fbpixel

Search icon
Search
Γιατί όλοι έχουν πάθει εμμονή με το avocado;
WELLNESS

Γιατί όλοι έχουν πάθει εμμονή με το avocado;

Οι λόγοι που κάνουν το συγκεκριμένο τρόφιμο το πιο αμφιλεγόμενο ανάμεσα σε άλλες επιλογές


Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση των avocado συνεχώς μεγαλώνει. Αυτό το φρούτο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές, ειδικά σε vegetarian και vegan κοινό, λόγω της γεύσης του, των καλών λιπαρών που περιέχει καθώς και των βιταμινών. Όμως ό,τι αποτελεί vegan επιλογή είναι και sustainable; Το αβοκάντο είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα μιας χορτοφαγικής διατροφής, το οποία όμως, όπως και το γάλα αμυγδάλου δεν είναι τόσο βιώσιμες επιλογές. Αυτό οφείλεται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει η καλλιέργεια του αβοκάντο, σχετικά με την ενέργεια, το νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που απαιτούνται, αλλά και στον τρόπο παραγωγής και στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην καλλιέργειά του.

Μόνο η Ευρώπη καταναλώνει 500 χιλιάδες τόνους αβοκάντο τον χρόνο. Αυτά τα εξάγει κυρίως η Βραζιλία και η Χιλή, ενώ τα περισσότερα avocados της Αμερικής εισάγονται από το Μεξικό. Αυτό από μόνο του είναι ένα πρόβλημα, αφού από όσο πιο μακριά έρχεται ένα τρόφιμο, τόσο μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα έχει. Το 2016 η Greenpeace Mexico δήλωσε ότι οι άνθρωποι υποφέρουν λόγω της αποψίλωσης του εδάφους, της κατακράτησης πόσιμου νερού για τις καλλιέργειες αβοκάντο, της χρήσης γεωργικών χημικών αλλά και της τεράστιας ποσότητας ξύλου που χρειάζεται για τη μεταφορά των αβοκάντο. Μάλιστα, στην πολιτεία Michoacan του Μεξικό, καλλιεργείται το 80% της παραγωγής avocado στις ΗΠΑ.

shutterstock-1018672126.jpg

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δασοκομίας του Μεξικό, από το 2001 μέχρι το 2010 η παραγωγή αβοκάντο τριπλασιάστηκε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 1.700 στρεμμάτων δασικής γης ετησίως. Και ακόμα η ζήτηση παραμένει μεγαλύτερη. Η παράνομη αποψίλωση των δασών επηρεάζει τόσο τα δέντρα, όσο και την άγρια φύση. Ακόμα, λόγω της τεράστιας ζήτησης των αβοκάντο, στο παιχνίδι έχουν μπει και μεξικάνικα καρτέλ ναρκωτικών, τα οποία θέλουν να ελέγχουν τις εξαγωγές κι έχουν κέρδος 150 εκ. τον χρόνο. Μάλιστα τα ονομάζουν ‘Blood avocados’, γιατί τα καρτέλ επιβάλλουν «δασμούς» ανάλογα με το μέγεθος της καλλιεργήσιμης γης και του βάρους της σοδειάς. Πολλές φορές, οι σχέσεις των αγροτών με τα μέλη των cartels δεν έχουν καλή κατάληξη.

Η παραγωγή αβοκάντο δεν επηρεάζει όμως μόνο το Μεξικό. Μακάρι τα πράγματα να ήταν καλύτερα στην Καλιφόρνια και στη Χιλή. Ένας λόγος που η τιμή του αβοκάντο συνεχώς ανεβαίνει είναι η δύσκολη καλλιέργειά του. Ενδεικτικά, από 1.17$ το 2018 έφτασε τα 2.10$ μέσα σε έναν χρόνο, το 2019. Η καλλιέργεια του πολύτιμου φρούτου απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού. Όταν καλλιεργείται σε μέρη με προβλήματα ξηρασίας, τα πράγματα δυσκολεύουν και άλλο. Πρόκειται για μια «διψασμένη» καλλιέργεια, η οποία απαιτεί το διπλάσιο νερό από την καλλιέργεια ίδιου βάρους πορτοκαλιών. Μισό κιλό αβοκάντο χρειάζονται 270 λίτρα νερό. Στη Χιλή ειδικά, η οποία υποφέρει από ξηρασία, οι παραγωγοί χρησιμοποιούν τόσο μεγάλη ποσότητα νερού για τις καλλιέργειες, που οι μικροί αγρότες και οι κοντινές περιοχές μένουν χωρίς νερό.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

shutterstock-1274131618.jpg

1. Αρχικά, να επισημάνουμε ότι είναι προφανώς προτιμότερο κάποιος να απολαμβάνει το avocado toast του, αντί για αυγά με μπέικον το πρωί, σχετικά με το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Οπότε σε καμία περίπτωση δε λέμε να σταματήσουμε να τρώμε αβοκάντο και ότι κάνουν κακό.

2. Όμως, για όλα τα παραπάνω, μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση αβοκάντο και να τα αντικαταστήσουμε με το ίδιο θρεπτικές επιλογές. Για παράδειγμα, τα καλά λιπαρά μπορούμε να τα λάβουμε από το ελαιόλαδο, τους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς και τις βιταμίνες από πράσινα λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το σπανάκι.

3. Ρωτήστε τη χώρα προέλευσης των αβοκάντο και προτιμήστε εκείνα που είναι πιο κοντά στη χώρα μας.

4. Μη διστάσετε να κάνετε μια δοκιμή και να φυτέψετε το δικό σας avocado tree. Δείτε πώς εδώ

5. Τέλος, μεγάλο βάρος ευθύνης έχουν και οι αγρότες οι οποίοι μπορούν να κάνουν την διαφορά με έναν πιο βιώσιμο τρόπο καλλιέργειας. Όχι φυτοφάρμακα, λιπάσματα και αλόγιστη σπατάλη νερού. Μέσω μιας πιο σύγχρονης γεωργικής τεχνολογίας, η καλλιέργεια μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ηλιακές αντλίες για την άρδευση του εδάφους αντί για γεννήτριες πετρελαίου.