fbpixel

Search icon
Search
Fasting: Τα points που θα σας ωθήσουν να τo δοκιμάσετε
HEALTH

Fasting: Τα points που θα σας ωθήσουν να τo δοκιμάσετε

Μπορεί η διαλειμματική νηστεία να έχει θετικά μακροχρόνια αποτελέσματα;


Όταν το περιοδικό Time συνέταξε για πρώτη φορά τη λίστα με τους 50 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην τομέα της υγείας, σε αυτήν, με τον τίτλο «ευαγγελιστής της νηστείας», ήταν ο Dr. Valter Longo. Ο χαρακτηρισμός που του αποδόθηκε ήταν εύστοχος: ως διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ο Dr. Longo έχει περάσει δεκαετίες ερευνώντας την επίδραση του θερμιδικού περιορισμού στη συνολική μας υγεία και είναι παθιασμένος με την τακτική νηστεία ως μέσο ενεργοποίησης του μεταβολισμού του οργανισμού, προστασίας από χρόνιες ασθένειες, μείωσης της αρτηριακής πίεσης και παράτασης της διάρκειας ζωής.

Ενώ η διαλειμματική νηστεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ορισμένων πολιτισμών εδώ και αιώνες - κυρίως σε θρησκευτικό πλαίσιο ως μορφή καθαρισμού - έχει γνωρίσει μια αναβίωση τα τελευταία χρόνια χάρη στην πληθώρα επιστημονικών ερευνών γύρω από τα οφέλη της, τον προσηλυτισμό δημόσιων προσώπων όπως ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey, και την προώθηση της δημοτικότητας βιβλίων από ειδικούς όπως ο Dr. Longo, ο Dr. Jason Fung και ο Dr. Michael Mosley. 

Παρακάτω λοιπόν, σας παραθέτουμε ορισμένους κανόνες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν πείτε κι εσείς «ναι» στο fasting...

Πώς επηρεάζει το σώμα;

pinar-kucuk-ae7jqfdtpk4-unsplash.jpg

Αυτό που κάνει είναι να το θέτει υπό μια ήπια μορφή στρες, αναγκάζοντας τα κύτταρά μας να προσαρμοστούν ενισχύοντας την ικανότητά τους να ανταπεξέρχονται, λέει η ιατρική βοτανολόγος και διατροφολόγος Daniela Turley. «Όταν νηστεύουμε, η έλλειψη γλυκόζης αναγκάζει το σώμα να παράγει τη δική του γλυκόζη», εξηγεί η Turley. «Επειδή το σώμα μας εξοικονομεί ενέργεια κατά τη διάρκεια της νηστείας, ο βασικός μεταβολικός μας ρυθμός γίνεται πιο αποτελεσματικός». Περαιτέρω σε έναν κύκλο νηστείας, συμβαίνει μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση, όταν το σώμα καίει την κύρια πηγή ενέργειας που είναι το αποθηκευμένο λίπος. Ενώ η επίδραση της νηστείας στο σώμα εξαρτάται από τον τύπο της και την ατομική συμμόρφωση, υπάρχουν πολλά πιθανά οφέλη. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, να μειώσει τους δείκτες φλεγμονής και την αρτηριακή πίεση, να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και, με παρατεταμένη νηστεία, να προωθήσει τη ρύθμιση των βλαστοκυττάρων.

Μάλιστα, η διαλειμματική νηστεία είναι επίσης γνωστή για τις δυνατότητές της να μειώσει την αύξηση του κεντρικού ή ενδοκοιλιακού σωματικού λίπους που παρουσιάζουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης -και πέραν αυτής- η οποία διαφορετικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαβήτη και καρδιακές παθήσεις, λόγω της αυξημένης ινσουλίνης και της LDL χοληστερόλης.

Ποιες είναι μερικές από τις διαφορετικές προσεγγίσεις νηστείας;

brooke-lark-aq2gm7iv71a-unsplash.jpg

Αν και η τήρηση μιας συγκεκριμένης διατροφής κατά τη διαλείπουσα νηστεία (κατά την οποία νηστεύετε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) δεν αποτελεί συχνά έναν αυστηρό κανόνα, καλό θα ήταν αν οι επιλογές τροφίμων που κάνετε κατά τη διάρκειά της να είναι υγιεινές. Η Turley συμβουλεύει επίσης να έχετε έναν γιατρό να παρακολουθεί τις αιματολογικές σας εξετάσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες θυρεοειδικές ορμόνες, χαμηλές πρωτεΐνες και μέταλλα. Ακολουθεί μια σύντομη εισαγωγή στις διάφορες προσεγγίσεις...

Η μέθοδος των 12 ωρών

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για τους αρχάριους διαλείποντες νηστευτές, επειδή είναι εύκολο να υιοθετηθεί. Οι άνθρωποι καλούνται να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων σε ένα διάστημα 12 ωρών και στη συνέχεια να νηστέψουν για τις υπόλοιπες 12 ώρες. Έτσι, αν σταματήσετε να τρώτε μέχρι τις 8 το βράδυ, θα περιμένετε μέχρι τις 8 το πρωί για να πάρετε πρωινό. Μπορείτε επίσης να πίνετε μη θερμιδογόνα ροφήματα (καφέ, μαύρο τσάι ή τσάι από βότανα και νερό) κατά τη διάρκεια των ωρών νηστείας σας τόσο για αυτή, όσο και για τη μέθοδο 16:8. 

Η μέθοδος 16:8

Αυτή η δημοφιλής προσέγγιση απαιτεί να τρώτε τα τρία ημερήσια γεύματά σας μέσα σε ένα διάστημα 8 έως 10 ωρών και να νηστεύετε για τις υπόλοιπες 14 έως 16 ώρες. Αυτό επιτυγχάνεται πιο εύκολα με το να τελειώσετε το βραδινό σας γεύμα το αργότερο στις 8 το βράδυ και να μην ξαναφάτε μέχρι το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.

Η μέθοδος 5:2

Πέντε ημέρες κανονικής διατροφής (αυτή θα πρέπει ιδανικά να είναι μια υγιεινή διατροφή) διχοτομούνται από δύο ημέρες θερμιδικού περιορισμού (συνήθως 500 θερμίδες για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες). Το αν οι δύο ημέρες περιοριστικής διατροφής θα διαδέχονται η μία την άλλη εξαρτάται από εσάς, μπορεί βέβαια να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος από μεταβολική άποψη, αν τις ακολουθήσετε διαδοχικά.

Η μέθοδος της εναλλασσόμενης ημέρας

Μια άλλη επιλογή, αυτή η νηστεία απαιτεί από τους ανθρώπους να περιορίζουν τις θερμίδες (σε 500 συνολικά) κάθε δεύτερη μέρα.

Η αυθόρμητη μέθοδος

Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτή η προσέγγιση - συγγενής με την ολοένα και πιο δημοφιλή μεθοδολογία της Διαισθητικής Διατροφής - προτείνει στους ανθρώπους να παραλείπουν απλώς μερικά γεύματα την εβδομάδα όταν δεν αισθάνονται πεινασμένοι.

Η μέθοδος του «πολεμιστή» 

Η λεγόμενη δίαιτα του πολεμιστή μιμείται πολλές από τις επιλογές τροφίμων του Paleo και απαιτεί να τρώτε μόνο μικρές ποσότητες ωμών φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια ένα μεγαλύτερο γεύμα το βράδυ.

Ποιος τύπος ανθρώπου δεν πρέπει να δοκιμάσει μια τέτοια διατροφή; 

gbarkz-cmhzdq8zpmm-unsplash.jpg

Οι επαγγελματίες της ιατρικής συμφωνούν ότι όποιος σκέφτεται να ξεκινήσει μια νηστεία θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί το γιατρό του. Μην νηστεύετε εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, έχετε διαβήτη ή ιστορικό διατροφικής διαταραχής και ζητάτε πάντα επαγγελματική ιατρική καθοδήγηση πριν κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί μερικές φορές να έχει αρνητικές επιπτώσεις, ιδίως στις ικανότητες λήψης αποφάσεων. Η φλεγμονή του εγκεφάλου συνδέεται με την κακή μνήμη και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η νηστεία μειώνει την κυτταροκίνηση. Αλλά, συνολικά, οι συγκεκριμένες διατροφές μειώνουν τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη εργασίας λόγω της χαμηλής γλυκόζης.