fbpixel

Search icon
Search
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η ταινία «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» κατέκτησε τον Χρυσό Αλέξανδρο
ARTS & CULTURE

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η ταινία «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» κατέκτησε τον Χρυσό Αλέξανδρο

Η λαμπερή τελετή λήξης, τα σημαντικά βραβεία και τα μηνύματα ενσυναίσθησης


Ο σπουδαιότερος κινηματογραφικός θεσμός έριξε αυλαία χθες το βράδυ, αφήνοντας χαραγμένες στις μνήμες μας δέκα δημιουργικές ημέρες, γεμάτες με τη χρυσόσκονη της έβδομης τέχνης. Το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μας χάρισε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε 199 ταινίες μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους στις φυσικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στο Λιμάνι, στις αίθουσες Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, είχαμε στη διάθεσή μας 93 films και διαδικτυακά, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα της διοργάνωσης. 

Αγαπημένοι πρωταγωνιστές, guests, αλλά και καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επαγγελματίες του χώρου, που παρέδωσαν exclusive masterclasses υποκριτικής, δόμησαν τα πιο σημαντικά στιγμιότυπα των φετινών δημιουργικών δρώμενων. Ενότητες με έντονο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον κατάφεραν να μας μυήσουν στη γοητευτική κουλτούρα του ελληνικού, αλλά και διεθνούς σινεμά, κάνοντας από την αρχή κάθε σινεφίλ να ανυπομονεί για την επόμενη χρονιά.

Οικοδέσποινα της χθεσινής λαμπερής βραδιάς ήταν η δημοφιλής ηθοποιός, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, την οποία γνωρίσαμε μέσα από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη σειρά, «Άγριες Μέλισσες». 

Τα σημαντικά βραβεία

i-have-electric-dreams-479450271-large.jpeg

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τον Νίκολας Σελίς (παραγωγός-ιδρυτής της Pimienta Films, Μεξικό), τον Τόμας Βασιλέφσκι (σεναριογράφος-σκηνοθέτης Πολωνία) και την Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτις, Ελλάδα). Το πρώτο βραβείο απέσπασε η ταινία «Έχω Ηλεκτρισμένα Όνειρα» σε σκηνοθεσία Βαλεντίνα Μαουρέλ, η οποία γυρίστηκε στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Κόστα Ρίκα τη φετινή χρονιά. Αφορά στην ιστορία ενηλικίωσης της 16χρονης Εύας, η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της τρυφερότητας της εφηβικής ηλικίας και της σκληρότητας της ενήλικης ζωής.

Η επιτροπή έκανε λόγο για «ένα πανέμορφο και τρυφερό πορτρέτο του πώς να αγαπάς τα ελαττώματα ενός αγαπημένου σου ανθρώπου». Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ. Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία Ένα κομμάτι ουρανού/A piece of sky, η οποία αφορά στην ερωτική σχέση δύο διαφορετικών ατόμων και στην πάλη για τη διατήρησή της. 

Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην Τσι Χαγιακάουα για την ταινία ΣΧΕΔΙΟ 75 / PLAN 75, η οποία γυρίστηκε στην Ιαπωνία, τη Γαλλία, τις Φιλιππίνες και το Κατάρ κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Το Βραβείο γυναικείας ερμηνείας κατέκτησε η Ρόουζι Μακγιούεν για την ερμηνεία της στην ταινία BLUE JEAN της Τζόρτζια Όουκλι. Αντίστοιχα, το βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Ρεϊνάλδο Άμιεν Γκουτιέρε για την ερμηνεία του στην ταινία ΕΧΩ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΕΝΑ ΟΝΕΙΡΑ / I HAVE ELECTRIC DREAMS της Βαλεντίνα Μαουρέλ. Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης  κατέκτησε το φιλμ "ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ / THE DAM" του Αλί Σερ. Ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία "ΝΑΡΚΩΣΗ / NARCOSIS" του Μαρτάιν ντε Γιονγκ, που γυρίστηκε στην Ολλανδία τη φετινή χρονιά. 

Βραβεία Meet The Neighbors 

Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους. Η κριτική επιτροπή για το τμήμα Meet the Neighbors αποτελείται φέτος από την Τώνια Μισιαλή (σκηνοθέτις-παραγωγός, Κύπρος), τον Άβι Νέσερ (σκηνοθέτης-σεναριογράφος, Ισραήλ) και την Τζόις Πιερπολίν (παραγωγός-συνιδρύτρια του δικτύου Women’s Impact Network, ΗΠΑ).

Το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία ΚΛΟΝΤΑΪΚ / KLONDIKE της Mαρίνα Ερ Γκορμπάχ, συμπαραγωγή Ουκρανίας και Τουρκίας, η οποία γυρίστηκε τη φετινή χρονιά. 

Η σκηνοθέτης μέσω βίντεο ευχαρίστησε για το βραβείο, το οποίο αφιέρωσε στους ανθρώπους στη χώρα της «που θέλουν να ζήσουν και θέλουν να κερδίσουν». Τονίζοντας ότι από την Ουκρανία ταξιδεύει στο Λος Άντζελες για την προώθηση της ταινίας που είναι η πρόταση της Ουκρανίας για τα Όσκαρ, η σκηνοθέτης υπογράμμισε: «Οι άνθρωποι στην Ουκρανία πηγαίνουν στους κινηματογράφους και γεμίζουν τις αίθουσες στις πρεμιέρες κι αυτό είναι ένδειξη ζωής. Το ένστικτο ζωής είναι πολύ πιο δυνατό από την καταστροφή και τον πόλεμο. Αυτές τις μέρες διεξάγονται μάχες για την απελευθέρωση της Χερσώνας από τη ρωσική κατοχή. Θέλω να αφιερώσω το βραβείο στους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν και θέλουν να κερδίσουν».

Το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Τμήματος Immersive – Χρυσός Αλέξανδρος, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε στον Πέντρο Χάρες για την ταινία του «Από την κεντρική πλατεία»/ From the Main Square παραγωγής Γερμανίας, 2022. Ο σκηνοθέτης εξέφρασε ευχαριστίες για το βραβείο και τόνισε ότι «έχει σπουδάσει Φιλοσοφία και ότι είναι ιδιαίτερη τιμή να παραλαμβάνει το τρόπαιο στην πλατεία Αριστοτέλους».

Όσον αφορά το βραβείο podcast,το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, απονεμήθηκε στο «Γεννημένοι Έλληνες» της Κατερίνας Μπακογιάννη. 

Αντίστοιχα, το βραβείο Mermaid, που αφορά στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, κατέκτησε το φιλμ "Εγώ και το κενό μου/ My emptiness and I του Αντριάν Σιλβέστρε. 

«Έχουμε πολλές πληγές και πρέπει να τις καταγράφουμε. Αλλά εγώ θέλω να καταγράψω τη χαρά μου»

315284030-565093148761013-509336240945094349-n.webp
photo: @alexanriba

Μια από τις πιο συγκινητικές για φέτος ομιλίες πραγματοποιήθηκε μεταξύ του ηθοποιού, σεναριογράφου και Ambassador της Αγοράς, Γιώργου Καπουτζίδη και του καθηγητή Ιστορίας Θεάτρου και Ελληνικού Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνου Κυριάκο, στο πλαίσιο της συζήτησης, με τίτλο «Η αναπαράσταση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον ελληνικό κινηματογράφο και την τηλεόραση». 

Τα σημαντικά λόγια, που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για όλους ήταν: «Έχουμε πολλές πληγές και πρέπει να τις καταγράφουμε. Αλλά εγώ θέλω να καταγράψω τη χαρά μου. Είμαστε άνθρωποι! Όταν έσπασα το χέρι μου και το πόδι μου, η μάνα μου δεν με ρώτησε στο τηλέφωνο αν εξακολουθώ να είμαι γκέι. Ο πρώην σύντροφός μου είπε πως έχει βαρεθεί να βλέπει γκέι χαρακτήρες που το βασικό πρόβλημά τους είναι πως είναι γκέι».