fbpixel

Search icon
Search
Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποφέρουν από «χειμωνιάτικη μελαγχολία»
PSYCHOLOGY

Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποφέρουν από «χειμωνιάτικη μελαγχολία»

Καθώς οι μέρες μικραίνουν, δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την κατάσταση αυτή, καθώς και πώς να την αντιμετωπίσετε


Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε κατά την αλλαγή οποιασδήποτε εποχής, αλλά αυτή τη στιγμή είναι η ώρα αιχμής. Με την έναρξη του φθινοπώρου αυτόν τον μήνα και την έναρξη του βροχερού καιρού τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: οι ψυχρότερες εποχές είναι προ των πυλών. Ανησυχητικό είναι ότι για αρκετούς από εμάς, αυτή η αλλαγή του καιρού, καθώς και οι μικρότερες ημέρες, μπορεί να επιφέρουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Καθώς τα σκοτεινά βράδια πλησιάζουν και τα πρωινά συχνά ξεκινούν στο απόλυτο σκοτάδι, κάποιοι από εμάς αρχίζουν να βιώνουν το αναπόφευκτο αίσθημα της κατάθλιψης, της εξάντλησης και του άγχους, που μπορεί να προκληθεί από την Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή.

Συμπτώματα εποχικής συναισθηματικής διαταραχής

Περιγράφεται επίσης ως χειμωνιάτικη μελαγχολία, αλλά σύμφωνα με τους πάσχοντες αυτό δεν καλύπτει την πραγματική εξουθενωτική έκταση της SAD (Seasonal Affective Disorder). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη, κόπωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απόσυρση από κοινωνικές εκδηλώσεις και υποχρεώσεις, δακρύρροια, μειωμένη λίμπιντο και άγχος. Η κόπωση μπορεί να είναι συντριπτική- μια κούραση που περιορίζει σοβαρά τις καθημερινές δραστηριότητες.

Αν και συνδέεται κυρίως με τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και το διαταραγμένο ρολόι του σώματος, μια σωματική ασθένεια ή ένα τραύμα μπορεί επίσης να πυροδοτήσει το SAD. Θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί σε υψηλότερες ποσότητες μελατονίνης που παράγονται τη νύχτα και αργότερα το πρωί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία για ύπνο. Με το φως να είναι ένα φυσικό διεγερτικό, μόλις αυτό αρχίσει να μειώνεται, οι φυσικοί κιρκάδιοι ρυθμοί διαταράσσονται δραματικά. 

Πιστεύεται επίσης ότι η εποχή της γέννησής σας θα μπορούσε να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης SAD, με όσους γεννιούνται τους χειμερινούς μήνες να είναι πιο επιρρεπείς σύμφωνα με μια μελέτη του 2010.
Η αναγνωρισμένη θεραπεία για την SAD περιλαμβάνει Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, αντικαταθλιπτικά και φωτοθεραπεία

Θεραπείες εποχικής συναισθηματικής διαταραχής

Παρόλο που δεν υπάρχει μόνιμη θεραπεία για την SAD, υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των μηνών που εμφανίζεται.

Ο καθένας επηρεάζεται διαφορετικά από τη SAD, οπότε αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο δεν θα λειτουργήσει για κάποιο άλλο. Αλλά συνήθως υπάρχει κάτι που θα βοηθήσει, οπότε μην τα παρατάτε αν το πρώτο φάρμακο που δοκιμάζετε δεν δουλέψει. Απλά συνεχίστε να προσπαθείτε.

281eb534e0623e8eb03c5a32334335d5.jpg
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο λόγω γεωγραφικής θέσης υπόκειται σε έντονες αλλαγές όσον αφορά τον ήλιο, έχει δημιουργηθεί μια εταιρεία φωτοθεραπείας, η Lumie, και οι εκπρόσωποί της εξηγούν την διαδικασία στο GLAMOUR UK. Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων Malgo Dzierugo εξηγεί: "το τέλος της βρετανικής θερινής ώρας σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των ψυχρότερων και πιο ζοφερών ημερών, που με τη σειρά τους σημαίνει λιγότερα κίνητρα και παραγωγικότητα, καθώς και εποχικές αλλαγές στη διάθεση".

Με προϊόντα φωτοθεραπείας που περιλαμβάνουν ρολόγια σώματος που προσομοιώνουν την αυγή για ευκολότερο ξύπνημα και φώτα που ενισχύουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, η Lumie έχει ερευνήσει διεξοδικά τι λειτουργεί καλύτερα για τα άτομα με την πάθηση.

Ο Malgo συνεχίζει: "Η Lumie είναι η καλύτερη λύση για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα: "Η θεραπεία με έντονο φως (BLT) είναι ένας αρκετά γνωστός τρόπος για να βοηθηθούν οι πάσχοντες από SAD να ανακουφιστούν από τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε συνήθως τη χρήση τόσο φωτιστικών για ύπνο/αφύπνιση όσο και λαμπτήρων SAD, καθώς πολλοί πάσχοντες από SAD δυσκολεύονται πραγματικά να σηκωθούν το πρωί".
Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι πάσχοντες από SAD λαχταρούν υδατάνθρακες και οι ειδικοί τονίζουν πόσο ζωτικής σημασίας είναι να εξισορροπήσετε υδατάνθρακες όπως τα ζυμαρικά και οι πατάτες με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ώστε να αποφύγετε να αισθάνεστε ακόμα πιο υποτονικοί. Ο γενικός ιατρός μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει να πάρετε βιταμίνες Β12 και D (η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί από μελέτες με το SAD), για να ενθαρρύνετε μια περαιτέρω ώθηση.

36c0fedf4cd54380d974c4cdedd12afe.jpg

Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν τη διατήρηση της ζεστασιάς με ζεστό φαγητό και ποτό καθώς και ζεστά ρούχα, το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα, και την επιλογή πιο ανοιχτών χρωμάτων για τους εσωτερικούς χώρους σας, ώστε να βοηθήσετε στην αντανάκλαση του φωτός στους εσωτερικούς χώρους. Μια άλλη θεραπεία -και ίσως λιγότερο προφανής- που συνιστούν οι experts είναι να ασχοληθείτε με ένα νέο χόμπι για να "κρατήσετε το μυαλό σας ενεργό" κατά τους χειμερινούς μήνες. Το σημαντικό είναι να έχετε κάτι για να προσβλέπετε και να επικεντρώνεστε σε αυτό.

Όλοι παραπονιόμαστε ότι χάνουμε το mojo μας τις σκοτεινές και θλιβερές μέρες και δεν είναι ασυνήθιστο να αισθανόμαστε ληθαργικοί κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων εποχών. Αλλά αν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό και αυτά τα συμπτώματα της SAD έχουν απήχηση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας.