Από την Ιορδανία στη Θεσσαλονίκη, η Dr. Wala’ Haddadin Theodorou, απόφοιτος Κτηνιατρικής του Jordan University οf Science & Technology της Ιορδανίας και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στη Χειρουργική Ζώων Συντροφιάς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιούργησε το πολυδύναμο κτηνιατρείο Vet In The City, παρέχοντας περίθαλψη και φροντίδα υψηλού επιπέδου στα ζώα.
Η ίδια μάς μιλά για τον τομέα εξειδίκευσής της, τις στειρώσεις, αναλύοντας τα οφέλη τους.
Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου θα ήθελε να μάθει πού ωφελεί τελικά η στείρωση στα ζώα, πριν αποφασίσει να προχωρήσει σε αυτήν…
Και είναι απολύτως λογικό! Γενικά, το αξιοσημείωτο είναι πως η στείρωση, όταν πραγματοποιείται στην κατάλληλη ηλικία, προστατεύει από διάφορες ασθένειες που παρουσιάζονται στα κατοικίδια. Στους θηλυκούς σκύλους και στις γάτες μειώνει τον κίνδυνο για όγκους του μαστικού αδένα, καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας, αλλά και φλεγμονές της μήτρας όπως η πυομήτρα και η ψευδοκύηση. Στα αρσενικά μειώνει την επιθετικότητα, την τάση φυγής, τις ανεπiθύμητες συνήθειες ούρησης, ενώ ακόμη μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ορμονο-εξαρτώμενων ασθενειών όπως ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος και η κήλη της περινεϊκής περιοχής κ.α. Στην ουσία, λοιπόν, η στείρωση συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών που μπορεί να εμφανιστούν με την πάροδο της ηλικίας. Και φυσικά, γνωρίζετε ότι οι στειρώσεις συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, γεγονός εξαιρετικά σημαντικά και προς όφελος της κοινωνίας!
Για κάποιον που έχει αποκτήσει αυτήν τη στιγμή ένα κατοικίδιο, ποια θα συστήνατε πως είναι η σωστή ηλικία για στείρωσή του;
Για τα θηλυκά ζώα η κατάλληλη ηλικία είναι μετά την πρώτη περίοδό τους, διότι επιθυμούμε να έχει ολοκληρωθεί η διάπλαση των γεννητικών οργάνων και του ουροποιητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, στους μικρόσωμους σκύλους η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται νωρίτερα απ’ ό,τι στα μεγαλόσωμα, όπως για παράδειγμα στα Golden Retriever. Ως εκ τούτου, είναι εύκολα προσδιορίσιμη η ηλικία της στείρωσης που επιθυμούμε να πραγματοποιείται κατά το διάστημα της ήβης. Οι ιδιοκτήτες των αρσενικών, μάλιστα, το αντιλαμβάνονται όταν ξεκινούν να βλέπουν αλλαγές στη συμπεριφορά του κατοικιδίου τους.
Και τι πρέπει τελικά να περιμένει ο ιδιοκτήτης μετά τη διαδικασία;
Μετά το χειρουργείο, το ζώο θα πρέπει να μείνει ήρεμο για 10 μέρες, με φαρμακευτική αγωγή και στη συνέχεια επιστρέφει σταδιακά στις φυσιολογικές δραστηριότητές του. Ακόμη, λόγω της μείωσης της παραγωγής των γεννητικών ορμονών, ο μεταβολισμός του ζώου επηρεάζεται και εάν δεν λαμβάνει την κατάλληλη τροφή αυξάνεται το σωματικό βάρος του. Στα στειρωμένα ζώα, λοιπόν, συστήνεται ειδική διατροφή που είναι σχεδιασμένη για τις δικές τους ανάγκες και με τον τρόπο αυτό προλαμβάνεται η παχυσαρκία.
Υπάρχουν περιπτώσεις που η στείρωση δεν είναι αναγκαία; Τι συστήνεται από τους κτηνιάτρους εν γένει;
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές απόψεις, η στείρωση πρέπει να πραγματοποιείται στην πλειοψηφία των ζώων. Προσωπικά, συνιστώ, όταν ένα ζώο είναι μεγάλης ηλικίας, με προβλήματα στην καρδιά ή άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, να μην προχωρήσει ο ιδιοκτήτης στη διαδικασία της στείρωσης. Γενικά, η στείρωση μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις ηλικίες, αλλά είναι προτιμότερο να πραγματοποιείται σε νεαρή ηλικία τόσο στα θηλυκά όσο και στα αρσενικά ζώα. Είναι μια κλασική χειρουργική μέθοδος, δοκιμασμένη στο χρόνο, η οποία προστατεύει από ενδεχόμενους σοβαρούς κινδύνους της υγείας των κατοικίδιων ζώων μας, καθώς και σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές που προαναφέρθηκαν και δεν αντιμετωπίζονται άλλους τρόπους.
Info: Υπ. Τσοπέλα 2, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 285511
haddadinvet@gmail.com
Facebook: Κτηνιατρείο Vet In The City
Instagram: @vetinthecity.skg
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2023