Η ζέστη δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή της, με την θερμοκρασία να αγγίζει μέχρι και τους 26 βαθμούς! Το γεγονός αυτό επηρεάζει σαφώς το κομμάτι της γυμναστικής, λόγω του γεγονότος ότι προκαλεί διάφορες μεταβολές στο σώμα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες και να δυσκολευόμαστε να εκτελέσουμε σωστά τις ασκήσεις.
Όσοι γυμνάζονται χρόνια, θα γνωρίζουν πως όταν ο καιρός ζεσταίνει, θα πρέπει να δείχνουμε μια παραπάνω προσοχή. Ανάλογα με την ένταση και το είδος της προπόνησης, είναι εφικτό να αντιμετωπίσετε ορισμένα θέματα, τα οποία εάν δεν προνοηθούν είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία μας.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν γυμναζόμαστε υπό ζεστές συνθήκες;
- Αισθανόμαστε γρηγορότερα την μυϊκή κόπωση.
- Μειώνεται η ροή αίματος στους μύες και οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, με συνέπεια να μην διατηρούμε τις δυνάμεις μας.
- Επηρεάζεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Επομένως, αυτόματα βρισκόμαστε σε μια πιο ευάλωτη θέση και είναι σημαντικό να τηρούμε βασικές οδηγίες. Ειδάλλως, το άτομο σιγά–σιγά θα ξεκινήσει να νιώθει μια δυσφορία και να εμφανίζει συμπτώματα, όπως είναι η ζαλάδα, η αστάθεια, η θολή όραση, η αυξημένη εφίδρωση κτλ. Αυτά, μπορούν να σημαίνουν μέχρι και θερμοπληξία. Δηλαδή, ότι η ανθρώπινη θερμοκρασία έχει ξεπεράσει το φυσιολογικό κατά πολύ κι εξακολουθεί να αυξάνεται. Αυτή είναι μια από τις επικίνδυνες περιπτώσεις. Αντιλαμβανόμαστε, πως το σώμα μας είναι αρκετά ευαίσθητο και χρειάζεται να είμαστε τυπικοί στην φροντίδα του.
Για να διασφαλίσετε πρώτα από όλα την υγεία σας, αλλά για να καταφέρετε να ολοκληρώσετε την προπόνησή σας σωστά, όπως και προηγουμένως, θα πρέπει να ακολουθήσετε βασικά βήματα.
Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε παρακάτω τις κατηγορίες που θα πρέπει να προσέξουμε στον συνδυασμό «άσκηση–ζέστη»!
Ντύσιμο
Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο η επιλογή του ενδύματος. Καταλαβαίνουμε πως σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδρώνουμε περισσότερο & πιο γρήγορα. Επομένως, το σώμα μας χρειάζεται να «αναπνέει». Αποφύγετε τα βαριά ρούχα και προτιμήστε τα βαμβακερά ή ακόμα καλύτερα τις συλλογές με πλέξη dri–fit, που έχουν τη δυνατότητα να απορροφάνε τον ιδρώτα.
Ρυθμοί
Μια αποδοτική γυμναστική δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα πρέπει να φορτωθούμε με πλήθος ασκήσεων και πολλά βάρη. Να ακούτε συνεχώς τον οργανισμό σας. Θα ωφεληθείτε περισσότερο, εάν χαμηλώσετε την ένταση, εκτελώντας πιο πολλές επαναλήψεις. Μπορεί να είχατε συνηθίσει σε σκληρή προπόνηση, αλλά να θυμάστε πως η υγεία είναι προτεραιότητα. Έτσι, μην αναγκαστείτε να φτάσετε στο σημείο, όπου οι δυνάμεις σας θα σας εγκαταλείψουν.
Ώρες προπόνησης
Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο η θερμοκρασία θα αυξάνεται. Ειδικά, εάν γυμνάζεστε σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να αποφύγετε τις πιο ζεστές ώρες τις ημέρας, όταν ο ήλιος είναι πιο έντονος. Αυτό συνήθως συμβαίνει μεταξύ 12.00-17.00.
Ενυδάτωση
Το νερό είναι ο σύμμαχός μας. Θα χάνετε πολλά περισσότερα υγρά και θα πρέπει να μπορεί ο οργανισμός σας να τα αναπληρώσει. Για να γίνει αυτό, καλό θα ήταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας να ενυδατώνεστε τακτικά. Επίσης, να θυμάστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό 10 λεπτά πριν γυμναστείτε και σαφώς όση ώρα εκτελείτε τις ασκήσεις να μη το αμελείτε. Πολλές φορές, ξεχνιόμαστε και δεν ενυδατωνόμαστε αρκετά. Μην επιτρέψετε να φτάσετε στο στάδιο της αφυδάτωσης, καθώς θα σας προκαλέσει διάφορα συμπτώματα.
Διάλλειμα
Να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική και να φροντίζουμε να ξεκουραζόμαστε όσο χρειάζεται. Μη βιάζεστε να τελειώσετε γρήγορα, αντιθέτως δώστε χρόνο στο σώμα σας να χαλαρώσει μετά από κάθε άσκηση, για να επανέλθει. Παράλληλα, σε οποιαδήποτε περίπτωση αισθανθείτε ναυτία, κράμπες ή πονοκέφαλο θα πρέπει να σταματήσετε τελείως. Ξαπλώστε και σηκώστε τα πόδια σας στον τοίχο. Εάν δεν υποχωρούν, επιστρέψτε στο σπίτι σας. Διαφορετικά, μπορείτε να συνεχίσετε υπό τον όρο να ακολουθήσετε μια πιο ήπια γυμναστική.