fbpixel

Search icon
Search
Έξυπνα και αποτελεσματικά tips φροντίδας για την ορχιδέα σας ώστε να αντέξει περισσότερο μέσα στο σπίτι
INTERIORS

Έξυπνα και αποτελεσματικά tips φροντίδας για την ορχιδέα σας ώστε να αντέξει περισσότερο μέσα στο σπίτι

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να προστατέψετε αυτό το ιδιαίτερο και πανέμορφο φυτό


    Πρόκειται για ένα από τα πιο καλαίσθητα φυτά, με το άνθος του να ομορφαίνει κάθε σημείο του χώρου, στον οποίο βρίσκεται. Η ορχιδέα είναι διάσημη για την κομψότητα και την εκλεπτυσμένη εμφάνισή της. Η πολυπλοκότητα και η μοναδικότητα των λουλουδιών της την καθιστούν μία από τις πιο δημοφιλές επιλογές στον κόσμο των καλλωπιστικών φυτών, ενώ έχει τη δυνατότητα να παραμείνει ανθισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά την καθιστούν το απόλυτο must have φυτό είτε για το σπίτι είτε για το γραφείο μας.

    Ας ανακαλύψουμε όλα χαρακτηριστικά και τα μυστικά φροντίδας, έτσι ώστε να τη διατηρήσουμε "ζωντανή" όσο το δυνατόν περισσότερο!

    Βασικά Χαρακτηριστικά 

    Τα λουλούδια της έχουν χαρακτηριστική συμμετρία και ποικιλία χρωμάτων, από λευκό και ροζ μέχρι έντονες αποχρώσεις του μοβ, του κίτρινου και του κόκκινου. Οι ορχιδέες συνήθως έχουν έναν μακρύ, στιβαρό βλαστό και μικρά φύλλα σε γυαλιστερό πράσινο χρώμα, που ενισχύουν την εξαιρετική αίσθηση κομψότητας. Στο φυσικό τους περιβάλλον, οι περισσότερες ορχιδέες που έχουν τροπική καταγωγή είναι επίφυτα, δεν μεγαλώνουν δηλαδή στο χώμα, αλλά αναπτύσσονται πάνω σε άλλα φυτά και απορροφούν νερό και θρεπτικά συστατικά από την ατμόσφαιρα. 

    shutterstock-1796893855.jpg

    Τα είδη 

    Τα πιο γνωστά και διαδεδομένα είδη ορχιδέας είναι η ορχιδέα Φαλαίνοψις (Phalaenopsis), καθώς και η ορχιδέα Σιμπίντιουμ (Cymbidium). Εκτός από τις εξωτικές εκδοχές που βρίσκουμε σε φυτώρια και ανθοπωλεία και προέρχονται από τροπικά κλίματα, στη χώρα μας υπάρχουν πολλά είδη από άγριες και αυτοφυείς ορχιδέες οι οποίες αναπτύσσονται στο έδαφος και έχουν πολύ μικρότερα λουλούδια.

    1. Η ορχιδέα Φαλαίνοψις (Phalaenopsis) είναι το πιο δημοφιλές είδος για εσωτερικούς χώρους, με εντυπωσιακά λουλούδια που ανθίζουν από έναν έως τρεις μήνες. Η ανθοφορία της ξεκινά στα τέλη του χειμώνα και συνεχίζεται μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

    2. Η ορχιδέα Σιμπίντιουμ (Cymbidium) είναι εξίσου δημοφιλής, με εξαιρετική ανθοφορία και προορίζεται για εξωτερικούς χώρους. Αναπτύσσεται στο χώμα και μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα ή στο έδαφος. Κάθε ανθοφόρος βλαστός μπορεί να έχει έως 20 μεγάλα λουλούδια και είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ανάλογα με την ποικιλία, ανθίζει από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο ή τον χειμώνα. 

    3. Ενδιαφέρουσες ποικιλίες ορχιδέας είναι επίσης η Κατλέια (Cuttleya) που διαθέτει χαρακτηριστικές κηλίδες στα λουλούδια και δίχρωμα άνθη, η ποικιλία Λουντίσια (L.udisia) με μικρά άσπρα άνθη που εμφανίζονται φθινόπωρο και χειμώνα, η ποικιλία Βάντα (Vanda) με τα μεγάλης διάρκεια αρωματικά λουλούδια, καθώς και η ορχιδέα Μιλτόνια (Miltonia) που ανθίζει μέσα στην άνοιξη-καλοκαίρι και το λουλούδι της θυμίζει τον πανσέ.

    shutterstock-1889022745.jpg

    Συνθήκες 

    Η ορχιδέα έχει τη φήμη του ευαίσθητου φυτού και αυτό γιατί διαφέρει από τα περισσότερα είδη που διατηρούμε μέσα στο σπίτι. Στην πραγματικότητα όμως, η φροντίδα της είναι σχετικά απλή, αρκεί να γνωρίζουμε πώς να την περιποιηθούμε σωστά.

    Η θερμοκρασία

    Οι ορχιδέες εσωτερικού χώρου, όπως η Φαλαίνοψις, χρειάζονται φωτεινό σημείο χωρίς άμεσο ήλιο, για να αποφύγουμε εγκαύματα και ξήρανση των λουλουδιών. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 18-27°C. Για αυτές του εξωτερικού χώρου, όπως η Σιμπίντιουμ, προτιμούμε πολύ φωτεινές θέσεις, προστατευμένες από ανέμους και βοριάδες. Αν τις φυτεύσουμε σε γλάστρες, καλό θα είναι να τις τοποθετήσουμε σε μπαλκόνι με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

    Το πότισμα 

    Ο σωστός τρόπος ποτίσματος της ορχιδέας Φαλαίνοψις είναι να βυθίζουμε το γλαστράκι σε χλιαρό νερό για λίγα λεπτά, ώστε να απορροφήσει όλο το υπόστρωμα. Το πότισμα πρέπει να γίνεται με βάση την εποχή και τη θερμοκρασία: την άνοιξη και το φθινόπωρο 1 φορά την εβδομάδα, το καλοκαίρι κάθε 5 μέρες και το χειμώνα κάθε 10 μέρες. Ελέγχουμε ότι οι ρίζες είναι στεγνές πριν το πότισμα και ότι δεν είναι υπερβολικά υγρές. Επίσης, ψεκάζουμε τα φύλλα της ορχιδέας, ειδικά το καλοκαίρι και το χειμώνα, για να διατηρούμε την υγρασία του φυτού.

    Το λίπασμα 

    Η ορχιδέα χρειάζεται ειδικό λίπασμα δύο φορές το μήνα από Μάρτιο έως Οκτώβριο και μία φορά το μήνα κατά την ανθοφορία. Προτιμούμε υγρά λιπάσματα, υδατοδιαλυτά και το κατάλληλο υπόστρωμα. Το λίπασμα της ορχιδέας αμέσως μετά τη μεταφύτευση, μπορεί να οδηγήσει μεταφυτρωτικό στρες.

    shutterstock-1909485493.jpg

    To be aware of:

    • Η ανθοφορία του φυτού ενισχύεται τη νύχτα όταν η θερμοκρασία πέφτει σε σχέση με την ημέρα. Η ορχιδέα όμως χρειάζεται φωτεινό σημείο και υγρό λίπασμα για καλύτερη ανθοφορία
    • Η ξήρανση των μπουμπουκιών οφείλεται σε χαμηλή υγρασία ή ακανόνιστο πότισμα
    • Αν τα λουλούδια πέφτουν μαζεμένα, προκαλείται από ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας, υγρασίας ή φωτισμού
    • Τα φύλλα κιτρινίζουν από υπερβολικό φωτισμό ή έλλειψη
    • Η υπερβολική υγρασία και οι μυκητολογικές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν το σάπισμα τις ρίζας
    • Η έλλειψη νερού σε ξηρό περιβάλλον προκαλεί ζαρωμένα φύλλα, που διορθώνονται με συχνότερο πότισμα
    • Οι εναέριες ρίζες βγαίνουν φυσιολογικά για να απορροφούν υγρασία και θρεπτικά συστατικά. Αν βγαίνουν περισσότερες από το συνηθισμένο, τότε το φυτό σας χρειάζεται μεταφύτευση