτεται με χρυσά φύλλα. Για μένα, είναι ένας τρόπος να συλλάβει την καταστροφή και να την μετατρέψει σε ομορφιά, μετατρέποντας το εφήμερο σε κάτι μόνιμο».

Studio NAB

notre-dame-roof-1.jpg
Μετά την πυρκαγιά, το Studio NAB οραματίστηκε μια «στέγη θερμοκηπίου». Περιγράφεται ως καθεδρικός ναός «πράσινος για όλους», με τη δημιουργία θερμοκηπίου στον τελευταίο όροφο που αγκαλιάζει την επαναφορά της βιοποικιλότητας, την εκπαίδευση και την αλληλεγγύη. Έχει σχεδιαστεί για να «αγκυροβολείται στην εποχή του, να στραφεί προς το μέλλον και να αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της εποχής μας». Το θερμοκήπιο θα επιτρέψει την επαγγελματική επανένταξη των φτωχών και αποφυλακισμένων μέσω της εκπαίδευσης για την αστική γεωργία και την κηπουρική, ενώ θα γίνεται επανασύνδεση των παιδιών με τη φύση μέσω εκπαιδευτικού εργαστηρίου.
notre-dame-de-paris-in-green-for-all-of-us-cstudio-nab-page-6.jpg

Alexander Nerovnya

1-82-2.jpg
Οι άνθρωποι στη Ρωσία έχουν επηρεαστεί βαθιά από την πυρκαγιά του καθεδρικού ναού της Notre Dame de Paris και οι ρωσικές αρχές προσέφεραν αμέσως βοήθεια στην αποκατάσταση του αρχιτεκτονικού αριστουργηματικού έργου. Οι αρχιτέκτονες έχουν ήδη προτείνει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες, όπως αυτή που δημοσίευσε ο Alexander Nerovnya στο Instagram - ο οποίος ονειρεύτηκε ένα μοντέρνο σχέδιο με γυάλινη οροφή.