fbpixel

Search icon
Search
PSYCHOLOGY

Fight stress: 7 tips που θα σας κάνουν να αποβάλετε τον φόβο του κορωνοϊού από τη ζωή σας

Power Girl’s Guide: Επιστήμη, μαγειρική & shopping οι απόλυτοι σύμμαχοί σας


Fight stress: 7 tips που θα σας κάνουν να αποβάλετε τον φόβο του κορωνοϊού από τη ζωή σας

Από τη στιγμή που πιστοποιήθηκε ο νέος κορωνοϊός από τις κινεζικές αρχές τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, τα μέσα φρόντισαν με υπερβάλλοντα ζήλο -και σε σχεδόν εξωφρενικά συχνούς ρυθμούς κατά την άποψή μου-, να μας ενημερώνουν για την εξάπλωσή του. Με περισσότερα από 170,000 κρούσματα παγκοσμίως κι έναν συγκλονιστικό αριθμό θανάτων η λέξη COVID-19 έχει εισβάλει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Πλέον όλοι γνωρίζουμε τον καινούριο αυτόν ιό του αναπνευστικού και μπορούμε με λεπτομέρεια να απαριθμήσουμε τα συμπτώματά του. 

Αν και στην αρχή μπορεί να μη δώσαμε ιδιαίτερη σημασία, -ναι δηλώνω ένοχη-, μετά από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα τα πράγματα άλλαξαν και φυσικά μετά από τον πρώτο θάνατο η ζωή όλων μας άλλαξε ραγδαία. Με την Ελλάδα, αλλά και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, να βρίσκονται σε κατάσταση καραντίνας με σκοπό τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού, οι φόβοι όλων μας ήρθαν ξαφνικά λίγο πιο κοντά στην πραγματικότητα.



Ξαφνικά μέσα σε λίγες μέρες μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού βρέθηκε σε κατ’οίκον απομόνωση, η καθημερινότητα όλων άλλαξε και φυσικά οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βρεθεί σε κατάσταση συνεχόμενου στρες. Στο άκουσμα της καραντίνας σκέψεις όπως «τι θα κάνω τόσες μέρες στο σπίτι;!» συνόδευαν φόβους κι ερωτήσεις που διώχναμε όλοι μας πεισματικά καθώς δε μπορούμε φυσικά να δεχτούμε ότι βαδίζουμε στα βήματα της γειτονικής χώρας. Κάπου ανάμεσα στην 5η φορά που πλένεις τα χέρια σου την τελευταία ώρα και λίγο πριν να μπεις στο Google για να τσεκάρεις για άλλη μία φορά τα συμπτώματα και να σιγουρευτείς ότι ακόμη τουλάχιστον δε νοσείς, άπειρες αρνητικές σκέψεις περνούν από το μυαλό σου. Το αποτέλεσμα; Κάθε μέρα νιώθεις και πιο αγχωμένος, καθώς τα κρούσματα γίνονται όλο και περισσότερα και σκέφτεσαι τι περισσότερο μπορείς να κάνεις για να προστατευτείς; Δυστυχώς μάλλον τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη κάνεις, να μένεις σπίτι και να περιμένεις.

the science

Δυστυχώς όλη αυτή η αβεβαιότητα και ο φόβος βάζουν τον οργανισμό μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, -ναι δεν είναι μόνο η χώρα είσαι και εσύ! Το στρες πρακτικά είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που ενεργοποιείται όταν το μυαλό μας ερμηνεύσει κάποιο ερέθισμα ως απειλή. Με σκοπό φυσικά να καταφέρει να μας κρατήσει ζωντανούς το σώμα μας κινητοποιεί μια σειρά από αντιδράσεις οι οποίες μας επηρεάζουν τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Το ενδοκρινικό μας σύστημα εκκρίνει μεγαλύτερες ποσότητες ορμονών του άγχους προκειμένου να ενεργοποιήσει το λεγόμενο fight or flight response.

Remote file

Fight or flight response: Η ενστικτώδης αντίδραση του ανθρώπινου σώματος όταν νιώσει απειλή. Ουσιαστικά το σώμα μπαίνει σε ετοιμότητα είτε να «πολεμήσει» δηλαδή να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο είτε να «τρέξει», να τον αποφύγει για να παραμείνει ζωντανό, εκκρίνοντας ορμόνες όπως η αδρεναλίνη που μειώνει την αίσθηση του φόβου ή κορτιζόλη που τον διογκώνει.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός φυσικά δημιουργήθηκε για κινδύνους όπως η επίθεση από αρκούδα, αλλά δυστυχώς το μυαλό μας αντιμετωπίζει και πολύ λιγότερο επικίνδυνες καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο. Σε περίπτωση που λόγω εξωγενών παραγόντων ο οργανισμός μας χτυπάει τον συναγερμό συχνά και για παρατεταμένα διαστήματα, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουμε κάποιο σύνδρομο ή διαταραχή άγχους που είναι μερικά από τα πιο συχνά ψυχικά νοσήματα του σύγχρονου δυτικού κόσμου. 



Σκεφτείτε λοιπόν ότι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πιο στρεσογόνες καταστάσεις, αυτή της απειλής της δικής μας ζωής αγαπημένων μας ανθρώπων και μάλιστα από παράγοντα που δε μπορούμε να ελέγξουμε αλλά ούτε και να αποφύγουμε εξ ολοκλήρου. Όλη αυτή η αβεβαιότητα σε συνδυασμό με την κοινωνική απομόνωση και τα άσχημα νέα που ακούμε τριγύρω μας θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική μας υγεία. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε, -όπως επαναλαμβανόμενα μαθαίνουμε- μόλις στην αρχή, είναι τουλάχιστον απαραίτητο να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για προστατεύσετε σωματικά και ψυχικά τον εαυτό σας.

the tips

Υπάρχει ελπίδα. Εντάξει μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τίποτα για τον καιρό ή για την έλλειψη ήλιου αλλά υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να μείνετε πιστές στους στόχους σας και -ναι, θα το πω- να απολαύσετε κιόλας τον ίσως πιο καταθλιπτικό μήνα του χρόνου!  

Τip 1:  Σταματήστε να αναζητάτε συνεχώς τις νέες εξελίξεις

Remote file

Φυσικά όλοι μας, -και ειδικά όσοι ανήκουν ή διαμένουν με κάποια ευπαθή ομάδα-, θέλουμε να είμαστε συνεχώς ενημερωμένοι τόσο για τα μέτρα προστασίας και τα νοσοκομεία όσο και για τα στοιχεία των ερευνών που αφορούν τον νέο κορωνοϊό. Δυστυχώς όμως όλα αυτά τα συνεχόμενα updates είναι τροφή για το άγχος και τους φόβους σας. Σταματήστε λοιπόν να παρακολουθείτε κάθε δελτίο ειδήσεων και αρκεστείτε στις επίσημες οδηγίες για την προστασία σας. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ζητήστε από κάποιο άτομο εμπιστοσύνης να ενημερωθεί.

Tip 2: Μην ψάχνετε τα συμπτώματα στο Google

Remote file

Απλά δεν ωφελεί! Καμία μηχανή αναζήτησης δεν πρόκειται να σας βοηθήσει. Εάν νιώσετε δυσφορία ή ανησυχήσετε για κάποιο σύμπτωμα που μπορεί να εμφανίσατε επικοινωνήστε άμεσα με τον οικογενειακό σας γιατρό. Γνωρίζοντας το ιατρικό ιστορικό σας είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συμβουλέψει.

Tip 3: Προσπαθήστε να χαλαρώσετε

Remote file

Ο διαλογισμός, η yoga ή ένα ζεστό αφρόλουτρο μπορούν να γίνουν οι σύμμαχοί σας. Πάρτε βαθιές ανάσες, βγείτε στο μπαλκόνι και καθαρίστε τη σκέψη σας. Σκεφτείτε ότι σε προσωπικό επίπεδο όλοι μας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία και σταδιακά θα νιώσετε καλύτερα.

Tip 4: Μιλήστε με τους φίλους ή την οικογένειά σας

Remote file

Πάρτε τους τηλέφωνο, ανταλλάξτε selfies, κάντε βιντεοκλήσεις. Η κατ’οίκον απομόνωση κάνει όλη αυτή την κατάσταση χειρότερη για την ψυχική σας υγεία. Δεν είστε μόνοι, κανείς μας δεν είναι, απλώς είμαστε μακριά.

Tip 5: Γεμίστε τον χρόνο σας με παραγωγικές δραστηριότητες

Remote file

Εάν μπορείτε να δουλέψετε από το σπίτι εκμεταλλευτείτε το στο έπακρον. Εάν όχι διαβάστε βιβλία, δείτε tutorials στο youtube, γιατί είναι πραγματικά άπειρα, μάθετε πλέξιμο, παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια. Όποια δραστηριότητα και να επιλέξετε θα σας βοηθήσει να σταματήσετε να σκέφτεστε εάν απολυμάνατε το χερούλι του συρταριού με τα πιρούνια.

Tip 6: Δοκιμάστε την τεχνική των αντίθετων σκέψεων

Remote file

Για κάθε αρνητική σκέψη που παραλύει το μυαλό σας επιστρατεύστε τη λογική σας και κάντε την αντίθετη σκέψη. Για παράδειγμα εάν σκέφτεστε ότι μπορεί να χάσετε κάποιον που αγαπάτε λόγω του ιού αντιστρέψτε την λέγοντας στον εαυτό σας ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν για τον ιό και τα ποσοστά ανάκαμψης οι πιθανότητες για να συμβεί αυτό είναι ελάχιστες.

Tip 7: Αποφύγετε το burn out

Remote file

Θυμίστε στον εαυτό σας ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή και κάποια στιγμή θα επανέλθουμε στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να μη γνωρίζουμε την ακριβή χρονική στιγμή αλλά οι φόβοι μας έχουν ημερομηνία λήξης. H αντιμετώπιση του ιού δυστυχώς είναι ένας μαραθώνιος. Αν τα δώσετε όλα στην αρχή θα εξαντληθείτε πολύ γρηγορότερα από αυτό που νομίζετε. 


the practice 

mental-health-corona-virus.jpg



The Apple Technique:
Δοκιμάστε αυτή την άσκηση κάθε φορά που νιώθετε τις αρνητικές σκέψεις να σας κατακλύζουν. 

Aknowledge: Εντοπίστε αυτό που σας γεμίζει ένα αίσθημα φόβου η αβεβαιότητας.

Pause: Μην αντιδράσετε όπως συνήθως. Σταματήστε και πάρτε μία βαθιά ανάσα.

Pull back: Πείτε στον εαυτό σας ότι αυτό είναι απλά μία αρνητική σκέψη ή συναίσθημα. Μην πιστεύετε όλες σας τις σκέψεις, διότι τις περισσότερες φορές βασίζονται σε μη ρεαλιστικούς φόβους και όχι σε γεγονότα.

Let go: Αφήστε τη σκέψη ή το συναίσθημα να φύγει. Απλά θα περάσει. Δε χρειάζεται να αντιδράσετε εξαιτίας αυτού. Φανταστείτε να απομακρύνεται από εσάς σαν ένα ανάλαφρο σύννεφο ή μπαλόνι.

Explore: Εξερευνήστε το τώρα, γιατί αυτή τη στιγμή ακόμη είναι όλα καλά και ο φόβος σας δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Φέρτε την προσοχή σας στην αναπνοή σας και μετά στις υπόλοιπες αισθήσεις σας. Σιγά σιγά μεταφέρετε το επίκεντρό σας στον χώρο γύρω σας. Τέλος, επαναφέρετε το μυαλό σας σε ό,τι κάνατε πριν σας κατακλύσει οποιοδήποτε αίσθημα ανησυχίας.

Stay calm & safe!