fbpixel

Search icon
Search
5 τροφές που νικούν την εποχική κατάθλιψη
WELLNESS

5 τροφές που νικούν την εποχική κατάθλιψη

Κι όμως η διατροφή μπορεί να βοηθήσει



Είναι αλήθεια ότι η διατροφή μας διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή και την καθημερινότητά μας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα γνωστά σε όλους mood swings. Ο χειμώνας και το κρύο μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους και να μας ρίξει πολλές φορές το ηθικό. Ωστόσο, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι μέσω της προσθήκης συγκεκριμένων τροφών στο πρόγραμμά μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη «νίκη» ενάντια στην εποχιακή κατάθλιψη.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές! 

Μπανάνες

c782b2a4-6ac4-45ed-b2ea-b8e4ca46ef15.jpeg
Οι υδατάνθρακες, τα φυσικά σάκχαρα και το κάλιο που περιλαμβάνονται σε αυτήν, βοηθούν στην τροφοδότηση του εγκεφάλου. Επίσης, με σύμμαχο το μαγνήσιο, είναι ικανή να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά σε δύο έξτρα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης. Αυτά είναι το άγχος και η ποιότητα του ύπνου. Η μπανάνα δρα δραστικά εναντίον τους.

Μούρα & Φράουλες

55468c85-7c4d-4fe6-95ec-3663836206c6.jpeg
Σε περιόδους που διανύουμε θέματα με τη διαχείριση του άγχους, αλλά και των υπολοίπων αρνητικών συναισθημάτων, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η κορτιζόλη. Αυτή συνδέεται με τις αντιδράσεις μας και συμβάλλει στην εξάλειψη του στρες. Επομένως, για αυτό συνιστώνται τα μούρα και οι φράουλες λιγότερο, λόγω το ότι δεν είναι της εποχής, επειδή περιλαμβάνουν υψηλή ποσότητα κορτιζόλης.

Βανίλια

3b400f39-7ae8-4553-b127-ff9681ea7266.jpeg
Ορισμένες μυρωδιές στον εγκέφαλο απελευθερώνουν την σεροτονίνη που δημιουργεί συναισθήματα ευτυχίας. Μια από αυτές είναι φυσικά η βανίλια. Η κατανάλωσή της αντιμετωπίζει οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα που προκαλείται από την κατάθλιψη.

Μαύρη σοκολάτα

799f10d3-5138-45a1-b550-10afc48f8ac7.jpeg
Τις στιγμές που νιώθουμε στεναχωρημένοι συνηθίζουμε να τισ καταπολεμούμε με γλυκά. Βέβαια, δεν είναι όλα τα επιδόρπια κατάλληλα. Βάσει ερευνών αποδείχθηκε πως η διάθεση μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τις τροφές που περιέχουν υψηλό περιεχόμενο σκούρης σοκολάτας. Είτε σε ρόφημα είτε σε πλάκα αποτελεί μια μέθοδο που θα σας εκπλήξει με τα αποτελέσματά της.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά & βρώμη

623bb660-577c-427d-853d-8b77d8edac05.jpeg
Τα τρόφιμα που περιέχουν φολικό οξύ βρίσκονται επίσης στη συγκεκριμένη λίστα, αφού έρευνες σχετικά με το πώς επιδρά αυτό στον εγκέφαλο δείχνουν ότι βελτιώνει τη διάθεση! Υπάρχουν στοιχεία μάλιστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το σώμα μας το αξιοποιεί για την παραγωγή σεροτονίνης, έναν νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει τη διάθεση (ή, όπως ονομάζεται αλλιώς, “η ορμόνη της ευτυχίας”). Συνεπώς, προσθέστε στη διατροφή σας επιλογές όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βρώμη, ηλιόσπορους, πορτοκάλια και όσπρια όπως τα μαυρομάτικα φασόλια.