fbpixel

Search icon
Search
Future tripping: Τι είναι και πώς επηρεάζει το καθημερινό σας stress level
PSYCHOLOGY

Future tripping: Τι είναι και πώς επηρεάζει το καθημερινό σας stress level

...και πώς να το αντιμετωπίσετε επιτυχώς


Οι περισσότεροι υποφέρουμε από άγχος μέσα στη μέρα είτε για τα μικρά, είτε για πιο σημαντικά πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή μας και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το άγχος σταματά να είναι επιβλαβές για την υγεία αν τα επίπεδα του βρίσκονται under control και δε μας επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό μέσω σκέψεων αλλά και σωματικών συμπτωμάτων. 

Παρόλαυτά όμως, πρόκειται για ένα συναίσθημα που εύκολα μπορεί να μας βγάλει από τη φυσιολογικότητά μας αν δεν το μειώσουμε αποτελεσματικά. Πολλές φορές, μπορεί να μη μας συμβαίνει καν κάτι και να "καταστροφολογούμε", κάνοντας δηλαδή το λεγόμενο "future tripping".

Τι είναι λοιπόν το future tripping;

Ένας to the point τρόπος για να το περιγράψουμε είναι σαν "να αιμορραγείς πριν κοπείς". Το αναμενόμενο άγχος συνεπάγεται την ενασχόληση με μελλοντικές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των ανησυχιών για πιθανά αρνητικά αποτελέσματα ή την πιθανότητα να μην επιτύχει κανείς τους επιδιωκόμενους στόχους του.

Σύμφωνα με ειδικούς το προνοητικό stress εκδηλώνεται ως αίσθημα ανησυχίας όταν κάποιος προετοιμάζεται για προκλητικές αποφάσεις, ενέργειες ή καταστάσεις. Το συγκεκριμένο είδος άγχους μπορεί συχνά να μοιάζει με προαγγελία κινδύνου, προκαλώντας αυξημένη αίσθηση προσοχής. Περιλαμβάνει επίσης την ανησυχία και την επιθυμία να αποφύγουμε την κατάσταση, καθώς και να βιώσουμε αηδία, θυμό, ντροπή, λύπη, ταπείνωση, να είμαστε συγκλονισμένοι ή οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα δεν θέλουμε να νιώσουμε.


Σε τι διαφέρει, λοιπόν, αυτό από το γενικό άγχος; Παρακάτω, αναλύουμε τι είναι το προληπτικό άγχος, πώς το αισθάνεστε και πώς μπορείτε να το ξεπεράσετε.
 • Αισθάνεστε νευρικοί, ανήσυχοι ή αγχωμένοι.
 • Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή αισθάνεστε σαν να έχετε "κενό" μυαλό.
 • Αισθάνεστε ευερέθιστοι.
 • Αισθάνεστε εύκολα κουρασμένοι.
 • Αισθάνεστε μυϊκή ένταση.
 • Έχετε προβλήματα ύπνου, όπως δυσκολία να κοιμηθείτε.

Τα αρνητικά effects 

Μην ξεχνάτε πως το παρατεταμένο άγχος και η ανησυχία μπορούν να βλάψουν τη συνολική σας υγεία και να διαταράξουν τις ορμόνες σας. Το σώμα σας απελευθερώνει υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης, η οποία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου και λίπους. Αυτή η συνεχής υπερφόρτωση κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως προβλήματα μνήμης, στομαχικά προβλήματα, προβλήματα ύπνου, αδύναμο ανοσοποιητικό, υψηλή αρτηριακή πίεση και μερικές φορές ακόμη και καρδιακές προσβολές.

Στη συνέχεια, υπάρχει και το συναισθηματικό τίμημα που προκαλεί το αναμενόμενο άγχος. Μπορεί να αισθάνεστε εγκλωβισμένοι σε συνεχή ανησυχία, τρόμο, ανησυχία και αρνητικές σκέψεις. Χωρίς τη σωστή διαχείριση του άγχους, είναι δυνατόν να αναδιαρθρώσετε στην πραγματικότητα τα μέρη του εγκεφάλου σας που σας κάνουν να αισθάνεστε αγχωμένοι. 

shutterstock-1426603991.jpg

Τα καλά νέα; Υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε την ανησυχία για το μέλλον.
 1. Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε επαρκώς, καθώς η στέρηση ύπνου μπορεί να επιδεινώσει το άγχος. Διαχειριστείτε την πρόσληψη καφεΐνης και ενσωματώστε τεχνικές χαλάρωσης για να καθιερώσετε μια υγιή ρουτίνα ύπνου.
 2. Να παραμένετε δραστήριοι. Η τακτική σωματική δραστηριότητα, ακόμη και μόνο 15 έως 30 λεπτά καθημερινά, μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα άγχους ρυθμίζοντας το σώμα σας.
 3. Εξασκώντας την ενσυνειδητότητα. Χρησιμοποιήστε ηρεμιστικές πρακτικές όπως διαλογισμό, βαθιές αναπνοές ή δημιουργικές δραστηριότητες για να παραμείνετε παρόντες και να μειώσετε τις ανησυχίες που επικεντρώνονται στο μέλλον.
 4. Αλλάξτε την εστίαση σας: Αποσπάστε τον εαυτό σας από τις ανησυχητικές σκέψεις προγραμματίζοντας ευχάριστες δραστηριότητες μετά από αναμενόμενα γεγονότα και χρησιμοποιώντας τις αλλαγές της θερμοκρασίας για να ρυθμίσετε το σώμα και την αναπνοή σας. 
 5. Χαρίστε στιγμές pampering στον εαυτό σας: Αντιμετωπίστε τον  με καλοσύνη, όπως έναν στενό φίλο, και κάντε ήπιες ερωτήσεις για να αμφισβητήσετε τις αρνητικές σκέψεις.
 6. Σκεφτείτε την πιθανότητα ψυχανάλυσης. Αν το συνεχιζόμενο προσδοκώμενο άγχος σας προκαλεί προβλήματα και οι συνήθεις μέθοδοι αντιμετώπισης δεν είναι αρκετές, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσετε σε έναν ψυχολόγο, αν μπορείτε. Η ψυχανάλυση στοχεύει στο να εστιάσετε σε αυτό που βιώνετε αυτή τη στιγμή, να αλλάξετε τη στάση σας και να αποδεχτείτε το άγχος σας χωρίς να προσπαθείτε να το καταπολεμήσετε. Πρόκειται για την ανακατεύθυνση της προσοχής σας από το να ανησυχείτε για το μέλλον στο να βρίσκεστε στην παρούσα στιγμή.