fbpixel

Search icon
Search
Γάλα Αμυγδάλου: Γνωρίζατε ότι η κατανάλωση του βλάπτει το περιβάλλον;
ECO GLOW

Γάλα Αμυγδάλου: Γνωρίζατε ότι η κατανάλωση του βλάπτει το περιβάλλον;

Μάθετε τους λόγους που κάνουν και αυτό το είδος πολλές φορές μη βιώσιμο


Η plant-based διατροφή, κερδίζει συνεχώς καινούργιους υποστηρικτές. Όμως, δεν γνωρίζουν όλοι ότι πολλά από τα βασικά τρόφιμα της διατροφής τους, δεν είναι τόσο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον, όσο νομίζουν. Ένα από αυτά είναι το αγαπημένο και γνωστό σε όλους γάλα αμυγδάλου.

Almond milk

Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για το γάλα αμυγδάλου, έχει οδηγήσει στην δημιουργία μονοκαλλιέργειας, με στόχο την μεγαλύτερη κερδοφορία. Σήμερα, χρησιμοποιούμε το γάλα αμυγδάλου πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας, είτε για καφέ και smoothies, είτε για pancakes και δημητριακά. Ας δούμε όμως αρχικά τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένα τρόφιμο έχει αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στην περίπτωση του γάλακτος αμυγδάλου, αναφερόμαστε στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, στην εκμετάλλευση γης, τις συνθήκες και τους όρους εργασίας παραγωγής του και την ποσότητα νερού που αυτή χρειάζεται. Ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου (200ml) ισοδυναμεί με 74 λίτρα νερό, παραπάνω από το νερό που ξοδεύουμε για ένα ντους. Το γάλα αμυγδάλου χρειάζεται 17 φορές το νερό που χρειάζεται η παραγωγή του αγελαδινού, το οποίο όμως συνδέεται με μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

shutterstock-1356165833.jpg

Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλων παρατηρείται στην Καλιφόρνια. Έχει υπολογιστεί ότι η παραγωγή το 2018-2019 ξεπέρασε τους 1.034 μετρικούς τόνους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το πρόβλημα ξηρασίας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην Καλιφόρνια, βιώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη ετήσια ξηρασία της πολιτείας. Για την παραγωγή 15 αμυγδάλων δαπανώνται 15 γαλόνια νερό, 100 λίτρα νερού για 100ml γάλα αμυγδάλου. Δηλαδή 1 γαλόνι νερό για κάθε αμύγδαλο. Αυτή η καλλιέργεια καλύπτει περίπου το 8% της αγροτικής παροχής νερού της περιοχής. Το σημείο που έχει πληγεί περισσότερο είναι η κοιλάδα San Joaquin, η οποία βυθίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο λόγω της εξάντλησης των υπόγειων υδάτων. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι βασίζονται στα υπόγεια ύδατα ως πηγή πόσιμου νερού, επηρεάζονται αρκετά από τα πρόσθετα φρεάτια που τοποθετούνται.

Ακόμη ένα unsustainable χαρακτηριστικό της παραγωγής γάλακτος αμυγδάλου είναι η χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, τα οποία μεταξύ άλλων μολύνουν την περιορισμένη παροχή νερού. Μάλιστα, το πρόγραμμα δεδομένων φυτοφαρμάκων USDA εντόπισε 9 διαφορετικά φυτοφάρμακα μόνο στα αμύγδαλα, πέντε εκ των οποίων είναι τοξικά για τις μέλισσες, απειλώντας έτσι περαιτέρω το περιβάλλον.

Τέλος, στο γάλα αμυγδάλου εντοπίζουμε καραγενάνη, πολυσακχαρίτη που χρησιμοποιείται κυρίως στα γαλακτοκομικά για να δώσει μια πιο πυκνή και πλούσια υφή. Η καραγενάνη έχει συνδεθεί με φλεγμονές και προβλήματα του πεπτικού συστήματος.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

shutterstock-217706155.jpg

1. Να γνωρίζουμε τις επιλογές μας

Σίγουρα η κατανάλωση γάλακτος αμυγδάλου είναι πιο βιώσιμη επιλογή από το αγελαδινό γάλα. Όμως για όλα τα παραπάνω μπορούμε να μειώσουμε την χρήση του και να το αντικαταστήσουμε με γάλα βρώμης, το οποίο χρειάζεται μικρότερες ποσότητες νερού.

2. Βιολογικό γάλα αμυγδάλου

Το πιστοποιημένο βιολογικό γάλα αμυγδάλου πιστοποιεί πως δεν χρησιμοποιήθηκαν φυτοφάρμακα στην παραγωγή αμυγδάλων, πως δεν δαπανήθηκαν αλόγιστα λίτρα νερού και πως χρησιμοποιήθηκαν πιο βιώσιμες μέθοδοι καλλιέργειας.

3. Do it yourself!

Φτιάξτε το δικό σας γάλα αμυγδάλου. Στα περισσότερα συσκευασμένα γάλατα αμυγδάλου χάνονται τα θρεπτικά συστατικά, καθώς περιέχουν κυρίως νερό και ζάχαρη. Υπάρχει πληθώρα με βιντεάκια στο Youtube και όχι μόνο, στα οποία μπορείτε να δείτε πολύ αναλυτικά την διαδικασία παραγωγής του δικού σας γάλακτος από αμύγδαλα. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Έτσι θα έχετε ένα πιο θρεπτικό γάλα και θα έχετε ελέγξει πόση ποσότητα νερού έχετε χρησιμοποιήσει. Zero waste tip: μπορείτε να αξιοποιήσετε τον εναπομείναντα πολτό αμυγδάλου και να τον χρησιμοποιήσετε σαν αλεύρι αμυγδάλου για pancakes και κέικ.