fbpixel

Search icon
Search
Διαλειμματική Διατροφή: Γνωρίζετε πόσο αποτελεσματική είναι;
HEALTH

Διαλειμματική Διατροφή: Γνωρίζετε πόσο αποτελεσματική είναι;

Τελικά υπάρχουν κίνδυνοι που ελλοχεύουν και χρειάζεται να τους λάβετε υπόψη


Πολλοί είναι οι τρόποι, με τους οποίους μπορεί κάποιος να απαλλαγεί μια για πάντα από το περιττό σωματικό βάρος, όπως και οι τύποι διατροφής, τους οποίους μπορεί να ακολουθήσει, για να παρατηρήσει άμεσα αποτελέσματα τόσο στη ζυγαριά, όσο και στο σώμα του. Ειδικότερα, ένας εξ αυτών που έχει κάνει “πάταγο” και ακούγεται όλο και συχνότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η διαλειμματική νηστεία. Παρόλα αυτά, τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για αυτήν και πόσο ασφαλής είναι τελικά;

Τι είναι η διαλειμματική διατροφή;

Επρόκειτο για την δίαιτα που ακολουθούσαν οι πολεμιστές των αρχαίων χρόνων, κατά την οποία καταναλώνονται πολύ μικρές, έως και καθόλου σε ορισμένες περιπτώσεις, ποσότητες τροφίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε αντίθεση με τις βραδινές ώρες όπου παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση. Με λίγα λόγια, λοιπόν, οι διαιτώμενοι τρώνε ελάχιστα το πρωί και πάρα πολύ το βράδυ, ώστε να καλύψουν τόσο τις θερμιδικές τους ανάγκες, όσο και την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη ο οργανισμός τους. Αξίζει να γνωρίζετε, πως οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου διατροφικού πλάνου ισχυρίζονται πως με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η συγκέντρωση τους, καίγεται με περισσότερη ευκολία το λίπος και διεγείρεται η κυτταρική τους υγεία.

liyakebedebybennyhorneforzimmermannresort20203.jpg

Ποια είναι τα αξιοσημείωτα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας;

Συμβάλλει στην απώλεια του περιττού βάρους, όπως και του λίπους

Οι περισσότεροι από εκείνους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο διατροφής, είχαν ως απώτερο στόχο την απώλεια των περιττών κιλών, αλλά και των ποσοστών λίπους στο σώμα τους και τελικά τα κατάφεραν. Οι διαιτώμενοι πέτυχαν τον στόχο τους, επειδή, μέσω της διαλειμματικής διατροφής, αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός και βάσει επιστημονικών μελετών απεδείχθη πως δεν οδηγεί σε απώλεια μυϊκού ιστού, όπως άλλα διατροφικά προγράμματα.

Μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις ημέρες μας, με κύριο χαρακτηριστικό του τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα. Έτσι, οτιδήποτε συμβάλλει στην μείωση αυτών, βοηθά και στην προστασία από την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης νόσου. Όσον αφορά, λοιπόν, τη σχέση αυτών με τη διαλειμματική νηστεία, όπως έχει καταδειχθεί από τις επιστημονικές έρευνες η μείωση των επιπέδων σακχάρου είναι άκρως εντυπωσιακή.

Μειώνει το οξειδωτικό στρες

Κι όμως η διαλειμματική διατροφή μπορεί να μειώσει κατακόρυφα το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι υπεύθυνο τόσο για τη γήρανση, όσο και για πολλές από τις χρόνιες ασθένειες που γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα σήμερα. Για αυτό αν κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει τη διαλείπουσα νηστεία (aka διαλειμματική διατροφή) θα επωφεληθεί, μειώνοντας το οξειδωτικό του στρες, όπως και τις σωματικές φλεγμονές, που αποτελούν έναν κύριο παράγοντα εμφάνισης και άλλων χρόνιων παθήσεων.

diet-1.jpg


Πόσο ασφαλής είναι τελικά για τον οργανισμό μας;

Πολλοί από εμάς αναρωτιόμαστε κατά πόσο ασφαλής είναι η διαλειμματική νηστεία για τον οργανισμό και για το σώμα μας. Για να είμαστε, απόλυτα ειλικρινείς, λοιπόν, ο δεδομένος τύπος διατροφής ελλοχεύει αρκετούς κινδύνους για την υγεία μας, καθώς αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο οργανικό σοκ. Χρειάζεται να αποφεύγεται από τις εγκυμονούσες, από τα άτομα με διατροφικές και ορμονικές διαταραχές, από τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έμμηνο ρύση τους, αλλά και από εκείνες που βρίσκονται σε προσπάθεια σύλληψης.

Συμπερασματικά, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να στραφούμε σε έναν ειδικό, ώστε να ενημερωθούμε κατάλληλα για την διαλειμματική νηστεία, αλλά και για να δημιουργήσουμε με τη βοήθεια του ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε πάντα είναι πως ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός και έχει τις δικές του, προσωπικές ανάγκες. Το ζητούμενο είναι να δομήσουμε και να ακολουθήσουμε υγιεινές, καθημερινές συνήθειες, αλλά και τη διατροφική προσέγγιση και μέθοδο που ταιριάζει στην καθημερινή μας ζωή.