Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της 7ης τέχνης της Ευρώπης αλλά και του κόσμου, που δεν είναι άλλο από το διάσημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, έκανε την ανατροπή, για ακόμη μία χρονιά, επιλέγοντας την Κέιτ Μπλάνσετ για τον ρόλο του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του 76ου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, πατροπαράδοτα ο θεσμός επέλεγε για αυτή τη θέση κάποιον από τους νικητές της περασμένης χρονιάς. Τα δύο τελευταία χρόνια όμως δε συνέβη αυτό, καθώς πέρσι επιλέχθηκε η σκηνοθέτης Λουκρέσια Μαρτέλ και φέτος η ταλαντούχα ηθοποιός, όπου αποτελεί την όγδοη κατά σειρά γυναίκα που αναλαμβάνει Πρόεδρος μία γυναίκα καλλιτέχνις στα 77 χρόνια του κινηματογραφικού θεσμού.
Όπως μπορείτε να καταλάβετε, αν και οι αμερικάνικοι θεσμοί για παράδειγμα τα Όσκαρ, δεν έχουν έντονο το γυναικείο στοιχείο, οι ευρωπαϊκοί σηκώνουν ανάστημα κι επιλέγουν δυναμικές παρουσίες σε καίριες θέσεις. Σίγουρα, αυτό είναι κάτι το οποίο όλοι το επικροτούμε και το θαυμάζουμε, ζώντας σε μία εποχή που οι γυναίκες πρέπει να συζητήσουμε από την αρχή θέματα αυτονόητα, γυρνώντας πολλά χρόνια πίσω.
Η βραβευμένη με δυο Όσκαρ, Κέιτ Μπλάνσετ, θα διαδεχθεί σημαντικές γυναίκες που ύμνησαν και υμνούν τον κινηματογράφο σε όλες του τις μορφές, τη Σούσο Τσέκι
Αμίκο, που αποτελεί την πρώτη γυναίκα που κάθισε στην καρέκλα του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ το 1980, την Ειρήνη Παππά (1987), την Τζέιν Κάμπιον (1997), τη Γκονγκ Λι (2002), την Κατρίν Ντενέβ (2006), την Ανέτ Μπένινγκ (2017) και τέλος τη Λουκρέσια Μαρτέλ (2019) η οποία διατέλεσε και Πρόεδρος της Μπιενάλε της Βενετίας.
Η ταλαντούχα ηθοποιός όμως έχει αναλάβει ξανά αυτό τον ρόλο, στο διάσημο 71ο φεστιβάλ Καννών το 2018, που εντυπωσίασε με την επιλογή της να βραβεύσει με Χρυσό Φοίνικα την ταινία-αριστούργημα «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Εντα. Ακόμη, στην ίδιο φεστιβάλ η Μπλάνσετ είχε μεταφέρει τη διαμαρτυρία για το σκάνδαλο Γουάινστιν, αφού βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης των γυναικών κατά των σεξουαλικών βιαιοτήτων στον κινηματογράφο. Τότε, η ηθοποιός ήταν μια από τις 82 γυναίκες της 7ης Τέχνης που είχαν ανεβεί τα διάσημα σκαλιά του Palais des Festivals διαδηλώνοντας σιωπηρά υπέρ της ισότητας και κατά της σεξουαλικής βίας.Ο αριθμός 82 αντιπροσώπευε τις μόλις 82 ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες που είχαν περιληφθεί στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ στα έως τότε 71 χρόνια του θεσμού.
Η ίδια υπερήφανη για την τιμή που της έκανε ο θεσμός δηλώνει: «Κάθε χρόνο παρακολουθώ τις επιλογές του φεστιβάλ της Βενετίας και κάθε χρόνο είναι μη αναμενόμενες και ξεχωριστές. Στη Βενετία λαμβάνει χώρα ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά Φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο -μια γιορτή πρόκλησης κι έμπνευσης, όπως είναι ο κινηματογράφος σε όλες του τις μορφές. Είναι προνόμιο και μεγάλη ευχαρίστηση να είμαι η φετινή Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής». Σχετικά με την ανακοίνωση εκ μέρους του Φεστιβάλ, ο Πρόεδρος Αλμπέρτο Μπαρμπέρα συμπλήρωσε για την Μπλάνσετ: «Η δέσμευσή της στον καλλιτεχνικό και ανθρωπιστικό τομέα, στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η υποστήριξή της στη χειραφέτηση των γυναικών της κινηματογραφικής βιομηχανίας απέναντι στις αρσενικές προκαταλήψεις, αποτελούν έμπνευση για την κοινωνία στο σύνολό της».
Όλες οι γυναίκες του κόσμου δε θα μπορούσαμε να μην είμαστε πιο περήφανες για την επιλογή της Κέιτ Μπλάνσετ, που μπορεί και δίνει φωνή σε όλα εκείνα που μας ενοχλούν και μας προσβάλλουν. Το 77ο Φεστιβάλ Βενετίας θα πραγματοποιηθεί φέτος από 2 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2020 κι έχει ήδη τραβήξει την προσοχή παγκοσμίως, στους κινηματογραφικούς κύκλους και μη.
Πηγή: cinemagazine.com, tanea.gr