Ωδή στο σινεμά, που όλοι αγαπήσαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε βαθιά στις διαχρονικές του αξίες. Η Θεσσαλονίκη, για ακόμη μια χρονιά, γιορτάζει τον κινηματογράφο, με τη γλυκιά υπόσχεση να χαρίσει ξεχωριστές στιγμές σε όλους τους σινεφίλ. Χθες το βράδυ, η καρδιά της πόλης χτύπησε δυνατά στους αγαπημένους ρυθμούς του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κι εμείς είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε πρώτοι τις νέες του εκπλήξεις, μέσα από τη λαμπερή τελετής έναρξής του. Στην κατάμεστη αίθουσα "Ολύμπιον", οι προβολείς έλουσαν με φως τη σκηνή και όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσουν.
Οικοδεσπότης της μεγάλης βραδιάς ήταν ο αγαπημένος Έλληνας ηθοποιός, Γιώργος Καπουτζίδης, φετινός ambassador της Αγοράς του φεστιβάλ και του νεοσύστατου τμήματος Agora Series. Ο ίδιος, με χαμόγελο, μας υποδέχτηκε θερμά, κάνοντάς μας από τα πρώτα λεπτά να αισθανθούμε άνετα και γελάσουμε, χάρη στο αστείρευτο χιούμορ του. Κάνοντας αναφορά στη σχέση του με τον καθιερωμένο καλλιτεχνικό θεσμό, αλλά και την πόλη μας, τα λόαγια του έκρυβαν συγκίνηση. Ο ίδιος μοιράστηκε μαζί μας: «Με κάνει να θέλω να δημιουργήσω, με κάνει να θέλω να ονειρεύομαι, στην πόλη που μου έμαθε να εκτιμάω το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στην πόλη, που πραγματικά γεννήθηκαν όλα αυτά τα όνειρα. Και είναι αυτή η πόλη, που με κάλεσε, λοιπόν, ξανά, εδώ σήμερα κι είμαι φοβερά ευγνώμων, που μου κάνει άλλο ένα όνειρο πραγματικότητα και την ευχαριστώ πολύ τη Θεσσαλονίκη.»
Για όλες τις γυναίκες
Στη σκηνή, καλωσόρισε τη Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Ελίζ Ζαλαντό, η οποία τόνισε το διαχρονικό σεβασμό της διοργάνωσης προς τη γυναικεία φύση και τα δικαιώματά της, αναφέροντας, χαρακτηριστικά: «Χάρη στην τέχνη και το σινεμά, κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Είναι η γυναίκα, που πρωταγωνιστεί στην αφίσα μας, είναι οι επτά γυναίκες, που δημιούργησαν και λάμπουν στο φετινό μας spot, είναι η Ελένη, από την αναπαράσταση του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, είναι η Μαρία Πλυτά, πρωτοπόρος του ελληνικού σινεμά, η Mina Kavani, αυτοεξόριστη στο Παρίσι, η οποία πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Τζαφάρ Παναχί, που έχει και αυτός γυρίσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή. Για όλες αυτές τις γυναίκες, για όλες εμάς, για όλες εσάς, το Φεστιβάλ πάλεψε και θα παλεύει με τον τρόπο που ξέρει, μέσα από τις κινούμενες εικόνες.»
And the oscar goes to... Thessaloniki
Τον λόγο είχε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος με χαρά απηύθυνε τις ευχαριστίες του προς το Γιώργο Καπουτζίδη, λέγοντας: «Ο Γιώργος είναι ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές της Τέχνης της περιοχής μας, της Κεντρικής Μακεδονίας, στον χώρο και σε ευχαριστούμε για όλα αυτά που κάνεις». Στη συνέχεια, μίλησε για την ενεργή συμβολή της Περιφέρειας στη λειτουργία του Φεστιβάλ, αλλά και τους διαχρονικούς της σκοπούς, αναφέροντας: «Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίξαμε στην πράξη αυτό το σημαντικό θεσμό και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, γιατί πολύ απλά πιστεύουμε ότι εκτός από ένα θεσμό εξωστρέφειας, που προβάλλει τη Θεσσαλονίκη, την Κεντρική Μακεδονία, είναι και ένα σημείο επαφής, αν θέλετε, μεταξύ των κινηματογραφιστών και των φίλων του σινεμά. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε, ότι αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για ανθρώπους, που θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο, για νέα ταλέντα, να παρουσιάσουν τα έργα τους. Εμείς, εκτός από τη διαχρονική υποστήριξη, όλα αυτά τα χρόνια, όπως ξέρετε ήμασταν η πρώτη περιφέρεια, πριν από τρία χρόνια, που δημιούργησε το πρώτο film office στην Ελλάδα, για να προσελκύσουμε οπτικοακουστικές παραγωγές στην περιοχή μας, και όπως ξέρετε καλά, το έχουμε καταφέρει.»
Ο ίδιος δεν έκρυψε την υπερηφάνεια του για τα επόμενά τους βήματα, καθώς μας ανακοίνωσε δύο σημαντικές κινήσεις, που ξεκινούν με τους πιο θετικούς οιωνούς, τονίζοντας: «Μάλιστα, είμαι σε θέση να σας ανακοινώσω σήμερα ότι μέσα στον Νοέμβριο ξεκινούν άλλες δύο κινηματογραφικές παραγωγές, με τα γυρίσματά τους στη Θεσσαλονίκη. Βεβαίως, φέτος στο Agora Θα συμμετέχουμε ως film office με την εκδήλωση "Meet the locations", όπου θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε κινηματογραφιστές και παραγωγούς από όλο τον κόσμο τα σημεία ενδιαφέροντος και τις μοναδικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου μπορούν να γίνουν γυρίσματα 365 ημέρες το χρόνο, φέρνοντας πολύτιμα έσοδα»
Με ευγνωμοσύνη για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Kωνσταντίνος Ζέρβας, επεσήμανε: «Χαίρομαι που και στο φετινό μας ραντεβού έχουμε μπροστά μας 11 ημέρες με εξαιρετικές προβολές. Ένα αφιέρωμα στο Θεόδωρο Αγγελόπουλο, που είχε πάντα σκηνικό της Θεσσαλονίκης. Ξεκινάμε με μια εξαιρετική ταινία του Steven Spielberg. Βλέπετε, η Θεσσαλονίκη αγαπάει τον κινηματογράφο και φέρνει πολύ κινηματογράφο. Πριν λίγες εβδομάδες, το Δημαρχείο ήταν το στούντιο μιας πολύ σημαντικής κινηματογραφικής παραγωγής, το Μάρτιο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την ταινία που γυρίστηκε στην πόλη. Η Θεσσαλονίκη αναγνωρίζεται ως ένας χώρος παραγωγής και δημιουργίας του Φεστιβάλ. And the oscar goes to Thessaloniki!»
«Για ένα Φεστιβάλ - πρωταγωνιστή στην
πόλη μας»
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, επισήμανε: «Η πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης είναι συνυφασμένη με το Φεστιβάλ και ό,τι αυτό σημαίνει για την εξωστρέφεια της πόλης, την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική της παρουσία, αλλά και την ξεχωριστή της συμβολή στην ιστορία του κινηματογράφου. Οι σινεφίλ επιστρέφουν στις σκοτεινές αίθουσες μετά από τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, οι μηχανές προβολής ανάβουν, τα φώτα χαμηλώνουν και οι εικόνες ζωντανεύουν μέσα από ένα θεσμό, που κάθε χρόνο αποτελεί ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, που συνομιλεί με την εποχή του, εμπνέεται από αυτήν και εμπνέει. Άντεξε στις κρίσεις, απέδειξε τη δυναμική του και σήμερα, 63 χρόνια μετά, πιο ώριμο και δυναμικό, με νέες συνεργασίες, πρωτότυπα αφιερώματα και δράσεις βιωσιμότητας προχωρά μπροστά, υλοποιώντας στόχους και προσδοκίες. Δίνει ζωή σε μια πόλη γεμάτη ζωντάνια, με χιλιάδες σινεφίλ κάθε ηλικίας, νεανική και φιλόξενη για όλους, δίνει βήμα στους νέους δημιουργούς και λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας των ανθρώπων του σινεμά. Αναδεικνύει την απάντηση της έβδομης τέχνης στις προκλήσεις και τα ζητούμενα της εποχής. Στον τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και να εργαζόμαστε για ένα Φεστιβάλ - πρωταγωνιστή στην πόλη μας.»
Ο Ορίζοντας
Την αυλαία άνοιξε το film "The fabelmans", το οποίο αποτελεί την πιο προσωπική και εξομολογητική ταινία σε ολόκληρη την καριέρα του Steven Spielberg, που απέσπασε φέτος το βραβείο κοινού στο φεστιβάλ του Τορόντο και ήδη έχει βάλει πλώρη για τα Όσκαρ. Έναν ενδιαφέροντα πρόλογο για την ταινία έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Ορέστης Ανδρεαδάκης: «Υπάρχει μια φράση, που είμαι σίγουρος ότι θα αποτυπωθεί στο μυαλό και την ψυχή σας. Δεν θα σας αποκαλύψω ποιος τη λέει και με ποια αφορμή. Προσέξτε όμως: Σε ένα κάδρο, όταν ο ορίζοντας είναι στο κάτω ή πάνω μέρος, είναι ενδιαφέρον. Όταν, όμως βρίσκεται στη μέση, είναι βαρετό... Σε λίγο θα καταλάβετε τι ακριβώς θέλει να μας πει ο Steven Spielberg με αυτήν τη φράση για τον κινηματογράφο και τη ζωή, για την πραγματικότητα και την αναπαράστασή της, για τη μαγεία της μεγάλης οθόνης. Αυτή η ταινία μας θυμίζει καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη τον λόγο που κάνουμε αυτήν τη δουλειά, που αγαπάμε τον κινηματογράφο, που βρίσκουμε αποκούμπι στην ποίηση και συνεχίζουμε να ερωτευόμαστε μπροστά σε ένα έργο τέχνης ή μέσα σε μια σκοτεινή αίθουσα».
Είχαμε τη μεγάλη χαρά να συνομιλήσουμε με τον Έλληνα κριτικό κινηματογράφου, Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας τις εντυπώσεις του για την ταινία του Steven Spielberg: «Είδα ένα σπουδαίο σινεμά, γιατί ενώ είσαι σίγουρος ότι είναι αυτοβιογραφικό, κάτι μου λέει ότι έχει βάλει πράγματα μέσα, που δεν θα καταλάβουμε ποτέ ποια είναι φανταστικά και ποια αληθινά. Αυτό που θέλει να πει για την οικογένεια και την τέχνη είναι εκτός από συγκινητικό, τόσο αληθινό: ότι δηλαδή μπορεί να πρέπει να διαλέξεις ή να σου ματώσει η καρδιά, για να καταλάβεις ότι εκείνη ανήκει κάπου αλλού. Καταπληκτική ταινία. Είναι το "cinema paradiso" του Spielberg, ουσιαστικά.»
Info: Το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με προβολές σε φυσικούς χώρους και online μέσα από την επίσημη σελίδα του θεσμού. 199 ταινίες μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους θα παρουσιαστούν στις φυσικές αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στο Λιμάνι, στις αίθουσες Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, θα βρούμε 93 films και διαδικτυακά, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα της διοργάνωσης.