Σίγουρα, μπορεί να ξετρελαθούμε με ένα συγκεκριμένο χρώμα ματιών ή τη γραμμή σώματος, αλλά αυτό που μας ωθεί να διαλέξουμε έναν ερωτικό σύντροφο είναι πολύ πιο βαθύ από τη φυσική εμφάνιση. Αντίθετα, αναζητούμε ανθρώπους που θα μας συμπληρώσουν και θα προσθέσουν αξία στη ζωή μας. Έτσι, όταν δεν πετυχαίνουμε το τέλειο ταίρι, μαθαίνουμε από τη σχέση και δεν κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος -ή τουλάχιστον προσπαθούμε, έτσι κι αλλιώς. Ομολογουμένως, το να πέφτεις στον ίδιο τύπο είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο και ο χρόνος. Αλλά κάτι βαθύτερο πρέπει να συμβαίνει αν επιλέγετε επανειλημμένα τον ίδιο τύπο συντρόφου, μόνο και μόνο για να μην πάνε καλά τα πράγματα στο τέλος, σωστά;
Γιατί λοιπόν, οι άνθρωποι επιλέγουν τον ίδιο τύπο συντρόφου ξανά και ξανά;
Γιατί πιστεύουν ότι θα «κλείσουν» συναισθηματικές πληγές
Μπορεί να έχετε συναισθηματικές πληγές που δεν έχουν επουλωθεί αν διαλέγετε επανειλημμένα τον ίδιο τύπο συντρόφου. Αυτές μπορεί να προέρχονται από την παιδική ηλικία ή ακόμη και από έναν πρόσφατο χωρισμό στην ενήλικη ζωή. Ορισμένα άτομα μπορεί ασυνείδητα να προσπαθούν να διορθώσουν αυτά τα προβλήματα μπαίνοντας σε σχέσεις παρόμοιες με εκείνες στις οποίες υπήρχαν τέτοια θέματα στο παρελθόν. Για παράδειγμα, αν κάποιος χώρισε πρόσφατα, μπορεί να διαλέξει κάποιον άλλον με παρόμοια χαρακτηριστικά για να αποδείξει στον εαυτό του ότι μπορεί να κρατήσει την αγάπη και τη στοργή κάποιου σαν τον πρώην του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτό είναι ότι ο φόβος τους ότι θα τους εγκαταλείψουν ξανά συχνά γίνεται μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Κυνηγούν επανειλημμένα κάποιον με τον οποίο δεν είναι συμβατοί.
Η χαμηλή αυτοεκτίμηση οδηγεί σε αυτό
Κανείς δεν πρέπει να συμβιβάζεται με λιγότερα από όσα του αξίζουν. Όμως, οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να έλκονται από συντρόφους που δεν μπορούν να τους δώσουν αυτό που θέλουν. Διαλέγουν άτομα που τους υποβιβάζουν, αντί να βρουν υγιείς υποστηρικτικούς συντρόφους. Όπως είναι αναμενόμενο, αυτό απλώς ενισχύει τη χαμηλή αίσθηση του εαυτού τους, εδραιώνοντας περαιτέρω την πεποίθησή τους ότι αξίζουν κακή μεταχείριση σε μια σχέση. Τελικά, η χαμηλή αυτοεκτίμησή τους συνεχίζει να οδηγεί τις επαναλαμβανόμενες αποφάσεις τους σε σχέση.
Νιώθουν οικειότητα σε τέτοιες παρόμοιες καταστάσεις
Στους ανθρώπους αρέσουν οι ζώνες άνεσης, γι' αυτό και αναζητούμε εν αγνοία μας αυτό που είναι αναγνωρίσιμο και οικείο για εμάς όταν πρόκειται για την αγάπη. Για παράδειγμα, κάποιος που μεγάλωσε με έναν συναισθηματικά απόμακρο γονέα μπορεί να επιλέγει συναισθηματικά αποκομμένους συντρόφους, ενώ κάποιος με έναν ναρκισσιστή πρώην μπορεί να επιλέγει συντρόφους με προβλήματα εγωισμού. Αυτή η συμπεριφορά καθοδηγείται από τις υποφλοιώδεις διεργασίες -ΑΚΑ οι νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο που είναι υπεύθυνοι για τη μνήμη, το συναίσθημα, την ευχαρίστηση και την παραγωγή ορμονών. Ο φόβος της αλλαγής εμποδίζει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν οτιδήποτε καινούριο.
Δεν έχουν αυτογνωσία
Όπως είπε η Taylor Swift: «Οι άνθρωποι που επιλέγουν τον ίδιο σύντροφο ξανά και ξανά στερούνται αυτογνωσίας». Μπορεί να έχουν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις για τον εαυτό τους και για το τι τους αξίζει που επηρεάζουν την επιλογή του συντρόφου τους. Αν πιστεύετε ότι δεν θα βρείτε ποτέ την αγάπη, μπορεί να διαλέγετε συντρόφους που δεν θα μείνουν ποτέ μαζί σας. Αντίστοιχα, μπορεί να συγκρατείτε τον εαυτό σας από το να βρει την αγάπη αν πιστεύετε ότι ο πρώην σας ήταν ό,τι καλύτερο θα έχετε ποτέ- αυτή η πεποίθηση θα σας επηρεάσει να διαλέγετε ανθρώπους με τους οποίους δεν θα είστε ποτέ σοβαροί γιατί δεν θα ανταποκριθούν. Η έλλειψη επίγνωσης οδηγεί σε έναν κύκλο όπου επιλέγονται πάντα ακατάλληλοι σύντροφοι...
Πηγή: The Every Girl