fbpixel

Search icon
Search
Βιταμίνη D: Τα σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψή της
HEALTH

Βιταμίνη D: Τα σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψή της

Και τα δραστικά βήματα αντιμετώπισή της


Φως του ήλιου και ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή τροφοδοτούν το σώμα και το πνεύμα μας με μια από τις βιταμίνες - «θησαυρούς» για  τις φυσικές μας λειτουργίες. Την βιταμίνη D. Η πολύτιμη αυτή οργανική ουσία "γεννάται" από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας. Υποστηρίζεται ως ένα «υπερόπλο», το οποίο θωρακίζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την σωματική και ψυχική μας ισορροπία και ευεξία. Παρόλο που ζούμε σε ένα μεσογειακό κλίμα με έντονο το φυσικό φως, είναι γεγονός ότι η πλειονότητα από εμάς πάσχει από ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης. Σε πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες, με αφορμή τον COVID-19, η χορήγηση της D συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την διαδικασία προστασίας του ανοσοποιητικού, καθώς αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων Η ίδια συμβάλει ενεργά στην καλή υγεία των οστών, βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα σας, αλλά και της αρμονικής ψυχικής διάθεσης. 

df53c72f1c50070b3a2977f1fff64f17.jpg

Μια ερευνητική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι σχεδόν το 42% των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτό το ποσοστό φτάνει σχεδόν στο 63% στους Ισπανόφωνους ενήλικες και στο 82% στους Αφροαμερικανούς ενήλικες. Σύμφωνα με επιστημονικά ποσοτικά στοιχεία, οι ενήλικες είναι απαραίτητο να λαμβάνουν 1.500–2.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D καθημερινά. Αποτελεί μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει κρίσιμους ρόλους στην καλή λειτουργία του σώματός μας. Ως "ομπρέλα" βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου και να προστατεύσει από διάφορες χρόνιες παθήσεις, με κυριότερες την απώλεια οστού, την κατάθλιψη, τον διαβήτη τύπου 2, καρδιακές ασθένειες και σκλήρυνση κατά πλάκας. Σημαντική έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη D αυξάνει την παραγωγή ενώσεων που είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέου δέρματος ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης πληγών. 

Τα σημαντικά σημάδια της έλλειψης

shutterstock-1897131412.jpg

Είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε σε πρώτη ανάγνωση την έλλειψη της βιταμίνης, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να μην εμφανίζονται για αρκετούς μήνες ή χρόνια. Πολύ συχνό είναι και το φαινόμενο να μην είναι εμφανή ποτέ. Χαρακτηριστικά συμπτώματα αποτελούν η έντονη αίσθηση κούρασης και εξάντλησης, όπως και η κακή ποιότητα ύπνου, σε συνδυασμό με μικρότερη διάρκεια ξεκούρασης. Ακόμη, μια σοβαρή ένδειξη της συγκεκριμένης ανεπάρκειας είναι ο πόνος στα οστά και στη μέση. Μια ανασκόπηση 81 μελετών απέδειξε επίσης ότι τα άτομα με αρθρίτιδα, και χρόνιο μυϊκό πόνο έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν αυτές τις παθήσεις. Η τριχόπτωση, επίσης, μαρτυρά την έλλειψη θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας. Μελέτες συνδέουν τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D με την γυροειδή αλωπεκία, μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σοβαρή απώλεια μαλλιών. Η ανεπάρκειά της έχει συνδεθεί και με την κατάθλιψη, ειδικά σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων, με τις εργαστηριακές έρευνες να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη για ακόμη πιο έγκυρα αποτελέσματα. 

Ο natural τρόπος αντιμετώπισης

9609d48a98d9f852e61c33a38ad00640.jpg

Το στοιχείο, στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, αν παρουσιάζουμε έλλειψη βιταμίνης D είναι πρώτα από όλα η διατροφή μας. Ποικίλες τροφές είναι πλούσιες σε D, αρκεί να μάθουμε τον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να τις εντάξουμε στο πρόγραμμα διατροφής μας. Καλό είναι να συμβουλευτούμε και τον διατροφολόγο μας. Ο σολομός, το σκουμπρί, η φυτική μαργαρίνη, ο τόνος σε κονσέρβα και οι κρόκοι των αβγών αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα αυτών. Για μια ολοκληρωμένη φυσική αντιμετώπιση, είναι σημαντικό να κάνουμε είκοσι λεπτά την ημέρα ηλιοθεραπεία με γυμνά χέρια και πόδια, ώστε να μπορέσουμε να την απορροφήσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο.